Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Trangboring
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Jeg er ikke nogen havørn mht til trangboringsgrader, men der var en klokke, der ringede, da I skrev om at tage en skydelære og måle trangboringsgraden. Jeg slog derfor op i Kresten Scheels "Jagtskydning" og citerer derfra:
"Det fremgår af foranstående, at mål for trangboring kan fås ved måling af indsnævringen i trangboringen, men at indsnævringens mindre diameter ikke er noget sikkert mål for trangboringsgraden."
(Tekst udeladt) KS fortsætter:
"Samtidig er der i skemaet side 42 opgivet (i procenter), hvad der forlanges af et haglløb i dækkeevne, for at det kan kaldes forbedret cylinder, halvt trangboret eller en anden form for trangboring.
Den nøjagtige trangboringsgrad findes altså gennem bøssens dækkeevne på prøveskivens 75 cm i 35 m's afstand og ikke af dens evt. mål i mm i mundingen."
Så vil man være sikker på sin bøsses dækkeevne - der jo i praksis er langt vigtigere end det formelle mål for trangboringen - så er det "ud å skyde skiver".
Det er korrekt at man må bedømme hver enkelt kombination haglbøsse (=trangboring)/patron.

Men er indsnævringen for stor, vil et for tyndvægget løb blive overbelastet og få slået en sæk ved overgangen til trangboringen, hvis man anvender stålhagl.

Hvis det skal måles korrekt, skal man have en trangboringsmåler, som stikkes ind i løbet. Her vil man kunne følge løbets indre kontur.

En gammeldags skeetbøssekonstruktion havde en indsnævring et stykke inde, for derefter at åbne sig igen mod mundingen. Det gav større spredning. En Tulachoke bliver faktisk så stor at en patron kan stoppes halvt ind i den. (Joakim Von And model)[Big Grin]

Englænderbøsser har recessed choke, der "åbnes" før den egentlige trangboring. (Løbsdiameteren er større et stykke inde i løbet). Det bevirker at skuddet styres bedre. Med filtforladning og bly, som de blev konstrueret til, da åbnede de hurtigt skuddet og holdt det stabilt til max-hold. Denne type choke er oftest længere end gennemsnittet.
Bøssemagerne sleb/pudsede trangboringerne til, så de gav de ønskede skudbilleder med den valgte yndlingspatron.

Jeg formoder det er det man nu efterligner med backboreløb og lange chokes. Jeg kan for min del tydeligt se forskel på om et skudbillede i min 20'er er skudt med lange eller korte chokes. (De korte komme aldrig i igen, så behøver jeg vel ikke nævne mere ...)

Det samme gælder også for f.eks. Krieghoffs specialløb, hvor det er muligt at samle skuddet på en måde der gør at haglene ikke pludseligt begynder at sprede ved en given afstand. Den har noget af den samme form for opbygning. En af mine venner har sådan en. Den holder ekstremt på skuddet, men måler man på trangboringen, så er den kun med ca. ½ choke....

Så selv om Kresten Scheel er lagt under mulde for længst, så har han stadig ret. Man bør prøve sig frem.

K&B Clax [Wink]
Tidligere nordisk mester i kombineret træskopolka
The first dane ever ...
[Image: hunt-an3.gif]

Er mere til Guns end roses ... Cum insantientibus fuere necesse est [Image: 0d035906.jpg]