Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Vind påvirkning
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sidst vi var ude at skyde var der et par af venner der ikke kunne ramme [Big Grin], deres skud lå højere end ellers.
Det blæste fra højre og de påstår nu at det er med til at løfte kuglen
( Golden target 8,4 g. i 6,5x55 ) afstand 300 m.
De siger at hvis vinden kom fra venstre ville det dykke kuglen.
Den ene af dem tog højde for vind og ramte 20 cm. til højre.
Deres skud lå pænt samlet, men for højt.
Det virker logisk nok at kuglens rotation vil påvirke sideretning på lange hold også ved vindstille, men hvor meget ?
Jeg havde et fald på 42 cm. ( jagtmatch 9,7 g. i 308 )300m. Tog ikke højde for vind, sideretning ok.
Vi har undersøgt om temp. har betydning og er kommet frem til at forskellen fra 5 gr. til 30 gr. er 7 mm.
Hvad med luftfugtighed ?.
Vi er ude i småtings afd., men det er lidt spændende ( synes vi)
mvh

Kim

El trabajo es para los que no tienen la gaza suficiente
Ny krig:
Umiddelbart nej, jeg har ihvertfald ikke oplevet det ensige hørt det (jeg har jo lært i dette forum, at dække tilbagegangen - ellers havde jeg sagt kategorisk NEJ [Big Grin])
Med venlig hilsen


Never Eat the Yellow Snow
Hej
Jeg håber ikke at spørgsmålene ligefrem starter en "krig", jeg synes ellers at tonen i dette forum er pæn og hvis man er efter hinanden er det på en "pæn" måde i modsætning til andre fora, hvor man er bange for at spørge da nogle jagter andre for at rakke ned.
Spørgsmålet er ment seriøst og ikke for at lave rav i den.
mvh

Kim

El trabajo es para los que no tienen la gaza suficiente
Krig i overført betydning - jeg ved af erfaring, at når der kommer sådan nogle spørgsmål, er der nogle tastature der bliver meget meget varme rundt omkring i de små hjem [Big Grin]
Med venlig hilsen


Never Eat the Yellow Snow
Den effekt de hentyder til er hvad jeg vil kalde at rulle på vinden, det er i samme familie som når artelleristerne skal tage højde for at en "overstabiliseret" granat trækker til højre på lange hold. Men at det skulde være målbart ved alm sidevind på kun 300m må nok ansees for at være et fortvivlet forsøg på at bortforklare en fejl-35.[}Smile]
vedr temperaturen har i nok fat i en mere holdbar teori, den logiske forklaring er at krudt udvikler højere tryk ved højere temperatur, det udløser en højere hastighed, og dermed et mindre kuglefald.

jbn
Det med temp. har jeg ikke kommenteret fordi jeg har lånt min bog om dette emne ud (og låneren er taget til Cairo). Jeg har ikke gjort mig nogen erfaringer med skud ved forskellige temp. - en ting ad gangen.
Derfor gælder mit nej kun det første spørgsmål.
Jeg har omhyggeligt noteret alle mine drops op til 700 meter i vindhastighederne 4 m/s, 7 m/s og 9 m/s, godt nok på den samme bane, og der er ingen forskel.
Med venlig hilsen


Never Eat the Yellow Snow
kim...

hvad brugte dine venner som anlæg?
hvis forskæftet har ligget direkte på hårdt underlag, så har du sikkert forklaringen der.

en lille drillert:
hvad nu hvis riffelgangen er venstresnoet?

eller:

der bliver skudt med glatløbet våben?

selv sidevind må da i en eller anden grad bremse kuglen...ik'

med det resultat at kuglen må gå lavere?

ev, det er sgu' meget nemmere at samle på tegneserier... der er ikke så meget at tænke over...

Et æble om dagen holder Doktoren væk...
hvis du kan ramme mig!

Dr. strangelove
Kilde: Herr Jens Ulrik Høgh

Sidevind
Sidevind er et af naturens luner, som vi i ballistisk sammenhæng ikke kan komme uden om.

Det er en udbredt misforståelse, at sidevind blæser projektilet ud af kurs. Det, der i virkeligheden sker, er, at sidevinden forskubber den akse, som luftmodstanden påvirker projektilet langs. I vindstille vejr påvirkes projektilet således af en direkte "modvind" mens det i stormvejr (med en vindretning på tværs af flugtretningen) påvirkes af en "vind" der rammer en anelse skråt forfra. På grund af projektilets stabilisering ret op imod luftmodstanden, vinkles projektilet altså en anelse i forhold til flugtretningen under påvirkning af sidevind. Den resulterende luftmodstandskraft virker dermed ikke udelukkende modsat rettet flugtretningen men en (lille) del af den virker faktisk på tværs af flugtretningen hvilket trækker projektilet sidelæns. Det er altså luftmodstandskraften, der skubber projektilet sidelænd ikke selve vinden.

Hvor stor påvirkningen af træfpunktet bliver afhænger af vindstyrken, vindretningen og projektilets ballistiske koefficient.. Mange tror, at projektilets flyvetid har betydning i denne sammenhæng - det er imidlertid ikke tilfældet, hvilket kan eftervises ved et meget simpelt tankeeksperiment. Forestiller man sig en riffel affyret fuldstændigt vandret med mundingen en meter over jorden og træf i jordhøjde på f.eks. 200 meter, vil man i strid sidevind kunne konstatere en markant vindafdrift. Tager man imidlertid en fuldstændig identisk projektil under identiske vejrforhold og slipper det ud for mundingen, således at det dropper til jorden, vil man næppe kunne konstatere nogen afdrift overhovedet - dette på trods af at flyvetiden pr. definition er den samme. Flyvetiden har altså intet med vindafdriften af gøre!

Det forholder sig således at afdriften på en given afstand stiger proportionalt med vindstyrken (dobbelt vindstyrke = dobbelt afdrift) og at direkte sidevind naturligvis har større indflydelse end en skrå sidevind med samme vindstyrke. Jo ringere ballistiske egenskaber projektilet har (jo lavere ballistisk koefficient) desto større bliver påvirkningen. At sidevindskraften er et ganske alvorligt problem for skytten understreges af, at ganske almindelige jagtriffelprojektiler kan drive op til 10-20 cm på 200 m ved direkte sidevind på blot 5 sekundmeter!

Med venlig hilsen


Never Eat the Yellow Snow
Dr. Strangelove
Vi brugte en træstamme, men med hånden imellem.
Michael.
Så længe din låner er I udlandet kan du, hvis interesseret (svært ord at stave) finde oplysninger vedr. temperatur på en svensk side.[Wink]
ved ikke om jeg må skrive adr. så jeg lader være.
mvh

Kim

El trabajo es para los que no tienen la gaza suficiente
Hej!

Side-vind påvirker faktisk kuglebanen i højden, men det er yderst begrænset ved moderne almindelige riffelprojektiler.
Det er derimod et problem med f.eks 22LR, hvor den dårlige ballistiske koefficient, kombineret med lav udgangshastighed giver stor afdrift og også en "højdekomponent"

Jeg har læst en artikel i "Precision Shooting" om netop dette problem, men jeg kan desværre ikke huske tallene, og heller ikke den præcise forklaring, men artiklen var MEGET grundig og forfatterne var vistnok fra Eley og det engelske olympiske cal. 22 hold/trænere
(noget med at vindpåvirkningen kunne forklare "manglende" træffere, men ikke på grund af fejl i side-retningen)

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
Det udvikler en sælsom - men urimeligt behagende - form for selvglæde at se sig citeret på dette forum. Tak Herr Intile [Big Grin].
Vender snarest aktivt tilbage i debatten, når Telia har udstyret mig med en fungerende telefonlinie....

Assumption is the mother of all ****ups...
Citat:quote:

Originally posted by Jens Ulrik Høgh

Det udvikler en sælsom - men urimeligt behagende - form for selvglæde at se sig citeret på dette forum. Tak Herr Intile [Big Grin].......................


Arhh - Don't mention it [Smile]
Med venlig hilsen


Never Eat the Yellow Snow

JTK (Låst!)

Hej,
man kan nogle gange godt snydes på skydebanerne med sidevind. Man tror faktisk at der er sidevind når man ser på et flag eller lignende, men vinden kan opføre sig anerledes. Vinden kan godt ændres hvis der er store jordvolde. Vinden kan godt "rulle". Vinden kan både presses opad og nedad. Det er et problem der kan forekomme på skydeanlæggende på Amager, hvor der er store jordvolde.

Da jeg var i sydafrika på jagt, var vi i 1000 meters højde, og der fandt vi ud af at kuglefaldet var mindre. Det var dog ikke meget, men det kunne da ses.

mvh. Johannes