Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Flere elge end ventet
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Mer älg än väntat i Bergslagen
De första resultaten från en stor flyginventering i västra Bergslagen visar att det finns mycket älg i området. Särskilt anmärkningsvärd är älgtätheten inom Fredriksbergsområdet i Dalarna.

Inventeringen som är genomförd av Svensk Naturförvaltning på uppdrag av markägare och jägare i området är en av de största någonsin i landet. Den är finansierad i första hand av Bergvik Skog och jägarna genom viltskadefonderna i berörda län. Även andra markägare har bidragit.
Nära en miljon hektar täcks av inventeringen som i norr avgränsas av en linje Vansbro-Ekshärad och i väster av Klarälvdalen ända ner till Karlstad och i söder och öster från Karlstad till Storfors, Grythyttan, Storå och upp till Ludvika och Borlänge.
Totalt har inventerarna hittat 9 580 älgar vilket motsvarar en täthet på drygt elva älgar per tusen hektar. Spridningen i landskapet är förstås som väntat stor. Medan en del områden har ganska glest med älg har andra betydligt fler älgar. Men det är i och för sig inte så konstigt. Älgarna samlas där vinterbetet är som bäst.
Allra högst täthet har man inom Fredriksbergsområdet i södra Dalarna med i snitt 16,5 älgar per tusen hektar inom ett 185 000 hektar stort område. Tjurkvoten är också anmärkningsvärt hög. Nära hälften, 47 procent, av de observerade älgarna var tjurar!
– Jag tror att man i Fredriksberg har en växande älgstam. Man har varit för försiktiga och skjutit färre älgar av de som funnits, än man trott att man gjort, säger Göran Cederlund i en försiktig kommentar från Svensk Naturförvaltning.
Betydligt mer oroad är Åke Granqvist på Bergvik Skog, en av de stora markägarna inom området. Ungefär hälften av all skog inom området ägs av Bergvik.
– Det verkar som om älgstammen inom Fredriksberg är fördubblad sedan vi bedömde den ihop med jägarna för nio år sedan, säger Åke Granqvist.
– Sommarens älgskadeinventering blir förstås intressant, sedan får vi tillsammans med jägarna göra upp en plan för hur vi ska gå vidare, fortsätter Granqvist.
Även i Grangärde, och de delar av Värmland som ingår, är älgtätheten överraskande stor.
- Vi hade väntat oss omkring åtta-nio älgar per tusen hektar, nu blev det en eller ett par älgar mer, kommenterar Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent i Värmland med ansvar för älgfrågor inom Jägareförbundet.
- Men jag är osäker på om tjurkvoten verkligen är riktig. Den hänger också nära ihop med ko/kalv-kvoten. Om ensamt hondjur bedöms som tjur höjs ju också ko/kalv kvoten, så jag tror Svensk Naturförvaltning ska titta en gång till på just dessa siffror, säger Anders Nilsson.
Han tycker också att det med tanke på vargtätheten i Värmland egentligen är rätt positivt med denna älgtäthet.
- Vi kan skjuta två älgar per tusen hektar i grova drag också i vargområdena om vi har denna älgtäthet.

Bertil Lundvik

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.