Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: I retten for at redde sin hund
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Första rättegången mot en jägare som dödat varg för att rädda hund

Den 4 april börjar rättegången i Mora mot en 36-årig hundförare som sköt en varg för att rädda sin älghund. Eftersom hunden saknade skador efter vargmötet åtalas jägaren för grovt jaktbrott.
Åklagaren Katarina Lindström hävdar att paragraf 28 i jaktförordningen kräver att det både måste vara en skada på tamdjuret och att ett andra angrepp har skett för att jägaren ska få skjuta rovdjuret.
36-åringens försvarare Bernt Lindqvist hävdar att det inte behövs en skada. Det räcker med att det andra angreppet kommer i omedelbar anslutning till det första.
På den här punkten stöder sig Bernt Lindqvist på det uppmärksammade Gräsömålet. En jordbrukare dömdes för att han skjutit en varg inne i en kohagen. Högsta domstolen förklarade då att kravet för att få döda ett rovdjur är att det andra angreppet kommer i omedelbar anslutning till det första. Bonden fälldes inte för att korna var utan skador. Han dömdes för att det gått för många minuter sedan vargen tagit får hos en granne till vargskytten.
Hundföraren hävdar att han fick se sin hund ligga på rygg med en varg över sig.
– Jag vrålade till och viftade med armen. Vargen tittade på mig och fortsatte sedan angreppet på hunden, berättar 36-åringen, enligt Mora Tidning.
Då valde mannen att skjuta för att stoppa det som han såg som ett andra angrepp.
Det här fallet, med en jägare som skjutit varg för att rädda sin hund, blir det första som går till rättegång. Men det finns fler åtal med liknande omständigheter.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Alt dette med de forbandede skadedyr er gået for langt- det er "billigere" at skyde en Lettisk bärplukker end en ulv. Det er let for dem som sidder i sin lejlighed inde i byen og körer med sin golfbanejeep og fjällrävebukser på en uge om året og skal lytte på ulvehyl med en guide at have höj acceptance for uhyrene, men en stakkel som får revet sine får, heste, kreatur kan let holde sig fra grin!! "Ja men de får jo erstatning" siger de grönne tosser- kom hjem til ungerne med resterne af "Karo" som de plejer at sove med i en sort skraldepose- näste morgen skal du så sige til ungerne når de skal gå til skolebussen- 500 meter i mörket: Men ulven er ikke farlig- det siger miljöpartisterne!! Det er let at sidde ved bålet at sige hvad man skulle göre hvis... men jeg skal göre så godt jeg kan for at få min hund med hjem fra skoven HEL.
Vargskytt frikänd

2006-04-18

Den jägare utanför Orsa som i nödvärn sköt en varg hösten 2004 som anföll hans jämthund frikändes av Mora Tingsrätt.

Mannen deltog i oktober 2004 i älgjakten i norra Dalarna. En varg attackerade hans hund och mannen sköt vargen när den stod över hunden. Jägaren rapporterade omedelbart händelsen till jaktledaren och polisen.
Han hävdar att han sköt vargen för att skydda sin hund. En undersökning av den döda vargen och hunden visade att ingen av dem hade skador efter ett slagsmål.
Tingsrätten anser att mannens skildring av händelsen är något märklig, men har godtagit den eftersom uppgifterna inte kunnat motbevisas.
Rätten konstaterar att mannen skjutit ett fredat djur och brutit mot jaktförordningen som endast ger rätt att döda om vargen i detta fall angripit och skadat hunden.
Avgörande för bedömningen om mannens agerande var olagligt är ändå det snabba förloppet, högst 30 sekunder.
-Omständigheterna var sådana att mannen trots allt hade svårt att besinna sig och åtalet måste lämnas utan bifall på grund av nödexcess, avslutar tingsrätten.

Holger Nilsson

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Endelig lidt fornuft i den her galskab!
Men det skulle ikke undre mig om en eller anden miljöpartist eller ulveelsker overklager til höjere retsinstans. De kan sikker finde på noget!
Överklagar friande dom mot vargskytt
Den friande domen mot Anders Thoms från Orsa överklagas av åklagaren.
Anders Thoms sköt en vargtik för att skydda sin jämthund.
Mora tingsrätt ansåg att det var fel att skjuta vargen när den stod över den liggande hunden. Jämthunden hade inga skador efter vargattacken.
Men Anders Thoms friades ändå.
Tingsrätten ansåg att händelseförloppet gick snabbt och att Thoms ”svårligen kunde besinna sig”. Under de omständigheterna gick han fri enligt nödexcessen trots att han överskred sin nödrätt.
Åklagare Katarina Lindström tycker att Anders Thoms hade tid att besinna sig innan han sköt.
– Dessutom var han mentalt förberedd på att en sådan här händelse kunde hända, säger Katarina Lindström till TT.

jaktogjægere

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Der er ingen tvivl om at ulveforkæmperne generelt er gået alt for vidt i deres higen efter at udbrede ulven
Men samtidig må man undre sig over, at den overfaldne hund ingen skrammer havde fået.
Havde ulven ingen tænder?
I så fald burde den dog, som minimum, kunne lave et par sugemærker og på den måde få et par hår i munden[Big Grin].
MVH

knerik
------------------------
Where all think alike, no one thinks very much.