Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Kugle fløj gennem børneværelse
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Kugle fløj gennem børneværelse

19-05-07: 12:28 | af: rimd

En teenagedreng i Åkirkeby på Bornholm fik sig lidt af et chok i aftes. Han sad og så fjernsyn i stuen, da han hørte støj fra 1. sal. Han troede først det var hunden, der larmede - men det viste sig at være et projektil fra et jagtgevær, der havde forvoldt en del skade på husets 1. sal.

Ifølge politiet er kuglen blandt andet gået gennem et eternittag, en gipsvæg, en dør, drengens værelse, drengens dyne - for at ende turen på badeværelset. Hverken naboer eller jægere i området kender noget til kuglen, oplyser P4-Bornholm.

Kuglen er af en type, der primært bruges ved bukkejagt.

TV2 nyheder

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Fy for s....[Sad!] Dét MÅ bare ikke ske.......

Hilsen Ulrik
Nogen der vidste at M@X var på Bornholm for tiden [Big Grin][Big Grin]
Sad og så en udsendelse fra TV2 Øst 16. maj kl 18.45 hvor i en mand og kone skulle på bukkejagt sammen på egne jorde. Vi følger manden rundt på jordene, fladt som en pandekage, og slutteligt ser vi så manden sidde i et levende hegn og kigge ud over markerne som absolut ikke har skyggen af kuglefang og gu hjælpe mig om ikke manden skyder en buk under disse forhold for åben skærm? ARGH jeg var målløs.
Hvis det er sådan det foregår derude så er der da ikke noget at sige til: 1. at sådan noget som et vildtfarende projektil gennem et børneværelse sker 2. At folk får en smule foragt for jægerne.
Det er bare ikke godt nok. OMMER.

Be cool... Or put on some more clothes...
Jagt på vandet er livet.
Citat:quote:

Originally posted by Rex

Nogen der vidste at M@X var på Bornholm for tiden [Big Grin][Big Grin]



Beklager ReX [8D]

Jeg har ikke været på Bornholm siden vi var på lejrskole med folkeskolen og blev tvunget til at spise røgede sild. Dengang var "sild" ellers lige begyndt at blive interessant[Big Grin][:p]

--
mvh M@X.
DRALF champion 2005.
The first one ever.
Member of TITANIC swim team 1912
[Image: IMG_0425.jpg?t=1164731341]
Sag om vildfaren kugle måske opklaret

Politiet har sigtet en person i sagen, og har konfiskeret vedkommendes riffel, for at kunne lave tekniske undersøgelser.

Ved skudepisoden i fredags gik kuglen fra en jagtriffel i gennem et eternittag, en gipsvæg, en dør, et drenge-værelse, en dyne - for at ende turen på badeværelset.

Teenagedrengen, hvis seng kuglen passerede, sad nede i stuen og blev dybt chokeret over, at kuglen var gået tværs gennem hans værelse ovenpå.

DR DK

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Kuglefang og ricochetter er et småkildent emne, som ikke ofres megen reel opmærksomhed. I udlandet - herunder Sverige, Norge, Tyskland og Polen og alle de mere eksotiske destinationer, jeg har været på jagtrejse til, tæller skoven som kuglefang [:0] Man bliver sat på post og får anvist sit sikre skudfelt (i bedste fald). Et mere ekstremt eksempel er den svenske topfågeljakt med riffel. Her skydes ret imod himlen uden nogetsomhelst synligt kuglefang.

Man løber med andre ord en kalkuleret risiko, og det er almindeligt accepteret på disse steder, da befolkningstætheden gør risikoen forsvindende lille, hvilket igen understøttes af ulykkesstatistikken (der går mange år imellem vådeskudsulykker i disse lande p.g.a. manglende kuglefang). Jeg skriver ikke, at det bør være sådan, jeg konstaterer, at det er det!

I Danmark må situationen nødvendigvis blive en anden - befolkningstætheden taget i betragtning. Dette understreges af, at der faktisk sker ulykker som den beskrevne. Denne ulykke er blot et eksempel blandt mange. Tilsvarende er sket en eller flere gange hvert eneste år.

Lovgivningen er utvetydig: Skud skal afgives med sikkert kuglefang og dette kuglefang skal findes på egen jagtmark - ikke hos naboen eller i næste sogn.
Normalt anses et nedslag i jordvold/bakke med 20 graders stigning i forhold til kuglebanen som sikkert kuglefang. Kun temmeligt kuperede terræner giver da rigelige muligheder for skud. Sikker rækkevidde fra en 5 meter hochsitz på flad mark er kun små 14 meter! En del regner tæt bevoksning - f.eks. korn - på en mark som sikkert kuglefang ved flade skud, hvis man kan overskue 400-500 meter af marken. Men det er let at forestille sig fejlskøn og selv med 20 graders nedslagsvinkel er intet 100% sikkert. Skytten bærer det fulde ansvar, hvis noget går galt.

Man ved, at små kalibre som .222 og .223 med letekspanderende projektiler, nedsætter risikoen for ricochetter markant. Alligevel springer langt hovedparten af danske bukkejægere rundt med 6,5x55 eller større - og anvender gerne træge premiumkugler, der er værst til at ricochettere af alle typer.

Stort set alle skud, der afgives, indebærer derfor en kalkuleret risiko, hvis størrelse i sidste ende afhænger af skyttens viden og moral. Hvis de danske jagtrevirer blev sikkerhedsmæssigt gennemgået i henhold til gældende lovgivning - og jægerne rettede sig efter anvisningerne - ville udbyttet af riffeljagten med et slag blive halveret og titusinder af små moseparceller ville blive fristeder for vildtet, da det ikke ville være muligt at afgive sikre skud med kuglefang på egen grund. Lolland og Sønderjylland ville efter nogle år drukne i vildt...[B)]

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Så skete også i sønderjylland.
En bekent fortalte mig at en jæger på Rømø, har ligget på jorden og skudt skråt op mod en buk. Resultatet blev et waid skud, og en kugle der ramte huset bagved bukken [xx(]
Det er ikke så slemt som sidste år. da stod en jæger fra samme stykke jagt og skød på en løbende buk. Resultatet var at konen i huset lå på gulvet for at undgå de kugler der fløj gennem huset, eller ihvertfald ramte huset [Sad!][xx(]

Min bekendte har selv set skudsteddet, fra i år

[Image: Unavngivet2b.jpg]