Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Elgjagten påvirkes af ulve
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Vargen måste påverka älgjakten
Älg och i synnerhet älgkalvar är den viktigaste maten för vargar - och det är inte säkert att antalet älgar som skjuts beräknas utifrån det. Det visar den senaste forskningen som presenterades på ett seminarium i Järvsö nyligen. Vargens närvaro i skogarna och de nya rönen måste nu få följder för jägarna, menar Håkan Sand, forskare från Grimsö.

Vargflocken tar över 100 älgar per år
Vargflockar slår älg var fjärde dag. Den siffran är relativt stabil, oavsett om reviret hyser två vargar eller fler.

Det berättade Håkan Sand från Grimsö forskningsstation under ett möte om varg, skog och älg i Järvsö nyligen.
På somrarna sker jakten dock med tätare intervaller. På försommaren slås kalvar på 10-15 kilo så gott som dagligen. Men ju större kalvarna växer sig desto glesare blir det mellan vargens attacker eftersom köttmängden räcker längre.
Med hjälp av GPS-teknik vet forskarna att en vargflock slår 116 älgar per år. Det är en snittsiffra och Håkan Sand sa att variationen mellan reviren är ganska stor.
Om man tittar på det totala uttaget av älg under 2005 stod vargen bara för 2,5 procent. 3,8 procent av älgarna strök med i trafikolyckor. Jägarna dominerar uttagsstatistiken totalt med 93,7 procent.
Bryter man ned statistiken på länsnivå blir bilden lite annorlunda. I Värmland stod vargen för nästan var tionde dödad älg. På revirnivå blir bilden dramatiskt annorlunda. Där varierade vargens andel av uttaget mellan 10 och 100 procent.

Klas Sjöland

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Det skal der forskere til at regne ud. Det har jägerne vidst i flere år efterhånden som vi har set elgene blive färre. Der hvor jeg jager har kattene nästen udryddet rådyrene også.