Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Chapuis Armes C10 (test)
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Chapuis Armes C10

– smidig dubbelstudsare från Frankrike
[Image: 05.jpg]

Dubbelstudsare från franska Chapuis hör inte till de vanligaste vapnen i händerna på svenska
jägare. Vi har inte tidigare granskat någon fransk dubbelstudsare, därför var det med stor nyfikenhet
vi öppnade paketet med dubbelstudsaren från Chapuis Armes, modell C10 i kaliber 8x57 IRS.

Trots att det har tillverkats dubbelstudsare i Frankrike sedan 1920-talet är inte Chapuis speciellt välkänt hos den genomsnittlige jägaren i Skandinavien. Jean Chapuis grundade firman som i dag sköts av hans son Rene Chapuis.
När man diskuterar dubbelstudsare kommer man givetvis att tänka på de klassiska engelska tillverkarna av storviltsvapen som Holland & Holland eller tyska Krieghoff. De flesta av dessa har prislappar som gör det svårt att realisera önskedrömmarna om en dubbelstudsare.
De franska dubbelstudsarna från Chapuis ligger på en mer hanterbar prisnivå. Månadens testvapen är visserligen dyrt men inte dyrare än andra dubbelstudsare i de lägre prisklasserna från till exempel Merkel och Blaser.

Klassisk dubbelstudsare
Den klassiska dubbelstudsaren är en sida vid sida mest på grund av att den inte behöver brytas så mycket som en bock för att patronerna ska kunna kastas ut. En nog så viktig detalj om vapnet ska användas mot farligt vilt.
Vårt testvapen kom med pipor i den klassiska kalibern 8x57 IRS och är i och med det kanske inte det optimala vapnet vid jakt på farligt vilt i Afrika. För drevjakt på klövvilt på våra breddgrader är kalibern så nära den optimala lösningen som man kan komma om man väljer att beväpna sig med en dubbelstudsare. Kalibern är med rätta mycket populär på kontinenten.

Låg låda
Lådan på Chapuis Armes C10 är låg och ger vapnet ett smidigt utförande. Låsningen som Chapuis har valt att använda påminner om den som återfinns på till exempel Perazzi och Zolis nya Kronos sportskyttebockar. Två tappar sticker ut från baskylen och låser i urtag mellan piporna.
Mekanismen i övrigt är uppbyggd som en konventionell boxlåsmekanism. Säkringen verkar endast på avtryckarstången och var på testvapnet inte automatiskt återgående. Att vara tvungen att manuellt säkra vapnet är egentligen inte någon nackdel, men det finns ju alltid en risk att säkringsmomentet glöms bort om man är van vid ett hagelvapen med automatsäkring. När det av någon anledning krävs snabb omladdning och ytterligare skottlossning är det givetvis en fördel med en manuell säkring.
Lådan har en etsad gravyr med djurmotiv som är omgiven av scrollslingor. Djurmotiven är dominerande och ger vapnet ett lite oförtjänt billigt intryck. En sparsam scrollgravyr hade varit mycket mer smakfull och gett vapnet en helt annan karaktär.

Dubbla avtryckare
Chapuis Armes C10 har dubbla avtryckare vilket är den traditionella konfigurationen på dubbelstudsare. Dubbla avtryckare har för- och nackdelar. Fördelen är att man snabbt kan välja andra pipan om patronen i första pipan av någon anledning inte skulle avfyras. En klar nackdel med dubbeltryck är att man blir tvungen att kompromissa när det kommer till pistolgreppet. Den bästa kolvformen när en brytbössa har dubbeltryck är enligt vår mening en rak engelsk kolv utan pistolgrepp. Då kan handen snabbt och smidigt flyttas utmed kolvhalsen när man byter avtryckare.
En rak engelsk kolv är inget man hittar på en dubbelstudsare, men ett öppnare pistolgrepp hade hjälpt upp situationen. Testvapnet har ett relativt brant pistolgrepp med handutfyllnad, som inte känns riktigt bekvämt när avtryckarfingret ska flyttas mellan de två avtryckarna.
Avtryckarvikten var tyvärr i tyngsta laget på testvapnet. Vågen passerade 2,5 kilo innan det började hända saker inne i vapnet. Nu blir det förmodligen inte något finlir med en dubbelstudsare på passet, men bra trycken hjälper upp skyttet på ett påtagligt sätt. Det fanns dock inget släp att tala om i trycket.

Bra trä
Valnöten i kolven var av mycket bra kvalitet på testvapnet, flammig och med riklig fiddleback. Dessutom var kolven väldigt noga putsad och porfylld, inte så vanligt på många vapen i dag. Nätskärningen är av toppklass, mycket snyggt utförd och helt utan missar. Även passningen mellan trä och metall får högt betyg, vapensmederna på Chapuis har gjort ett bra jobb.
Bakkappan av trä är snygg att se på men opraktisk och ömtålig. En bakkappa av gummi hade varit bättre. När vi skulle dela på kolv och mekanism kunde vi notera att man behöver ett specialverktyg för detta. En rund mutter håller kolven på plats och man behöver en hylsa med två tappar på för att dela på trä och metall. Inget större problem för en vapensmed men den vanlige jägaren, som till exempel vill gå igenom vapnet efter ett ofrivilligt dopp, kommer nog att få bekymmer.
En oroande detalj som vi konstaterade när vi delat på kolv och mekanism var att valnöten helt saknade någon form av skyddande oljefinish invändigt. Vi bedömer att man helt enkelt har lämnat träet obehandlat invändigt, en detalj som vi rekommenderar att den åtgärdas.

Träffar rätt
Vi hade inte tillgång till en monterad kikare under provskjutningarna utan fick lita på de öppna riktmedlen. Det visade sig att vapnet var inskjuten på avstånd runt 60-70 meter med de Lapua Naturalis som följde med vapnet. Besöket på skjutbanan var en trevlig upplevelse. Vi sköt serier om fyra skott utan att låta piporna svalna mellan skotten. Träffbilderna på 70 meter låg runt 40-50 millimeter och med det är vi mer än nöjda med tanke på att vi använde de öppna riktmedlen som är utformade för snabba skott på korta håll.
Vapnet är, som det ska vara på en dubbelstudsare, utrustad med ejektorer. Hylsorna landar en bra bit bakom skytten när vapnet bryts. Vapnet är väldigt lätt med tanke på att det är just en dubbelstudsare, vågen visar 3,3 kilo. Kolven har ett rejält drop och kunde gott ha varit lite högre utan att ställa till bekymmer med skyttet över öppna riktmedel. Kolven är lång, men det är betydligt lättare att rätta till med kapning än att försöka förlänga.

Regulering
Chapuis Armes C10 har lödda pipor med spänger som sträcker sig från framstockens främre del till mynningen. Ungefär halva pipornas längd saknar spänger men det döljs av framstocken. Vill man regulera piporna blir det till att värma och med hjälp av en kil mellan piporna ändra samskjutningen. En uppgift för den rutinerade vapensmeden.
Flera tillverkare av brytvapen med lödda kulpipor rekommenderar inte att man använder kulor med solid konstruktion som Barnes X eller som i vårt fall Lapua Naturalis. Vi hittade ingen sådan varning från Chapuis och det skulle ju visa sig att Naturalisen sköt väldigt bra i testvapnet.

Smidigt vapen
Chapuis Armes C10 är ett välbyggt vapen som är lättskjuten med öppna riktmedel. Priset är inte högt om man jämför det med vad bössor i samma kategori av andra tillverkare kostar. Hade pistolgreppet varit lite bättre utformat för dubbeltrycke hade vapnet varit en klar favorit bland de dubbelstudsare som kostar under 50 000 kronor. Man får ett lätt, smidigt och välskjutande vapen om man väljer en fransk dubbelstudsare vid namn Chapuis Armes C10.

Chapuis Armes C10
Vikt: 3,3 kg
Totallängd: 101 cm
Piplängd: 55 cm
Kaliber: 8x57 IRS, 7x65R, .30-06, 30R Blaser, .300 Win M, 9,3x74R
Säkring: Säkrar avtryckaren
Trycke: Två avtryckare
Pris: Från 37 450 kr
Generalagent: Classic Vapen AB, Bollebygd

**** Helhetsintryck: Smidigt vapen med skjutglädje. Mycket vackert kolvträ.
***** Precision: Utmärkt för en dubbelstudsare.
**Trycke: Trycket måste justeras för att fungera riktigt bra.

5 - mycket bra 4 - Bra 3 - Godkänd - 2 - Hyfsad 1 - Dålig

THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
jaktjournalen

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.