Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Den svensk/norske jagtkrig eskalerer
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Svenskejakta avgjøres i morgen
Tirsdag blir det avgjort om norske jegere skal få jakte i Sverige uten lokal guide fra 25. august.

Da møtes nemlig lokalpolitikere fra Norrbotten og representanter for den lokale reinnæringa, for å bestemme seg om også de skal begrense utenlandske småviltjegere.

Västerbotten län har allerede vedtatt at også norske jegere må ha lokale guider, hvis de vil starte jakta 25. august. Hvis ikke så blir jaktstarten 11. september, melder NJFF på sine sider.

Nå vil krefter i nabolänet innføre samme reglement.

- Länsstyrelsen i Norrbotten må innføre samme regler som i Jämtland og Västerbotten. Da Jämtland endra reglene for noen år sia, økte jakttrykket dramatisk i Norrbotten og Västerbotten. De nye reglene som innføres i Västerbotten til høsten gjør at trykket øker ytterligere hos oss. Det betyr trengsel og innskrenkinger for svenske jegere, advarer Jägareförbundet fylkesjaktkonsulent Ove Geibrink, ifølge Norrländska Socialdemokraten.

I fjor var to av tre jegere i Norrbotten utlendinger – og da i hovedsak nordmenn. Det man reagerer på er teltleire, slitasje fra firehjulstrekkere og bandvogner, samt forstyrrelse av elgjakta.

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)
Så er afgørelsen faldet

Klart med nya regler för småviltjakt

LULEÅ (PT)Idag blev det klart med nya villkor för småviltjakten i Norrbotten för jaktsäsongen 2006/2007. Reglerna innebär stora förändringar för främst jägare från andra länder än Sverige.
I och med beslutet senareläggs jaktstarten för jägare från andra länder än Sverige med två veckor. Krav införs också på att en svensk åtföljare (jaktansvarig eller jaktvärd) ska finnas med jaktlag från andra länder

- Att vi vidtar så stora förändringar som vi nu gör, har sin grund i behovet av att ha ett likartat regelverk med samma tid för jaktstart i de olika länen. Vi har också tagit intryck av den diskussion som förts sedan hösten 2005, samt av resultaten av den gångna jaktsäsongen, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

Under hösten har diskussionen om småviltjakten varit omfattande och intensiv. Starten för denna diskussion var när jägare hemmahörande i Norge avslöjades med att ha skjutit över de tillåtna kvoterna inom ett område där restriktioner rådde vid jakttillfället.

Länsstyrelsen har sammanställt resultaten av årets jakt. Denna sammanställning visar att andelen jägare som ej kommer från Sverige har ökat kraftigt de senaste åren och att jakttrycket i vissa områden, främst i de södra länsdelarna, varit mycket stort.

- Vår sammanställning visar att andelen jägare som inte är bosatta i Sverige har ökat och är mycket stor i vissa områden. Samtidigt har jakttrycket ökat. Eftersom småviltjakten i första hand ska upplåtas åt i Sverige bosatta jägare är det nödvändigt med förändringar, menar länsrådet Håkan Spett som var ordförande vid rennäringsdelegationens sammanträde.

Länsstyrelsen har under vintern fått många synpunkter på småviltjakten. Majoriteten av de som gett uttryck för sin uppfattning har lyft fram att andelen icke-svenska jägare är för hög, samt att de olika jaktkulturer som råder i främst Norge och Sverige är ett problem.

- Vi vill med dessa förändringar skapa bättre förutsättningar för en hållbar jakt på en jaktetisk grund som stämmer med våra traditioner. Kraven på så kallade åtföljare införs för att stärka möjligheterna för en jakt på sådana grunder, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten.

I samband med villkorsförändringen sker också en viss ökning av priset för jaktkort från 150 till 200 kronor. Trots denna kommer Norrbotten att ha det lägsta priset för småviltjakt på statens mark ovanför odlingsgränsen.

Piteåtidningen

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Norrmän ilskna över svenska jaktregler

Omkring 100 000 norrmän brukar jaga ripa och många av dem jagar gärna i de svenska fjällen. Men nu sätter de nya svenska jaktreglerna för småviltsjakt i Norrbotten käppar i hjulen för detta.
Reglerna säger att jägare från andra länder måste ha en svensk jaktguide med sig för att få jaga i länet. Jaktstarten för utländska jägare läggs dessutom två veckor senare.
Norrmännen svarar nu med samma mynt och vill sätta stopp för svenskarnas fjordfiske.
– Norrmännen ser det svenska beslutet som en krigsförklaring. Det säger Espen Eidum, nyhetschef på Narviktidningen Fremover, till TT.

jaktogjægere

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Så skal sablerne slibes igen.... [Big Grin]

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret! Og jo - jeg har mine problemer med det modsatte af kön....
Citat:quote:

Så skal sablerne slibes igen

"krigen er eskaleret"[xx(]

Protesterer på stengt svensk-grense
NJFF protesterer mot innskrenkinga som länsstyrelsen i Norbotten har innført for tidligjakta i fylket til høsten. NJFF mener vedtaket er mer basert på en følelsesmessig reaksjon etter at fem nordmenn ble tatt for ulovlig jakt, enn på biologiske argumenter.

NJFF reagerer skarpt på at Norrbotten, etter først å ha avslått alle initiativ til å møte NJFF og få i gang en dialog, vedtar de strengeste forvaltningsreglene av statens mark i Sverige. Dette skjer til tross for at Norbotten har de største arealene, de beste fuglebestandene, og kun et middels jaktpress. Jämtland har tidligere gjennomført innskjerpinger, mens Västerbotten fulgte opp med ei mindre innskjerping i vinter, der norske jegere ilegges guideplikt de første dagene av jakta.

- Vi bestrider at det finnes en biologisk argumentasjon i bunnen for et slikt valg av forvaltningsmodell. Her bedriver man en følelsesmessig forvaltning av folk, heller enn en faglig dokumentert forvaltning av viltet. Vi ber länsstyrelsen i Norrbotten revurdere vedtaket for å søke løsninger som både ivaretar svenske og norske jegeres ønsker om å jakte i de flotte fjellområdene i länet, sier NJFF-leder Torstein Moland og generalsekretær Bjarne Oppegård i brevet som er sendt til länsstyrelsen i Norrbotten.

NJFF har også sendt et skarpt brev til Svenska Jägareförbundet, der man protesterer på at vår broderorganisasjon i Sverige har vært en pådriver for innskjerpinga.

- NJFF er klar over at Jägareförbundet har et organisasjonsvedtak som går inn for å innføre guideplikt for utenlandske jegere. NJFF beklager at dere har inntatt et slikt standpunkt, som strider mot samarbeidsånden i blant annet Nordisk Jegersamvirke. Jegerstanden har mer enn nok felles utfordringer om vi ikke skal sloss innbyrdes også. Mange norske jegere er forbannet over å rammes av urimelige reguleringer, men også fordi vår svenske søsterorganisasjon er en av pådriverne, advarer Moland og Oppegård.

Åsgeir Størdal


Svenskene bør ha med seg guide på fjordfiske
Forslag til mottiltak fordi svenskene vil nekte nordmenn i jakte rype uten guide i Sverige: Krev at svenskene må ha med seg guide på havfiske i Norge.

Ifølge avisa NSD i Sverige er det en svært opprørt stemning blant norske småviltjegere etter at länsstyrelsen i Norrland vedtok å utestenge norske rypejegere fra de første jaktukene, og at nordmenn må ha med seg guide på jakt.

Informasjonssjef Espen Farstad i NJFF kaller det et proteksjonistisk tiltak og mener dette blir slutten på all norsk rypejakt i Sverige, ifølge NSD.

Nordmenn i Narvik-området som avisen har vært i kontakt med foreslår nå å gi igjen med samme mynt: Kortere fjordfiskesesong for svenskene. Og de må ha med seg guide til sjøs.

Udemokratisk
- Demokratiet er satt ut av spill. Vi har ikke fått uttale oss, sier Rolf Sundberg som driver jakt- og fiskecamp og frakter nordmenn ut og inn til jakt med fly.

- Nå må vi betale tilbake forskuddsinnbetalinger på 200.000 kroner for høstens jakt, sier han til Piteå-Tidningen. Han venter et inntektstap i millionklassen.

- Det er feil å straffe hele den norske jegerstanden på grunn av noen få nordmenn, sier han til avisa.

Andre operatører i markedet antar at jaktinntekter på rundt 30 millioner kroner forsvinner i länet på grunn av innskrenkningene.

Bjørn Olav Amundsen

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Hvis nordmändende frivilligt falder tilbage under den danske krone, så åbner vi undertrykte danskere i Skåne en sydlig front og så moser vi dem (svensken) i en knibtangsmanövre....

[center][Big Grin][/center]

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret! Og jo - jeg har mine problemer med det modsatte af kön....
Citat:quote:

Originally posted by Høgh

Hvis nordmändende frivilligt falder tilbage under den danske krone, så åbner vi undertrykte danskere i Skåne en sydlig front og så moser vi dem (svensken) i en knibtangsmanövre....

[center][Big Grin][/center]



Hört!!

"Jeg har mange forskellige interesser, men de slutter alle på -jagt"
Svenskerne svarer igen.

Norsk kritik mot nya
jaktregler

BODEN, KURIREN.

Länsstyrelsens skärpta regler för utländska jägare möter hård kritik från Norge.
Det är Norges jägar- och fiskeförbund som går till hårt angrepp på länsstyrelsen och Svenska jägare­förbundet.

Nyligen beslutade länsstyrelsen i Norrbotten om nya regler för småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen.
De nya reglerna drabbar främst utländska jägare:
n Jaktstarten senareläggs med två veckor för jägare från andra länder.
n Utländska jägare måste även ha en jaktansvarig från Sverige med sig under jaktturen.
Anledningen till de skärpta reglerna är att andelen utländska jägare, framför allt norrmän, har ökat kraftigt.
Norges jägar- och fiske­förbund, NJFF, går nu till hårt angrepp på länsstyrelsen och Svenska jägareförbundet.

Kritik i brev
Narvikstidningen Frem­over berättar i en artikel att NJFF nu skrivit ett brev till länsstyrelsen i Norrbotten och jägareförbundet. I brevet kritiseras de nya reglerna som NJFF menar drar alla utländska jägare över en kant och att det handlar om orimliga regleringar. NJFF beklagar också att deras systerorganisation Svenska jägareförbundet går på länsstyrelsens linje.
"Det strider mot samarbetsandan i den nordiska jägarsamverkan", menar NJFF som också anser att jägarna har andra och viktiga utmaningar att möta och att det därför är olyckligt med en intern strid.
Owe Geibrink vid Jägareförbundet i Norrbotten tycker att norrmännen ska vara nöjda.
- En svensk jägare kan inte fara över och jaga på statens mark i Norge utan att först få tillstånd. Det är ganska hårda regler för att få jaga i Norge. De nya reglerna i Sverige är inte speciellt märkvärdiga. Vi har egentligen mer tillmötesgående regler än norrmännen, så jag vet inte varför de klagar, säger Owe Geibrink.

Lars-Henrik Andersson

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Tag DEN - fjeldaber....[Big Grin]....jeg fornemmer, at det ikke varer länge inden vi omtaler Store Nordiske Krig som 1. Store Nordiske Krig. Jeg tror Bofors har folk i marken på begge sider af fronten for at oppiske stemningen...

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret! Og jo - jeg har mine problemer med det modsatte af kön....
I strid med EU

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Sverige melder Norge til EU

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.