Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Elg jaget ihjel af helikopter
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Elg døde i helikopterjakt
To grunneierne i Nord-Trøndelag er sjokkert over hvordan forskerne driver merkeprosjektet av elg i regi av NINA.

Sist uke skal en elgku ha dødd under et oppdrag.

- Helikopteret jaget elgen til den stupte. Det er helt meningsløst, og en tragedie at forskere skal drive dyremishandling på denne måten, sier Per Pettersen og Mari T. Bjørgan fra Leirvika mellom Foldereid og Kolvereid til Namdalsavisa.

Gjemte seg
Per Pettersen fulgte helikopteret på nært hold fra gården sin.

- De jobbet sidelengs, og opp og ned, til de til slutt fikk skremt elgkua ut fra lia hvor den gjemte seg. Da de endelig fikk den løs, fulgte de elgen tett til den stupte. Etter at tragedien var over, var jeg oppe i området og fikk se sporene etter elgkua, som hadde følge av to kalver.

Obduksjon
Elgkua som døde ble sendt til obduksjon ved Veterinærinstituttet i Trondheim. Den var i middels til dårlig hold, og en kan ikke se bort fra at det kan ha skjedd noe med elgkua som har svekket tilstanden.

Dette vil bli klarlagt ved obduksjonen.

Problemer
Hittil er det merket mer enn 100 elger i dette prosjektet, og det har ikke vært problemer inntil torsdag i forrige uke.

Forskningssjef Tor Heggberget i NINA opplyser til Namdalavisa at obduksjonsrapporten ennå ikke er offentlig, men at det finnes en sannsynlig årsak.

- Vi har holdepunkter for at dyret ikke er sprengt. Så langt kan jeg antyde at mulig dødsårsak kan være tidligere skader som følge av bilpåkjørsel. Det sier jeg med bakgrunn i registrerte eldre indre skader på elgkua sier han til NA.

Bjørn Olav Amundsen

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Elgkua som døde under merking var skadd fra før
NINA fikk tidligere i uka kritikk for for ei elgku som døde under merking i Nord-Trøndelag. Nå viser obduksjonen at kua hadde store indre skader, trolig etter påkjørsel.

I forbindelse med merking av elg i Nord-Trøndelag døde en elgku under bedøvelse. Obduksjonen viste at elgkua hadde store indre skader. Det er naturlig å sette de indre skadene i sammenheng med en lokalt rapportert påkjørsel av elg i det samme området tidligere i vinter, melder NINA.

I følge rapporten fra ansvarlig veterinær ved elgmerkingen, gikk det ca 8 minutter fra elgkua fikk bedøvelsespilen i høyre lår til den døde.

Obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet viste betydelige avrivninger i mellomgulvet og flere brukne ribbein. Hele obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet kan du lese som pdf-fil her:

Ansvarlig veterinær konkluderer med at tidligere skader medførte at elgkua døde under bedøvelse. Dyret har gjennomgått store lidelser fra det tidspunkt skaden ble påført og fram til bedøving. Alle standard prosedyrer før og under bedøvelsen ble fulgt på normal måte, men så lenge en tidligere skadet elg ikke halter eller har andre ytre tegn på skade, er det umulig for merkepersonellet å vite om dyret har indre skader når beslutning om immobilisering tas, melder NINA.

Bjørn Olav Amundsen

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.