Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Søsyge.
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Jeg skal på det gule rev efter torsk.Har i nogle bud på hvordan man overlever tolv timer.Jeg har søsyge piller men jeg tror at de ikke at de virker på mig.[xx(][xx(][xx(]Eller så er det fordi der ikke er sømands gen` i mig.[V][V][V]
Tag noget mod transportsyge...Pillerne på markedet virker.
Hvis man kaster op, skal man heller ikke udelukke at det kan være psykogent betinget...Med andre ord - du kaster op fordi du tror du er søsyg.

Hvis du ikke tror på H1-receptor-antagonisterne (eg. Marzine - den der blå pakke man som oftest får på apoteket), så gå til lægen og få en recept på scopoderm - altså et plaster der sættes på huden, og langsomt afgiver stoffet.

Ellers vides det at ingefær i megadoser har en kvalme-dæmpende effekt...

Uanset hvad - så venter der dig en kanon oplevelse. Lad vær med at tænk for meget over det, for medicinen virker, og du skal sådan set bare koncentrere dig om at få pirken ned på bunden, og holde den der [Smile]

Knæk & bræk! (ved nærmere eftertanke....ikke det mest velvalgte ordsprog![Wink])

/modo
Jeg hører selv til dem der får ubehag hver gang jeg sejler med "småskibe",det er værst når vi er i Nordsøen, på østkysten er der kun lidt køren i maven, derfor ved jeg, for mit vedkommende, at en del af det er psykologisk, jeg er altid mere betænkelig ved at skulle arbejde i Nordsøen fremfor østpå, flere af mine kolleger ombord bruger piller og plaster, men bukker alligevel sommetider under når det bliver grimt vejr eller når vi ikke har noget at lave.
Her er hvad jeg plejer at sørge for:

Hold dig fra fed og/eller krydret kost og alkohol,pølser er næsten det værste, i et døgns tid før turen, men sørg for at maven har noget at arbejde med.
Søsyge giver bla. overproduktion af mavesyre, det første symptom er ofte en sviende fornemmelse i maven og/eller trang til at skulle på toilet(få det overstået inden turen).
Medbring lidt kiks eller noget syreneutraliserende.
Lad være med at tænke på at du kan blive søsyg.
Lad så vidt muligt være med at gå under dæk, men hold dig i frisk luft hvor du kan se hvad der sker.
Sørg for at holde dig igang, osse hvis du mærker symptomer på søsyge.
Går du under dæk, så prøv at finde plads midt i skibet, både langværts og sideværts, der gynger det mindst,er der mulighed for det så læg dig og prøv på at sove.
Ingefær kan hjælpe.
Vær ops på at de fleste søsygemidler, piller og plaster, virker sløvende.

God tur
ps. skulle det gå galt så husk at gå i læsiden inden det er for sent[Wink]

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Søsyge er en skæbne værre end døden!

Jeg har et par gange været ramt af søsyge i en grad, hvor jeg var ligeglad med alt andet, hvis bare jeg kunne få det til at holde op. Jeg har i oktober siddet i stiv kuling i stævnen af en kutter med bølgerne plaskende om ørerne på mig og drukket appelsinvand i spandevis - dels for at have noget i maven, når jeg kastede op - og dels for, at det ikke skulle smage så grimt....[xx(].....man når dertil, hvor man ser et skinnende hvidt lys og bare ønsker at gå ind i det.

Derfor har jeg også prøvet en hel del forskeliige transportsygetabletter. De virker allesammen, men flere af dem bliver man ret så sløv og ugidelig af og tænker egentlig mest på at lægge sig til at sove. Der findes imidlertid en særlig variant som udskrives til dykkere og andre, der har brug for at bevare koncentrationsevnen og de virker også helt fortræffeligt! Spørg en læge hvad de hedder - jeg kan ikke huske det (en af de få bivirkninger [Big Grin]).

Mine erfaringer med skidtet er så gode, at jeg idag sidder og bliver lidt småmisundelig på dig. God tur!

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Jeg var nærmest "døden" nær på en pilketur med kutter - 1 kvarter efter afsejling kastede jeg op, og det varede så i de næste 6 timer.... fantaserede om at en helikopter skulle komme mig til undsætning - hvad underligt nok ikke skete [Wink]

Var så dum at tage med en gang mere - men det var heldigt for - konen foreslog så, at jeg tog en pille inden afrejsen - fantastisk... fejlede ikke en snus og fiskede torsk....

Så god tur - men tag lige en pille....

[Image: topp_sommar.gif]
Hej Høgh!

Er du sikker på det ikke var skopolamin de/du har brugt...?
Det nævnte stof er netop et af de få midler der ikke er et antihistamin, men som virker mod transportsyge. Men det kræver vist recept.

Problemmet med antihistaminerne er netop den træthed de fremkalder - men når det så er sagt, så har jeg aldrig lagt mærke til den, især ikke når jeg har været stærkt optaget af at fiske [Smile]
Citat:quote:

Originally posted by Modo

Problemmet med antihistaminerne er netop den træthed de fremkalder - men når det så er sagt, så har jeg aldrig lagt mærke til den, især ikke når jeg har været stærkt optaget af at fiske [Smile]



Det er de gamle generationer af antihistaminer der er sløvende. Dem man kan købe i håndkøb idag har ingen eller meget let sløvende effekt, så snup du bare en ef dem og tag en gammel sweater på.......[Big Grin]
Fandt det her

12 gode råd mod søsyge

Vær udhvilet. Sørg for at få rigelig søvn inden afrejse, og på længere ture, undgå at være oppe den halve nat.

Alkohol er ikke forenelig med hverken søsyge, dykning eller medicin. Undgå det derfor.

Sørg for at spise. Ikke overfylde maven, men så du får nok mad. Det skal være føde som maven kan omsætte rimelig hurtigt, så som pasta og grøntsager. Fede fødevarer anbefales ikke.

Vær mentalt godt forberedt på turen. Du skal have lyst til den

Hold dig væk fra udstødningsgasser fra båden og fra kompres­soren.

Hold dig enten i den friske luft, med udsigt til horisonten, eller læg dig under dæk, enten med lukkede øjne eller for at sove.

Sæt dig ikke til at læse. Så koncentrerer du dig for meget og fixerer øjnene for fast, hvilket kan udløse søsyge.

Undgå at udføre opgaver som kræver koncentration, så som at samle kameraudstyr. Igen fixerer du øjnene for fast.

Stå midtskibs. Der er mindst rulninger. Det er selvfølgelig ikke fornuftigt hvis du skal lave en ofring. For dine med­passageres skyld bør du så trække ud til siden. Og for din egen skyld bør dette være læside.

Hvis du skal kaste op, bør en af dine kollegaer gå med ud til rælingen. Det er sket at folk er kastet overbord under opkastning. Det er fordi søsyge også giver svaghed, sløvhed og ligegyldighed.

Saml dit udstyr når der er roligt vand, evt. inden afgang.
Det er igen for at undgå at skulle lave opgaver der kræver koncentration.

Kast op i læside så vinden kommer bagfra og bringer op­kastet væk fra båden

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Citat:quote:

Originally posted by Modo

Hej Høgh!

Er du sikker på det ikke var skopolamin de/du har brugt...?


Det kan det meget vel have været! Det krævede i hvert fald recept.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Citat:quote:

Det er de gamle generationer af antihistaminer der er sløvende


Ja, de nye generationer er ikke sloevende netop fordi de ikke passere blod;hjerne;barrieren, og derfor ikke kan udoeve deres anticholinerge effekt paa CNS.
Dvs. at disse IKKE har en effekt paa transportsyge, da denne effekt, selvom den ikke er helt klarlagt, tillaeges H1 receptorantagonisternes anticholinerge effekt...som egentlig er en bivirkning...

Anyway, lad vaer med at bruge 2.generations antihistaminer eg. dem mod hofeber, da de ikke har nogen effekt paa transportsygen....

Haaber det afklarer lidt...

Mvh.
Modo - fra den i USA indkoebte MAC [:p]
Følg de 12 gode råd ovenfor - så minimerer du det...

Jeg vil godt lige (som erfaren gule rev fisker) supplere med et par stykker:

Undgå kaffe, øl, sodavand og spirtus. Magert kød er godt i madpakken.

Træls med øllet og sodavandet - men alt hvad der kan frembringe bøvser kan også frembringe opkast, hvis du bevæger dig på grænsem til opkastninger.

Medbring gerne varm te, hvis der er bahov for en varm drik - eller bouillon.

Husk en pose stærke lakridser - til hvis uheldet er ude, og du må ofre dig....

Og så måske den allervigtiste - bortset fra søsygepillen! Sørg for at komme på toilet og få lavet stort og småt m.m. og lad være med at drikke hele tiden. Drik mindst muligt under turen! De 4 gange jeg har oplevet søsyge søsyge på revet ud af de ca. 30 ture jeg har haft derude, har altid været i forbindelse med toiletbesøg i søgang.... Når du kommer ned på et ulækkert lokum, hvor 20 andre har pisset ved siden af, og du er lukket inde i et lille bitte toiletrum, som typisk ligger enten ude i front, hvor det hugger i bølgerne eller midtskibs i siden af skibet, hvor det gynger mest, når skibet lægger med siden til bølgerne.... så kommer det - tro mig!

Og ja - mød op i god tid - få en god plads og pak grejet ud inden afsejling. Husk at have lidt snor og en stangpose med til at fastgøre grejet, så det ikke blæser overbord under sejladsen derud.... Hvis der er bølger, og der er søgang, så er det dælme træls at binde knuder - det kan fremmane de mest ubehagelige anfald af søsyge..[xx(]

.....nu også ejer af en 9,3x62 :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
det jeg har oplevet der virker bedst er og se ud på havet, søsyge opstår når din balancenerve bliver forvirret hvis du kigge ud hele tiden så den kan se hvad der ske bliver du ikke søsyg.

KR
Citat:quote:

Originally posted by ran
Og ja - mød op i god tid - få en god plads og pak grejet ud inden afsejling. Husk at have lidt snor og en stangpose med til at fastgøre grejet, så det ikke blæser overbord under sejladsen derud.... Hvis der er bølger, og der er søgang, så er det dælme træls at binde knuder - det kan fremmane de mest ubehagelige anfald af søsyge..[xx(]



Et stykke af det stive ledning fra installatilnskabel eller rør (1,5-kvadrat) er perfekt til at binde stangen fast til rælingen. Det snurres bare rundt et par gange. Så er man helt fri for knuder.

Uffe

Sejren venter den der har alt i orden.......... Det kaldes HELD! Citat: Roald Amundsen.
Så er jeg kommet i land.Det var en super tur,der var to ud af ti der blev syge.Jeg havde det fint på turen denne gang,jeg tror det var fordi jeg blev oppe på dækket denne gang.Siste gang var jeg nedenunder da jeg blev syg.Vi havde mellem 10 og 23 fisk,hver og den største var på 9,5 kg men de fleste var 4 til 6 kg.Jeg fangede også en mørk sej og en lange,dem har jeg røget.[:p][:p][Big Grin][Big Grin]