Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Radiomærket los nedlagde voksen elg
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Gaupe tok livet av elg
Etter alt å dømme har den radiomerkede gaupa «Randi» tatt livet av en voksen elg i Rendalen i vinter.

- Vi konkluderer med at den voksne elgkua er angrepet og drept av gaupa på stedet her den ligger, forteller rovviltkontakt for SNO i Rendalen, Erik Ola Helstad til avisa Østlendingen.

Stor matfat
Det var Erling Mømb, som bistår gaupeprosjektet med oppfølging av radiomerkede gauper på Østlandet, som fant den halvt oppspiste elgkua 28. mars. Da hadde gaupene ligget rolige på samme sted i fire døgn, noe som indikerte et stort matfat.

Gaupa «Randi», med sine tre unger, oppholdt seg i området i ytterligere fem dager. Det kan bekreftes fra radiopeiling av den voksne gaupa. Totalt viser peilingen at de oppholdt seg ved kadaveret i ti dager.

Ble aldri funnet
- Elgkua kan ha vært svekket av en eller annen årsak, sykdom, tidligere rovdyrskade eller utmattelse. Dette kan man bare spekulere i, sier Helstad, som ikke finner noen annen forklaring enn at gaupa avsluttet elgens liv.

Helstad bekrefter samtidig overfor avisa at en elgpåkjørsel ble rapportert til viltnemda i Rendalen 4. februar. Påkjørselen skjedde på riksveg 30 ved Vik kraftstasjon.

Elgen ble aldri funnet, men ble sporet på ettersøk østover mot det området som den døde elgen ble funnet. Den kan ha vært sterk nok til at viltnemda aldri kom inn på den, men samtidig fått såpass senskader at den ble et bytte for gaupa etter en viss tid.

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)