Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Ekstrabladet er hurtigtopfattende
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
[Big Grin]

http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/a...203265.ece

Mvh.
Lars/Great Dane
lars@reloadersnest.com
Skype : gunsandlead
Og hvis I rent faktisk køber dagens udgave står der mere på side 14 og 15 ... bl.a. interviews med Mr. Mcumba, som åbentbart er ansat til at betale skatterne, men syntes det var for uretfærdigt, at de skulle betale skat,, så derfor lod han være....

".....vil du så betale skatten for de to år I ikke har betalt den...?"... "Øhhh.. nej.....nu lægger vi kortene på bordet, og så må vi se hvad det ender med...." [B)]

[/quote]
.....nu OGSÅ ejer af en 243win :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)
Jægerforbundet anklaget for svindel - her er fakta

I en række artikler over fire sider i dagens udgave af Ekstra Bladet (søndag, den 11. juni) anklages Danmarks Jægerforbund for at svindle med nødhjælp – nærmere betegnet de tre projekter, Jægerforbundet administrerer for Udenrigsministeriets bistandsorganisation Danida i det sydafrikanske land Malawi.

Helt konkret henvises til to revisionsrapporter fra 2004 og 2005, som i øvrigt er udleveret til alle, der vist interesse for sagen – inklusive to journalister fra Ekstra Bladet (EB). I artiklerne i EB påstås det, at Danida-projektbevillinger forgylder Jægerforbundet, og millioner af kroner er røget ind i Jægerforbundets pengekasse og dermed har bidraget til at finansiere private rejser, tøj og jagter i stedet for at gå til fattige folk i Malawi, Tanzania og Malaysia.

Denne påstand er ikke korrekt. Driften af Danida-projekterne i projektlandene ligger i et særskilt regnskab, hvorfra de omtalte revisionsrapporter stammer, og er dermed skarpt adskilt fra Jægerforbundets øvrige økonomi. Til at dække projektforvaltningen i Danmark modtager Jægerforbundet syv procent af projekternes forbrug. Dette bruges til bl.a. aflønning af projektpersonale, tilsyn og administration, hvilket sikrer, at projekterne i det lange løb ikke giver forbundet hverken udgifter eller indtægter. Så alene af den grund er påstandene helt hen i vejret.

Hvad angår EBs konkrete anklager:

* En del penge er ganske enkelt forsvundet op i den blå luft!

Der refereres (sandsynligvis) til udbetalinger til NGO’er til mikroprojekter. Her mangler afregning, fordi aktiviteterne strækker sig over årsskiftet. Der findes kontrakter på beløbene. Problemet er regnskabsteknisk, idet beløbet kunne føres på en statuskonto som udlæg. Der er tale om 111.845 Malawiske Kwacha – hvilket svarer til ca. 5.000 DKK.

* Skatten er ikke korrekt beregnet. Skatten er ikke betalt til tiden. Diverse goder (benzin, skolepenge, medicin, mobiltelefoner m.fl.) er holdt skjult for myndighederne. Flere medarbejdere på lønningslisten har aldrig betalt skat.

Generelt: I 2003/2004 fik Malawi en ny skattelov. Dette ændrede reglerne for betaling af skat i landet. Efter revisionen i 2004 valgte Jægerforbundets projektledelse at følge den måde, som en del af landets ministerier og regeringskontorer følger i forhold til den nye skattelov.
Man regnede dermed med, at sagen var i orden, men efter revisionen i 2005 bad man en skatteekspert om at vurdere, hvordan man kunne opfylde lovgivningen, og her har vist sig behov for opstramning, hvilket Danmarks Jægerforbund har påpeget bl.a. ved projekttilsyn.

Konkret: I skrivende stund er det endnu ikke klart, hvor stort et beløb, der er tale om – manglende skat. Men der er fra projektledelsens side iværksat en undersøgelse af hele sagen, der udelukkende drejer sig om løn m.m. til lokale samarbejdsparter i Malawi.

* Nogle udgifter er ikke registreret korrekt

Revisionsrapporterne nævner en række mindre forhold (f.eks. fejlkonteringer), som projekterne allerede havde rettet op på revisionstidspunktet eller gjorde straks efter. Da udsagnet i EB ikke er konkret, kan vi ikke anslå beløbsramme, men der er tale om forhold, der vil kunne findes i alle virksomheder, hvor der skal håndteres en stor mængde bilag.

* Biler og motorcykler er ikke forsikret korrekt

Projektkøretøjer i Malawi er kaskoforsikrede i Danmark i TRYG, mens ansvarsforsikringen er tegnet lokalt. For motorcykler blev det vurderet ved projektstart, at en kaskoforsikring ville være for dyr i forhold til nyanskaffelsesværdien. Projektudstyr i forbundets projekter er skattefrit i Malawi jf. aftalen med Malawis regering.

Danidas egne regler

Desuden påstås det i Ekstra Bladet, at Jægerforbundet beholder de renter, som projektmidlerne trækker på Jægerforbundets konto, og det beskrives som suspekt, at Jægerforbundet får syv procent af projektbeløbet for at forvalte de pågældende projekter. Til det er svaret:

Projektmidlerne trækker ganske rigtigt renter, og disse bogføres nøje, da disse penge ved projektafslutning returneres til Danida efter gældende regler.
De 7 % administration går til administration og styring af projekterne i Danmark. Reglerne er bestemt af Udenrigsministeriet og er ens for alle NGOer
Hvorfor projekter i Afrika?

Der er både internt og nu også udefra stillet spørgsmål til, om det er en god ide, at Jægerforbundet indgår i udviklingsprojekter i den 3. verden – når der er mange jagtlige gøremål i Danmark. Til dette melder fungerende formand Jens Hangaard klart ud:

- Projekterne er et led i vores samlede strategi, som vi kalder ”Jægere uden grænser”, og som involverer samarbejde med kollega-organisationer i alle europæiske lande og i en lang række øvrige lande verden over – både i- og ulande. Det er ikke bare et slogan, at naturen ikke kender grænser. Det er et faktum, og de udfordringer, der i dag er i naturbevarelse og sikring af den fornuftige brug af naturen, f.eks. gennem jagt, er og bliver grænseoverskridende.
- I den 3. verden vil de danske jægere gerne tage et medansvar for, at naturen forvaltes bæredygtigt og til gavn for de lokale. Vi ønsker kort sagt at vise, at jagt og jægere kan bidrage til at bevare og styrke natur og mennesker i samhørighed. Det adskiller sig ikke fra vores rolle i det danske samfund. Derfor er projekterne dybest set lige så relevante, som vore andre aktiviteter.

Jens Hangaard peger i den forbindelse på DJ-projektet i Wami-Mbiki i Tanzania.
- Dette projekt går ud på at skaffe 24 landsbyer brugsret til vildtet og skoven på ca. 2500 km2 af landsbyernes jorde. Landsbyerne venter at kunne tjene penge på at udleje området til turisme og herunder i specielle områder til jagt. Derfor ventes projektet både at sikre vildtbestanden, men også bidrage til at øge lokalbefolkningens levestandard. Alternativet havde været at området i dag havde været ryddet for træer til trækul og vildt til salg i byerne, og kun nogle få havde fået gavn af de rige ressourcer, ligesom det er sket mange andre steder.

- I 2002 blev projektet udpeget af den tanzaniske regering som pilotprojekt mht. at etablere den slags landsbystyrede områder. I 2005 accepterede Tanazanias præsident at være protektor for Wami-Mbiki. Projektet har dermed en væsentlig afsmittende effekt på forvaltningen i Tanzania som helhed.

- Det er nøjagtigt den samme hensigt, der ligger bag projekterne i Malawi – at skaffe lokalbefolkningen et udkomme – både økonomisk og fødevareforsyningsmæssigt – på en bæredygtig facon. Det største projekt i Malawi er for øvrigt et fuglejagtprojekt, hvor alle aktiviteter er koncentreret om lokale forhold – altså ikke jagt som led i turisme der i landet, siger Jægerforbundets fungerende formand.

Udenrigsministeriet skriver:

EKSTRABLADETS ARTIKLER OM DANMARKS JÆGERFORBUND: UDENRIGSMINISTERIET UNDERSØGER, MEN BERIGTIGER ALLEREDE NU FEJLAGTIG OPLYSNING
Udenrigsministeriet har bedt Danmarks Jægerforbund om en redegørelse om administrative forhold i forbindelse deres projekter i Malawi på baggrund af artikler i Ekstrabladet. Denne vil indgå i en allerede iværksat undersøgelse af Danmarks Jægerforbunds økonomiske forvaltning af midler fra Danida, der efter helt normale procedurer vil blive fortaget i forbindelse med en forundersøgelse af en ny ansøgning om støtte modtaget fra Danmarks Jægerforbund 1. februar 2006.

Danmarks Jægerforbund gennemfører i øjeblikket fire projekter i Afrika med støtte fra Danida. I 2005 fik Danmarks Jægerforbund udbetalt 9,4 mio. kr. i støtte til projekterne. De indtil nu modtagne projektregnskaber har alle været tilfredsstillende.

Den overordnede målsætning for projekterne er at fremme bæredygtig udnyttelse af naturressourcerne på en måde, hvor den lokale befolkning får en interesse i at passe på naturen, fordi de også får indtægter fra den.

Støtten til Danmarks Jægerforbund er ydet i overensstemmelse med retningslinierne for støtte til private danske organisationers udviklingsaktiviteter. Som led heri får den ansvarlige organisation et administrationsvederlag på 7 pct. af projektomkostningerne, der skal dække organisationens administrative omkostningerne ved at gennemføre projektet. Udbetalte tilskud indsættes på separate bankkonti og renteindtægter tilfalder Danida – og ikke organisationen som anført af Ekstrabladet.

Udenrigsministeriet, den 11. juni 2006

DJ/udenrigsministeriet

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.

JackHammer

Det ligner da ellers ikke Ekstra Bladet at forsøge at piske en stemning op...[:0]
"when you assume, all you do is make an ass of u & me"

Anders

"Kan jeg se det, kan jeg ramme det!"