Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Fynsk ællinge-besætning undersøges for H5
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Fynsk besætning af ællinger undersøges for fugleinfluenza

Ællinger fra en fynsk erhvervsbesætning med vildtopdræt mistænkes for at være smittet med fugleinfluenza af typen H5. Yderligere undersøgelser vil fredag give svar på, om der er tale om en alvorlig højpatogen H5 fugleinfluenza eller en mindre alvorlig lavpatogen type.

Hvis det bekræftes, at der er tale om fugleinfluenza af typen H5, vil dyrene i besætningen blive aflivet uanset, om influenzaen er lav- eller højpatogen, fordi den mindre alvorlige lavpatogene type kan udvikle sig til den alvorlige højpatogene type.

Den ramte besætning og tre andre besætninger, der har leveret rugeæg til den ramte besætning, er sat under offentligt tilsyn. Det betyder blandt andet, at der opsættes skilte omkring gården, at uvedkommende ikke må komme derind, og at der ikke må fjernes dyr og produkter før det er afklaret, hvorvidt der er smitte i de pågældende besætninger.

Smitten i den fynske besætning er opdaget i forbindelse med, at der er taget rutinemæssige overvågningsprøver i besætningen som led i den danske handlingsplan mod fugleinfluenza. Fundet er således et udtryk for, at planen virker efter hensigten.

Besætningen ligger 25-30 kilometer fra beskyttelses- og overvågningszonerne omkring den smittede hobbybesætning i Hundslev.

- Dyrene i besætningen viser ikke tegn på sygdom, hvilket kan være udtryk for, at de ikke har den alvorlige type fugleinfluenza. Men vi ved også, at ænder kan have den alvorlige type virus uden at blive meget syge af den. Under alle omstændigheder tager vi fundet alvorligt, fordi det vil have konsekvenser for fjerkræbesætninger i området, siger veterinærdirektør Preben Willeberg.

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)
Fynske ællinger har den mindre alvorlige type fugleinfluenza

Ællingerne i en fynsk erhvervsbesætning med vildtopdræt har fugleinfluenza af typen H5, men det er af den mindre alvorlige lavpatogene type.

Alligevel aflives dyrene, fordi det lavpatogene virus kan udvikle sig til den alvorlige højpatogene type. Der oprettes også en zone på 1 km. omkring den ramte besætning, hvor der vil gælde en række restriktioner for færdsel med levende fjerkræ og produkter, oplyser Fødevarestyrelsen.

Der er omkring 20.000 ællinger i besætningen, der ligger ved Tommerup øst for Odense.

Fødevarestyrelsen gennemfører i dag sammen med Beredskabsstyrelsen aflivning af dyrene. Ællingerne aflives med indsprøjtning.

Der skal samtidig gennemføres en grundig rengøring og desinfektion af besætningen/ejendommen. Dette arbejde går straks i gang.

Ejeren af besætningen har overholdt gældende regler, der er indført for at mindske risikoen for fugleinfluenza.

- Vi ved endnu ikke, hvordan smitten er kommet i besætningen. Vi undersøger de besætninger, der har leveret rugeæg, men det er sandsynligt, at smitten har været i og omkring besætningen uden at gøre dyrene syge, siger veterinærdirektør Preben Willeberg.

Lavpatogen fugleinfluenza af typen H5 er også tidligere fundet i en dansk besætning med vildopdræt. Det skete i Salling i 2003, hvor 3.000 ænder blev aflivet. Med handlingsplanen gennemføres der nu systematisk prøvetagning i denne type besætninger, og det er ikke usandsynligt, at der den kommende tid vil være nye lignende fund.

Den ramte besætning har fået leveret rugeæg fra tre andre besætninger, som nu er sat under offentligt tilsyn, og det undersøges, om der også er virus i disse besætninger.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.