Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Tweed - No tweed!
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Pludselig er det at gå på jagt i tweed ikke ensbetydende med at være en naragtig, krukket og snobbet fasan skytte, eller hvad!

De "moderne" materialer man bruger til jagt tøj siger mig ikke en flut - bortset fra vindtæt fleec til pyrsh. En million detaljer og smarte lommer, så man roder rundt, nej og atter nej.

Så er der altså intet snobbet eller "fint" i at gå med tweed tøj – tvært imod - det er for fattig røve!
Tweed er ekstremt holdbart, slidstærkt (man hærder ulden med urin) og derfor billigt i længden f.eks. min gamle fars Harris tweed jakke, den arvede jeg da han blev gift 3 gang og det ”nye” kvindemennesket ikke ville se han i den lidt slidte, men ellers udmærke jakke. Den blev desværre kasseret for ca. 6 år siden, da min nuværende samlever så mig gå på jagt i den første gang!!!! På det tidspunkt havde jeg skifter læderlapper på albuerne et par gange og den havde fået læder forstærkning på skydeskulderen.
Altså ca.40 til 45 år i aktiv tjeneste og kun kasseret pga. kvinders forfængelighed. Havde jeg ikke været så tåbelig forelsket var den blevet gemt lidt afvejen (idiot). Den oprindelige investering var kun ca. 50 % mere end en normal fiske/jagt jakke. Pr. jagt el. dag ude i naturen er det forfærdeligt billigt. Næste gang I ser en jæger i en tweed jakke (ikke Laksen el. andre "mærkevarer") se den lidt nærmere efter, den er muligvis ældre end først antaget - tweed holder sig godt.

De uundgåelige kulørte strømpebånd (latterlige ik!)
Jeg går for det meste på jagt i tweed ” knickers” med dertilhørende lange uldne sokker af variable tykkelse alt efter hvor på sesongen. De lange sokker er holdt oppe med strømpebånd, af den simple årsag at jeg har underben som en herregårds kat, og jeg bruger også strømpe bånd når jeg har lange bukser på! Der vel ingen der griner når man går med livrem- vel! Så ved jeg også hvor jeg skal finde skovflåt!. Dertil har jeg en tweed jakke med membran og under den en uld trøje. Det holder mig normalt varm og tør – uld er det eneste materiale der varmer selv om der er vådt. Det larmer ikke. På hovedet en tweed kasket, som efterhånden er så fedtet at der kan koges suppe på den, hvis jeg skulle sne inde et sted.

Det rene guld!
Prisen på jagt tøj er generalt latterlig høj - også på tweed (Laksen ca. 5,000 dkr for et sæt). Et par strømpebånd koster i Guns & Gents KBH. 199 dkr, Farlow's London 9,5 £ og lidt uden for Aberdeen ca. 4£. Jeg har været så heldig at jeg har købt mit tøj i Skotland (på landet) til helt andre priser! Yderligere har jeg fået et sæt syet på mål hos en dansk dame (manden er stalker) som bor og arbejder i Skotland for et særdeles rimeligt beløb (ca. halv pris)! På nettet kan man bestille tweed tøj fra UK, jeg har set jakker fra 100£ og opefter - mellem kvalitets bukser (Knickers, selvfølgelig) til 65£ ca. 1000 Dkr. mindre end Laksens listepris. Jagt strik til halv pris- jeg kunne blive ved!

Meningers mod el. mangel på samme.
Smag og behag er forskellig, og godt det samme! Krukket, det siger nogen – efter min smag og opfattelse er tweed bare fornuftig jagt tøj til landjagt. Man kan godt føle sig lidt til en side f. eks. på en skydning på Ulfborg, men jeg har en bred ryg.

Mvh Thorlak

Knickers er ikke den normale oversættelsen til ”knæbukser” til fritids brug, fra engelsk, men noget helt andet og betydelig mere interessant[Big Grin][:o)][Big Grin]! Nærbilleder i farver tak[Big Grin][Big Grin][Big Grin]

NB: Fik jeg fortalt at jeg skyder med en Engelsk cal 16.[}Smile]

Correct first shot placement, the rest is bullshit!
Hehe godt gået/kæmpet for dammeldags/fint jagttøj Thorlak.

Jeg hører heller ikke til typen der køber hyldevarer og vil ligne flokken - men sammensætter selv min fremtoning, og kan bl.a. finde på at gå med Nokian Tuura (støvler til hårde frostgrader) om sommeren [Wink]

[Image: topp_vinter.gif]
Tja, tror der er mange meninger om dette - men det ændrer ikke meget på hvordan ens opførsel i terrænnet så er også.

Jeg kom på en jagt i nordjylland, hvor én af gutterne om vinteren ALTID havde en af de almindelige "bamsedragter" på - i kender dem nok, de der thermo-arbejdskedeldragter.
Den han oftest brugte var den almindelige lyse/skarpe blå farve som den er mest populær i, men han havde dog også en grøn og rød.

Uanset hvordan man vendte og drejede det - så var han oftest den som fik mest med hjem.

Men han forstod at stå stille, stå rigtigt, bevæge sig uden at man så ret meget hvis man kunne forestille sig at man så verden i sort/hvid-konturer.

Selv kan jeg ikke rigtig fornemme jagtlig forskel på almindelige grønne jagtbukser, forvaskede cowboybukser eller sågar sorte shorts med vinterhvide stankelben der hungrer efter sol.

Men jeg tager bare det tøj på som jeg mener vil være komfortabelt, er rent og som kan tjene formålet - så må min jagtlige gebærden i naturen bære resten.

Jeg skal i hvert fald ikke ud og vinde en stilkonkurrence, ikke i de jagtkonsortier jeg kommer i.

Tweed m.v.?
Tja, det dækker da behovet og ville da sikkert bruge det, hvis det endelig var. Har bare andet dagligdagstøj af jagt/fritidstypen som også kan dække formålet.

Skyder forøvrigt gerne med Spansk s/s cal 16 eller meget gerne med s/s J.P.Sauer&Sohn cal 12, men også gerne med Benelli Super Black Eagle 12/89 halvauto.

Det afhænger af humør og hvor jeg skal på jagt.

[Image: Polarbear.gif]
Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
halløj
jeg tvivler ikke på at tweed holder længe i visse sammenhænge, men jeg tror nu at en sæson som driver med ruhår i brombær og lignende vil slå det ihjel .
Goretex eller læder er et must i vore dage.
og jo Thorlak: jeg forbinder tweed med fasanskytter og godsjagt[Smile]
mvh

Strom
En sandhed med modifikationer, men er det den overbevisning du har bildt dig selv ind for at forsvare at du går i det jamen så fint med mig. Ingen skal vel i princippet fortælle hvad vi skal gå i det må vel være ens egen sag. Sikkert er det at det i hvertfald ikke er noget "den lille mand" går i her i danmark. Det kan godt være det forholder sig sådan i andre lande men ikke her. Her ser man det kun på folk som kommer "de store steder" har de dyre biler eller dyrt grej i det hele taget. Et statussymbol er det blevet til for nogen og jeg mener man har totalt misforstået det at gå på jagt hvis det skal være tøj og grej der afgør om man er noget eller ej. Det værste er at nogen tror det er sådan man skal se ud for at være med på noderne.
Jeg personligt går i det tøj jeg mener er mest pratisk og vil ski.. højt og flot hvordan det ser ud eller om jeg skiller mig ud fra mængden så længe jeg, når dagen er omme, ikke står og møgfryser eller omvendt er gennemblødt af sved eller gennemblødt af regn. Det må vel alt andet lige være det vigtigste for de fleste af os.
At jeg så mener at Tweed ser helt og aldeles latterligt og hysterisk morsomt ud er bare min egen bramfrie mening. Strittende lillefingre og kaffe i porcelænskop midt ude i skoven Tongue totalt grineren.

Be cool... Or put on some more clothes...
Jagt på vandet er livet.
Hej

Tweed eller ej gør som I selv synes passer jer bedst.

En Harboørehabit har den fordel at man kan holde varmen på sin post
og ligesom jagtstolen ikke forbedre ens udsyn, hjælper begge dele til at man sidder stille.

En stående mand(eller kvinde) der fryser kan ganske enkelt ikke stå stille ret længe af gangen og bevægelserne afslører os.

VH Søren

Vegetar = oldnordisk for dårlig jæger
Personligt foretrækker jeg en smooking i M84, draperet med et silkehalstørklæde fra Srilanka.............suppleret med en fiks sixpence i orange (safety).............en så let rouge på kinderne til at fuldende værket [Sad!]


Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Gri5A.jpg]
ID skrev:
Citat:quote:

Personligt foretrækker jeg en smooking i M84, draperet med et silkehalstørklæde fra Srilanka.............suppleret med en fiks sixpence i orange (safety).............en så let rouge på kinderne til at fuldende værket


Har du ikke glemt rosen?[Big Grin]
Mvh

knerik
------------------------
Where all think alike, no one thinks very much.
Jo, undskyld...........rettelse: Og så selvfølgelig en rose i knaphullet [^]


Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Gri5A.jpg]
Citat:quote:

Originally posted by ID

Jo, undskyld...........rettelse: Og så selvfølgelig en rose i knaphullet [^]


Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Gri5A.jpg]



Er i så sikre på at kunne genkende hinanden nu ?

VH Søren

Vegetar = oldnordisk for dårlig jæger
For min skyld kan folk gå på jagt i bar røv - bare jeg kan slppe for hjemmeværns camuflagehabitter. Jagt er ikke krig[B)][B)]

Penge er ikke noget værd før de bliver brugt!!
He He,mit jagtkluns består af....waders hvid anorak derunder en islændertrøje i uld,er jeg på landjagt uha uha Woodland camoflage fra
assens overskudslager[Big Grin][Big Grin]
i kan tro det er et ømt syn med grønne gummistøvler fra Harald skrald
og sikkerheds kasket fra korsholm[B)]
Tweed er lidt for fimset efter min smag,og sikkert upraktisk på motorbådsjagt[Wink]

mvh H.C
-------------
Hva Ka,Baikal Ka.
M84 er skam yderst brugbar[Big Grin]

/Gammeltoft

Shoot low, they might be crawling !!!!
Hmm det ligner et mønster... jeg bruger også M84.

Den falder rimeligt godt ind i naturen...

Det er praktisk med lommer til lidt af hvert, og jagtradioen passer perfekt i stroppen på venstre brystside.

Jeg har dog blændet lynlåsen af på højre side da den gav ridser på riflen [8D]

Havde også milistøvler af den nyere slags, men de revnede under fodsålen [xx(]

[Image: topp_vinter.gif]
Jeg har overvejet en tweedjakke. De ser sku meget lækre/varme ud.
Men på den anden side, så kom jeg til at tænke på to tilfældige episoder, der illusterer den måde, hvorpå jeg går på jagt.

1. En gang lå jeg en time på maven, på en mark, hvor der lige var kørt møj, fordi en ræv syntes det var passende, at trave rundt lige udenfor skudafstand af min riffel[:o)].

2. En anden gang var jeg med driverholdet gennem en ordentlig gang sammenvokset enebærkrat. Det eneste af mit tøj, der ikke revet i stykker, var en oilskindsjakke af kendt britisk kvalitet[B)].

Men måske køber jeg en tweedjakke når jeg bliver voksen[Big Grin]
Jeg bruger altså ikke M84...........det var et forsøg på at være morsom [V]


Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Gri5A.jpg]
Gyldenspjæt udtrykte det engang så klart:

Klæder skaber folk og folk skaber sig i dem ...

Hvad man har på er egentig ligegyldigt.

Det jeg synes er værre er når folk ikke tager jagten alvorligt. Og det kan påklædningen være et tegn på ...

Det jeg her tænker på er dem som kommer på en klapjagt, uden at have den fornødne respekt for det man nu har gang i.

Lige et par eksempler:

Det behøver jo ikke at være en ung mand i cowboybukser, men når det nu er sådan en jeg husker bedst, blandt dem jeg tænker på, så har det nok noget med tøjet at gøre.

Han havde en rig onkel og skulle så med på en af de store godsjagter. Jeg var med som apportør og havde første parket til det der foregik. Her var en ungjæger, uden den store forberedelse. Han var ikke decideret farlig, den ros skal han have, men det var helt tydeligt at det med at øve sig på noget andet end fasaner først, det var ikke lige sket.

En ting er at man nærmest ikke kan ramme. Men noget andet er at man kun skyder et skud til en fugl man har anskudt, det mener jeg er for dårligt.

Og når man så bagefter roder rundt efter fasaner, som måske kunne have været leveret med andetskuddet, det giver frustration ...

Den anden jeg mindes var en ældre jæger med tweed, sixpence, knickers og kvaster på strømperne.

Jeg masede rundt for at finde de fasaner han havde meldt efter en såt og fik så en mistanke.

I næste såt havde jeg en skudtæller parat. Da såten var ovre havde jeg talt 20 skud og måske otte fasaner, den ene var ramt tyndt. Da jeg spurgte ham hvad han havde skudt, fik jeg svaret: 15 eller 16 fasaner, han var ikke helt sikker [xx(] Jeg fik samlet op og skyndte mig op til vildtvognen, for at forklare jagtlederen at det vist ikke kun var min hund der var noget galt med, efter den første såt, da jeg ikke fandt ret mange af de meldte fasaner.

Hvad mener I?

Jeg var gloende [Sad!]

Det er uheldigt at skille sig for meget ud på fællesjagter, men der er selvfølgelig andre måder at gøre det på end jeg har nævnt her ...

Citat:quote:

Jeg tvivler ikke på at tweed holder længe i visse sammenhænge, men jeg tror nu at en sæson som driver med ruhår i brombær og lignende vil slå det ihjel .



Nu har jeg haft en Deerhunter tweedjakke i 8-10 år og haft den med igennem brombær, sammen med ruhåren, og jakken den holder fint endnu.

Mine bukser er af skind, da de bedre afviser tornene. Men knickers? Aldrig mere ...

K&B Clax [Wink]
Tidligere nordisk mester i kombineret træskodans
The first dane ever ...
[Image: hunt-an3.gif]

Er mere til Guns end roses ... Cum insantientibus fuere necesse est [Image: 0d035906.jpg]
Citat:quote:

Hvad man har på er egentig ligegyldigt.


Clax har ret, det drejer sig vel først og fremmest om at det er praktisk og at man selv har det godt i tøjet.
Om man er i tweed eller kedeldragt med Harald Nyborg støvler viser jo ikke hvem der er den bedste jæger, det har vel mere at gøre med hvad man har råd til/ønsker at bruge af penge på vores fælles interesse.
Da jeg startede med jagt havde jeg ikke de penge til det, som jeg har i dag og det kan bla. ses på grej,påklædning og jagtformer.
Mht. M84, tja, på en råkold vintermorgen hvor jeg sidder under et træ
med riflen, så er jeg temmelig glad for min ABC(M84 mønster)dragt og BZ huen og egentlig har jeg det på for IKKE at blive set[Wink]

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Citat:quote:

Originally posted by kima

............ .Harald Nyborg støvler viser jo ikke ..............



He he apropos, jeg købte på et tidspunkt et par Aigle gummistøvler til en halv millionmilliard, ligegyldigt hvad jeg gjorde, gled mine strømper ned og lå ude i næsen af støvlen - så købte jeg et par Rhino til et par hundrede kroner hos Harald Nyborg..........det er de bedste gummistøvler jeg nogensinde har haft [:I]


Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Gri5A.jpg]
Jaaaamen...

Uld (ikke nødvendigvis som Tweed)er et fantastisk materiale, det har selv amerikanerne fundet ud af, og Camo-jagttøj i uld sælger i stor stil "overthere" selvom det er ret dyrt.

Der er ingen tvivl om at det tøj man vælger at have på på jagten har større betydning for de andre JÆGERES syn på én, end på vildtets mening om sagen....[|)]

Efter min mening er Tweed, i den gamle engelske standard-udførelse et prima-eksempel på hvordan man brugte MANGE år på at få det bedste ud af et "low-tech" materiale, som før i tiden var det eneste man havde.

Klassisk engelsk Tweed jagttøj er sikkert helt fint hvis man ikke SKAL have det samme tøj på igen dagen efter, så det ikke har nået at tørre[xx(]

Under virkeligt ekstreme forhold, f.eks. en længere tur i den Canadiske ødemark er Klassisk Engelsk Tweed nok ikke det bedste valg!
Kan man efter hver jagtdag komme ind i varmen og få tørret sit tøj foran den buldrende kaminild på sit engelske/lollandske herresæde er Tweed sikkert helt fint, men efter 6 timers tur gennem myren i Canada og så ind i et telt, så vil jeg meget hellere have diverse moderne fleece-ting, der tørrer hurtigt.
Om noget er "langtidsholdbart" er kun et spørgsmål om kvalitet... Jeg har for eksempel et par North Face Expedition bukser med Goretex som er 15 år gamle og stadig vandtætte og varme...og det eneste tegn på reelt slid er på indersiden af benene på den forstærkning der er lavet for at man ikke skal træde sine steigeisen igennem.

At stå stille og bevæge sig rigtigt er uden tvivl det absolut vigtigste på jagt, men tøj der ikke støjer og hænger i torne og grene hjælper MEGET i den rigtige retning.

Og så ER det jo også meget individuelt hvilken form for tøj man befinder sig godt i... Jeg kan for min død ikke se hverken det praktiske eller behagelige i "bukser" der slutter lige under knæerne[Wink] tjoo hvis man gik i lange skaftestøvler/ridestøvler....

Lædertøj til jagt er efter min mening komplet tåbeligt, Læder er ikke vandtæt, det er tungt og bliver endnu mere forbistret tungt når det bliver vådt, og det kræver vedligeholdelse og kan ikke vaskes.. Jeg nøjes med lædertøj til motorcyklen, og selv her har jeg opdaget fordelene ved moderne materialer som Kevlar og andre kunstfibre.

Og HVEM ville tage sine læder-jagtbukser med på turen til Canada?
Læder har kun to fordele det er MEGET stærkt og "ånder" og er dermed behageligt (sålænge det er tørt[xx(])

er det både varmt og fugtigt er Læder helt håbløst...... der klarer uld sig lidt bedre

Moderne materialer kan LET konkurrere med både Tweed og læder...

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!" Nu med .376Steyr
Sider: 1 2