Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Swedish Gamefair 25-27 maj
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Laddat för ny mässa på Tullgarn
25–27 maj arrangeras Swedish Game Fair för tredje gången vid Tullgarns slott i den sörmländska skärgården.

En skillnad mot tidigare upplagor är att mässan nu består av tre dagar, torsdag–lördag, i stället för fyra.
– Vi tror att de allra flesta som vill komma till mässan har möjlighet att välja bland tre dagar. En mässa ska heller inte kännas utdragen och många utställare ser positivt på att få söndagen som fridag under långhelgen, förklarar mässgeneralen Christian Larsson.

De två tidigare mässorna har lockat cirka 20 000 besökare vardera, detta trots att vädret vid förra tillfället var rejält kyligt.
Som vanligt blir det ett brett utbud för alla med intresse inom jakt, hund, sportfiske och natur. Uppvisningar och prova på-aktiviteter för såväl vuxen som ung står på programmet. Därtill kommer även i år cirka 200 utställare att duka upp sina produkter.
– Förutom det sedan tidigare digra programmet blir det en del spännande nyheter. Tradition med förnyelse är mottot jag försöker eftersträva, resonerar Christian Larsson.
Han gläds över möjligheten att återkommande kunna arrangera mässan på Tullgarn, som erbjuder förnämlig miljö i en tät jägarregion med bra förbindelser.
– Jag ser verkligen fram emot årets mässa. Över huvud taget upplever jag en mycket positiv anda i branschen, säger Christian Larsson med tillförsikt.

Brett utbud hos Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet kommer att medverka på bred front på Swedish Game Fair. Som vanligt är förbundets innehållsrika monter ett av inslagen i slottsparken.
Den som är intresserad av klövvilt ska absolut besöka årets viltmästarelever. De bjuder på en späckad klövviltspresentation med allt från älg till mufflon. Här vankas skinn, troféer och även smakprov på olika köttanrättningar. Besökaren ska även kunna köpa med sig en bit.
Apropå troféer erbjuds bedömning, utförd av förbundets skickliga jaktvårdskonsulenter i Mälardalsregionen. Så kom ihåg att ta med troféer från älg, rådjur, hjort och vildsvin för bedömning.
Hos Jägareförbundet går det även att stifta bekantskap med kvinnliga nätverket JAQT.
Öster Malma presenterar den förnämliga köks- och konferensanläggningen som rönt stor uppskattning och blivit ett begrepp i branschen.
Vidare finns Jägareförbundets förlag på plats där det utlovas en del nyheter, inte minst i urvalet av filmer.
Självklart bör besökaren även hälsa på hos Svensk Jakt för en pratstund om förbundets tidningar och delta i en klurig tävling.
Den stora satsningen på ungdomar lär sätta prägel på en stor del av aktiviteterna i parken. Ute på fältet väntar en sportingbana för alla som vill skjuta jägarduvan.
Det innebär att duvorna går lite långsammare än vid vanlig sporting och att kastbanorna är raka.
–Det är lätt att göra skyttet för svårt om man säger så. Nu handlar det om jägarmässigt skytte och duvorna ska träffas inom 25 meters håll, förklarar Lars Björk, skytteansvarig på Jägareförbundet.
Jägarduvan arrangeras i samarbete med Trosa jakt- och sportskytteklubb.
Dessutom blir det ett prova på-skytte med hagel. Vid denna station bistår viltmästarna på Öster Malma med handledning.

Ta med dig hundarna

Hundprogrammet är som vanligt digert på Swedish Game Fair och alla hundar är välkomna att följa med husse och matte.
Årets mässbesökare erbjuds att dressyrträna sin hund under ledning av Robin Laud, proffstränare från Storbritannien, vid stationen Gundog clinic.
Älghundarna som på förra mässan gjorde succé med ståndarbetet på en vuxen älg i slottsparken är tillbaka, liksom det populära vildsvinstestet.
Det breda jakthundsprogrammet består vidare av:
• Working test, spaniel och retriever (lagtävlan)
• Apporteringstävlingar för mässbesökarnas hundar
• Famous Grouse Scurry (två markeringar)
• Famous Grouse Pick Up (snabbaste söket)
• Rashundsparader
• Uppvisning med stående fågelhundar
• Terrier-race
• Grythundsuppvisningar
• Praktiskt eftersök
• Skott & Apport
Kort sagt, hela Jakthundssverige representeras på mässan i form av uppvisningar, utställningar och tävlingar. Ett ypperligt tillfälle för den som tänker skaffa jakthund eller vill få ytterligare förkovran.

Världsrekordhållare i trickskytte har show

En av de större attraktionerna på årets upplaga av Swedish Game Fair är Renato Lamera, världsrekordhållaren i trickskytte från Italien.
Renato Lamera är en naturbegåvning när det gäller skytte. Genom att kasta upp elva lerduvor med en hand och sedan träffa dem med var sitt enskilt hagelskott blev Renato Lamera världsrekordhållare 2005 i Wiener Neustadt, Österrike.
Det är första gången som Renato Lamera besöker Sverige.
– Trickskyttet är mycket populärt och därför är det extra roligt att i år kunna presentera Renato Lamera, säger mässgeneral Christian Larsson.
Under mässan kommer Renato Lamera varje dag att hålla två uppseendeväckande shower.
Även hemmasonen Jocke Smålänning uppträder som vanligt med sitt trickskytte på Swedish Game Fair.

Testskjut de grövsta kalibrarna

Den som inte räds blåmärken på axeln kan göra en ”big five” på Swedish Game Fair. Möjlighet att skjuta riktigt grova kalibrar är en av nyheterna på årets mässa.
– När jägare vanligen pratar grova kalibrar är det ändå inte i den division som det handlar om här. Flera av världens kraftigaste patroner ligger i loppet, berättar mässgeneralen Christian Larsson.
De fem feta kalibrar som dukas upp är:
• .378 Weatherby Magnum
• .500/.416 (för dubbelstudsare)
• .460 Weatherby Magnum (en av världens kraftigaste patroner)
• .470 Nitro Express (den klassiska dubbelstudsarkalibern)
• .585 Nyati (bland det värsta som kan upplevas i grovkaliber).
En vapenhandlare lär om de aktuella vapnen ha sagt att sådana törs man inte hålla i ens när de är oladdade. Nu ges chansen för stöttåliga män och kvinnor att ta reda på hur det känns bakom kolven.
– Det är en rolig grej och ett mässinslag som inte glöms bort i brådrasket. Många har säkert undrat hur det är att skjuta med sådana här kalibrar. Själva träffen har förstås underordnad betydelse, säger Christian Larsson.
Som en jämförelse kan nämnas att en .378 Weatherby Magnum efter 450 meter har samma anslagskraft som en .30-06 har vid mynningen.
Elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard räknas som Afrikas fem stora.
Den som skjuter de fem kalibrarna i följd på Tullgarn gör mässans ”big five” och får en pikétröja från Widforss och tomhylsorna att ta med hem. Skytten fotograferas dessutom i full rekyl som bildbevis på insatsen. Om någon nu törs…

Ungdomarna står i förgrunden

Ungdomarna får en framskjuten position i Jägareförbundets utbud på Swedish Game Fair. Både små och stora ungdomar kan räkna med att bli synnerligen väl omhändertagna och få en både rolig och lärorik stund.
Men det är inte enbart det unga gardet som välkomnas till ungdomsmontern. Stefan Lenér, ungdomsledare i Östergötland och bas för ungdomsprogrammet på mässan, ser gärna också att inte minst markägare i Mälardalsregionen tar vägen förbi för att diskutera möjligheten att ställa upp som markvärdar vid fadderjakter.
– På flera håll erbjuder skogsbolag och privata markägare jakttillfällen till förmån för Jägareförbundets ungdomsverksamhet. I Mälardalsregionen vore det mycket önskvärt med mera sådant samarbete. Ungdomarna får ett jakttillfälle och markägaren slår ett slag för jaktens framtid, resonerar Stefan Lenér.
De yngre barnen kan under någon timmar avlägga Lilla jägarbeviset. Elever från Forshagagymnasiet kommer under ledning av Niclas Kilhage att lotsa barnen runt på en slinga med massor av spännande stationer.
– Det kommer att handla om skinn, horn, spillning och spårtecken. Och förstås lite luftgevärsskytte som blir på fallmål, berättar Stefan Lenér.
Som lön för mödan erhåller barnen inte bara Lilla jägarebeviset utan också en häftig signalväst, försedd med trycket ”För säkerhetens skull” och förbundets örnlogotyp.
För ungdomar i åldern 15–23 år vankas det en tävling för de som så önskar med fina priser på spel varje dag.
Bland skytteaktiviteterna återfinns förutom luftgevärsskytte på miniälgbana och mot fallmål, även lasershot på vildsvinsmål. Det skytte som endast är avsett för ungdomar kommer att samlas under banderollen Akila cup som blivit en kär tradition med stor dragningskraft.
Man behöver emellertid varken avlägga jägarbevis eller tävla för att trivas i ungdomsmontern. Här kommer det att sjuda av aktiviteter att ta del av. Det utlovas information om fällor och fällfångst, vad älgen har för favoritmat och hur arbete med hundar går till.
Dessutom kommer Gålö, Jägareförbundet Stockholms läns kursgård, att visa uppstoppade djur och berätta om sin verksamhet med utbildningar och jakter.
Men inte nog med det! Hela kalaset kryddas med tillvaratagande och tillverkning som utförs av ungdomar från Mälardalsregionen och Gotland. Håkan Strotz, jägare och expert på gamla tekniker, kommer att övervaka dessa aktiviteter. På deras schema står bland annat flåtekniker, tillverkning av älglim och hundvisselpipor av ben och matlagning i kokgrop.
– Syftet är att visa upp hela bredden på Jägareförbundets ungdomsverksamhet. Det kommer att flöda av idéer för ungdomsledare och andra förtroendevalda att ta med sig hem och förverkliga, säger Stefan Lenér.

Ta ett nappatag

Den som är intresserad av sportfiske får bereda sig på nappatag på Swedish Game Fair. En nyhet för året är guidade trollingturer i havet.
Ytterligare en nyhet är att den som fångar en fisk kan få den rökt för att sedan ta med sig den hem.
– Här finns något för såväl nybörjaren som den inbitne sportfiskaren, försäkrar Christian Larsson och vill erbjuda ett fiskeprogram som lockar alla i familjen.
Den flugfiskeskola som står till buds kan vara en bra inledning till att pröva fiskelyckan i slottsdammarna.
Att finslipa kasttekniken kan också vara en för resultatet avgörande faktor.
Intresset för att se om gäddorna och gösarna är på hugget vid gästhamnens brygga brukar vara stort, och stundom åker en och annan bjässe upp. Besökaren erbjuds även uppvisningar och information med senaste nytt inom fiskebranschen.

Gunnar Nilsson

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Citat:quote:

Originally posted by kima

Testskjut de grövsta kalibrarna

Den som inte räds blåmärken på axeln kan göra en ”big five” på Swedish Game Fair. Möjlighet att skjuta riktigt grova kalibrar är en av nyheterna på årets mässa.

De fem feta kalibrar som dukas upp är:
• .378 Weatherby Magnum
• .500/.416 (för dubbelstudsare)
• .460 Weatherby Magnum (en av världens kraftigaste patroner)
• .470 Nitro Express (den klassiska dubbelstudsarkalibern)
• .585 Nyati (bland det värsta som kan upplevas i grovkaliber).
Många har säkert undrat hur det är att skjuta med sådana här kalibrar.
Den som skjuter de fem kalibrarna i följd på Tullgarn gör mässans ”big five” och får en pikétröja från Widforss och tomhylsorna att ta med hem. Skytten fotograferas dessutom i full rekyl som bildbevis på insatsen. Om någon nu törs…



Jeg synes Bubber skal invitere BS med derop, sammen med et kamerahold.

[:p]

K&B Clax [Wink]
Tidligere nordisk mester i kombineret træskodans
The first dane ever ...
[Image: hunt-an3.gif]

Er mere til Guns end roses ... Cum insantientibus fuere necesse est [Image: 0d035906.jpg]
Det kunne vaere sjovt at proeve [:p]

Hvorfor bliver der ikke afholdt saadan noget i danmark?

Mvh
Jonas
Fordi folk ikke gider at komme, når det kommer til stykket....[V]

Bregentved og Ledrebord afhold CountryFairs i tre år i träk uden succes.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret! Og jo - jeg har mine problemer med det modsatte af kön....
Det lyder da lidt skuffende. Er der chance for noget lignende i fremtiden?

Mvh
Jonas
Der er allerde et kamerahold- det er med i "konceptet" at det bliver filmet og fremvist andetsteds!
Det koster for övrigt 1600:- men så må man også beholde hylstrene og man får en t-shirt hvor der står på hvad man har gjort!
Jeg mente blot at Bubber skulle få sagt tak for sidst [Wink]

For 1600,- kan man da få så meget andet sjov. Måske kunne man købe 500 træningspatroner til sin egen riffel og få trænet noget mere.

Bagefter kunne man gå hen og stille sig strategisk korrekt og klaske en hest i r....

Så får man flere skud og det samme rekyle ...

K&B Clax [Wink]
Tidligere nordisk mester i kombineret træskodans
The first dane ever ...
[Image: hunt-an3.gif]

Er mere til Guns end roses ... Cum insantientibus fuere necesse est [Image: 0d035906.jpg]
Jeg sad länge og ledte efter prisen....1600!!!....godt nok knäkbrödspenge, men det svarer i runde tal til 1280 DKK for fem skrald (236,- pr skud....).

Hvis de får mere end ti personer til at hoppe på den, så skal jeg da overveje at investere i grejet til et omvandrende rekylshow....

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret! Og jo - jeg har mine problemer med det modsatte af kön....