Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: USA -skyd først Frede
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Som sædvanligt halter Danmark bagefter[Big Grin]

Lagt på http://www.berlingske.dk mandag den 14. august 2006 kl. 03:30

Skyd først-lov breder sig i USA

Af Karl Erik Stougaard
15 stater har på det seneste indført våbenlove, der giver folk større ret til at skyde andre ned uden at kunne straffes. En mand i Florida kan slippe, selv om han skød sin nabo i et skænderi om affald.

WASHINGTON: En morgen havde hr. Rosenbloom, der bor i Florida, båret otte sække affald ud til vejen. Naboen, hr. Allen, klagede til kommunen. Loven siger, at man kun må stille seks poser ud. Næste dag bankede Rosenbloom på hos Allen for at få talt ud om tingene. De kom op at skændes. Allen gik ind i stuen, kom tilbage med en pistol og skød Rosenbloom i maven og brystet.

Havde episoden udspillet sig for et år siden, ville Kenneth Allen være blevet arresteret, sigtet og sandsynligvis dømt for mord. Men det skete i juni i år, og Allen er hverken arresteret eller sigtet, og som tingene står lige nu, bliver han formentlig aldrig dømt. For en ny lov er på hans side.
Som den første stat i USA udvidede Florida for et lille års tiden siden reglerne for selvforsvar, og siden er 14 andre stater fulgt efter - primært sydstater og i midtvesten, oplyser den amerikanske våbenorganisation, National Rifle Association. De nye love udvider retten til selvforsvar både på offentlig vej og i private rum som hjemmet og bilen. Hidtil har en amerikansk borger haft pligt til at forsøge at trække sig tilbage, hvis han eller hun blev overfaldet på åben gade.

Mød magt med magt

Ifølge de nye regler har offeret »ingen pligt til at trække sig og har en ret til at forsvare sig og møde magt med magt, også dødelig magt.« På samme måde skal en borger, der skyder og måske dræber en indtrængende i sit hjem eller sin bil ikke længere kunne godtgøre, at der var fare for ens eget eller familiens liv. Det skal bare bevises, at indtrængningen skete ulovligt og med magt.

»Reelt tillader lovene borgere at dræbe andre borgere i forsvar af sin ejendom,« siger jura-professor Anthony Sebok fra Brooklyn-universitetet til New York Times. Kritikere har døbt det »skyd først«-love og mener, at de reelt giver borgerne en licens til at dræbe. Men National Rifle Association, den indflydelsesrige våbenlobby, støtter varmt de nye selvforsvarsregler og forsøger at få dem spredt til yderligere otte stater i år og 2007.

»Hvis man skal styrke nogle, så styrk offeret,« siger organisationens vicepræsident, Wayne LaPierre.

Flere sager på vej

I Florida er der allerede flere sager, der vil være med til at sætte grænserne for den nye lov. En prostitueret synes at slippe for straf efter at have skudt en 72-årig kunde. Kunden havde forinden besøget skrevet et afskedsbrev, hvori han forklarede, at han ville slå den prostituerede og derefter sig selv ihjel. Det styrker den prostitueredes sag - også selv om hun skød kunden med hans pistol. I en anden sag står en taxachauffør dog til at blive dømt for manddrab. Han skød og dræbte en beruset kunde - efter kunden havde forladt bilen. Taxachaufføren er dømt ved to retsinstanser, men har fået lov til at anke til statens højesteret med krav om frifindelse grundet de nye regler.

Kenneth Allen, der skød sin nabo, er derimod stadig på fri fod. Myndighederne overvejer, om han skal retsforfølges, men hælder foreløbig til, at han handlede i overensstemmelse med de nye regler.

»Jeg har en ret til at forsvare mit hjem,« siger han.

Naboen, Jason Rosenbloom, overlevede.

http://www.nra.org

MVH

knerik
------------------------
Where all think alike, no one thinks very much.