Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: til nybegynderen
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Det med rekylen er noget opreklameret pjat syntes jeg.
Høre tit om folk der syntes deres 270er slår hårdtt eller en 308 virker voldsom gu gør de ej...
Hvis du kan skyde med alm haglbøsse cal 12 og med 36gram uden problémmer hvor rekylet svare til en alefant rifel så gir en 3006 ingen problemmer. Snakker man rekyl syntes jeg først det relevant i cal 375 og op efter. Ps det skyder jeg selv med. Uden problemmer man skal bare ik ligge ned, side på huk eller stå op ellers gør det av.
Men man ligger jo heller ik ned på jagt...99% af alle skud bliver skudt stående.
Ja den holdning må du jo gerne have.....[xx(] Men nu er rekyl jo en individuel sag, og den følte rekyl afgøres af mange andre ting end kalibret. Det kan være kolbe kappe materiale og facon, skæfte facon, riffelvægt, placering af kikkert m.m. Så måske det er lidt firkantet at sige, at kun 375 og opefter kan have rekyle.
/Henrik
Halløj Sommerinvest
vi er ikke enige men enhver har jo ret til sin mening.
som lykkelig indehaver af flere mindre kalibre op til 300wm, 9,3 og 375 synes jeg det er at at tale en smule ned til folk at sige at deres kaliber er harmløs.
Det ses helt klart på skydebanen at folk der ikke får et dask -selv fra en mellemkaliber- hvergang de trykker af træffer bedre
mvh
Og hvis du virkelig vil have fornøjese af din Cal. 12 så lig dig ned og skyd 20 skud mod en stillestående skive.
Hvis oplevelsen skal være fuldendt skal man ikke have tykke jakker skydeveste eller andet rekylling udstyr.
Er du samtidig hjemmelader så prøv at lave patronerne med 41 grains Alliant steel og 34 gram hagl.

Og det er forresten noget pjat du (og jeg) skriver.
Rekylmæssigt tror jeg at kaliber 12 og 30-06, ligger ret tæt på hinanden [Wink]

JPL
Ja, det er jo rent ud sagt en gang macho-bullshit at stille sig til doms over andre jägeres opfattelse af rekyl. Meget få mennesker kan li' at få en på kassen, flere kan läre at ignorere det, men en del kan ikke og for disse mennesker er rekylproblemet präcist lige så stort som de opfatter det - uanset kaliber.

Iövrigt slår en kaliber 12 med den nävnte ladning ikke som en elefantriffel men snarere som en .30-06, hvis våbenvägten er sammenlignelig.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Citat:quote:

Originally posted by sommer-invest

man skal bare ik ligge ned, side på huk eller stå op ellers gør det av.



OKAY [:0] Hvad skydestilling bruger du så [?]

Citat:quote:

Høre tit om folk der syntes deres 270er slår hårdtt eller en 308 virker voldsom gu gør de ej...


Jeg synes det er godt for dig, at du ikke er "rekylefølsom". Men jeg tager altså hatten af for den gut/gutinde, som erkender, at de føler sig generet af en for dem voldsom rekyle (så er det ligegyldigt om det er selve kaliberet, riflens skæfteudformning eller what ever)
For når folk erkender, at de har et problem, så er de som oftes også indstillet på at gøre, eller få gjort noget aktivt ved problemet.
Det betyder igen, at de er oprigtigt interesseret i at blive bedre skytter.
Og hellere afgive et præcist skud med en .223'er mod sommerbukken end at rykke et halvdårligt skrald af med en .375'er fordi man bruger mere energi/opmærksomhed på at vare sig for smækket, end på et ordenligt sigtebillede og aftræk.

Mvh

Takleberry

People demand freedom of speech as a compensation for the freedom of thought which they seldom use
Citat:quote:

Originally posted by Høgh

Ja, det er jo rent ud sagt en gang macho-bullshit at stille sig til doms over andre jägeres opfattelse af rekyl.



Præcist - personligt kan jeg godt ha' svært ved at fastholde målet efter skudet med en cal. .308 W og efter 15 skud med .338 LM føler jeg at jeg er rendt ind i et tog ...........men det kan jo godt være at jeg er en rekylling!


Amatuers practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Gri5A.jpg]

jps

Der er mærkelig nok fandens til forskel på rekyle i jagtgevær og rifler.
Jeg er ikke i tvivl om at kræfterne er store i cal 12, men de føles bare ikke af noget særligt.

Det gør det i rifler, synes jeg.

Man får et fingerpeg om rekylstørrelse, når man står op i en båd og får en klikker med jagtgeværet.

Så er man ved at ryge forover i baljen.
Det der med rekyl er som Høgh'en skriver en helt individuel oplevelse!

De fleste er enige om at rekylen stort set ikke opleves i en jagt situation, selv folk der nikker skaller med deres Euro-kikkerter opdager det ofte først når de får bøvl med blodet der løber ned i øjnene[Big Grin].. altså i en jagtsituation..

Jeg har kun 1 gang "oplevet" rekylen på en jagt og det var med min 376Steyr Scout på en nat-jagt efter vildsvin i Polen...
efter at jeg havde stået med anlæg på etfyrretræ og koncentreret mig om at se noget i "sortheden" og endelig fik skud til en lille gris, var jeg krøbet så tæt på B&L kikkerten at den lige "klappede mig" blidt i panden da skuddet gik.

Man kan vænne sig til rekyl, og under et vist niveau oplever jeg at man totalt kan ignorere den... F.eks kan jeg skyde dagen lang med min 6,5x55 "jernbanesvelle" eller min 22-250.. rekylen "rører mig ikke"
Jeg kan ikke sige det samme om 376Steyr i en 3 kg "scout"...
Fritstående er den ikke et problem, der klarer jeg mig fint gennem 50 skud med de lette kugler (225 grains), men så "gider" jeg ikke rigtig mere[Wink]

Med 458Lott .... tjahhh efter 10 - 15 skud så vil man meget gerne have en pause[Wink]

Men.... Alle kan ramme med en .222Rem ....Dagen lang, så rekyl ER en væsentlig faktor.

Man skal heller ikke glemme at kraftig rekyl ALTID betyder at man er længere om at komme "på målet" igen med et ny skud!
Denne faktor har LANGT større betydning end hvor hurtigt man kan bruge "træk og slip" på sin Bl**** ...[Big Grin][Big Grin][Big Grin]

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!" Nu med .376Steyr
ja hvornår er man rekyling....
Som det er skrevet så findes der mange som "mukker" ved skud og selv med 6,5-55. Vi fleste gør sq noget uhensigtmæssigt - bare prøv at få en til at lade for dig og så skyd - den følelse man får når man skyder, og den klikker siger meget, og hvor meget "rekylskræk" man har....
Har set flere som har fået kikkerten i panden med ca. 308w og 30.06 og det synes ikke er smart, og slet ikke for brillebrugere...
Jeg har sagt til mig selv, at der ikke er grund til at skyde med kal over 9,3 - har flere gange fået tilbudet om 358NM med 21 grams - men jeg er glad nok for min egen 9,3 [Wink] det ville nok ikke gøre mig noget med stående skydning - men liggende har jeg ikke lyst til...
Og man bliver altså ikke dygtigere til at ramme med store kalibre - og det er nu at kunne placere skuddet det rigtig sted som dyrene dør af!!!!

@sommerinvest men det er jo lækkert for dig, at du ikke lider af samme "sygdom" som mange gør...

[Image: kongsberg393-t.jpg]
Ja meget er der skrevet gennem tiderne om dette emne, men generelt kan man vel sige, at man (såfremt målet kræver det)skal skyde med
det man magter. En kanon kan ikke kompensere for dårlig kugleplacering.

Kan man ikke skyde med en 300 win mag, men med en 308 må man jo bare kravle tættere på. Det har vel også sin charme.

Men erkender man sit problem kan der gøres noget ved det.
Ingen har startet med at skyde med 375 (på nær Bubber, men han havde jo også en dygtig lærer), det er der nok flere grunde til ud over antallet af 375´ere og prisen på bønner.

Personligt overvejer jeg en 300 RUM, men den skal da lades med lette kugler i starten og så bygger jeg op efterhånden, som jeg kan holde det på plads.

VH Søren

Der har erkendt at skyde bedst når det ikke er ubehageligt