Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: 30.06 præcision - Hjælp
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Jeg har en kammerat, som er den lykkelige indehaver af en Sauer202 Classic i cal. 30.06. Vi har nu prøvet at lade med forskellige kugler til den, med ret varierende resultater:

Swift Scirocco 180 grain, mindste spredning = ca. 80mm på 200m
Norma Oryx 180 grain, mindste spredning = ca. 55mm på 200m
Sierra GameKing 150 grain, mindste spredning = ca. 15mm på 200m

Vi har kun varieret ladningen (mange prøveserier). Sættedybden er sat til 1mm frigang for alle.

Vi arbejder på en så lille spredning som muligt (Sierra GK acceptabel), men er lidt i vildrede om hvordan vi går videre. Han vil gerne have en mellemtung all-round kugle (á la de to førstnævnte). Jeg mener, at vi ser den tendens til at det skal være en lettere kugle for at bevare præcisionen? Hvad er Jeres anbefaliger mht. kuglevalg, til at gå videre?? Måske er der nogen som har erfaringer med Sauer202 i 30.06?

Jeg er ikke bekendt med stigningen på riflen og om det kan være den har indflydelse?! Måske er der nogen som kender den og kan imødekomme vores uvidenhed?

/RAW
Forklar lige "problemet" igen.

Er du utilfreds med grupperne eller mangler du stigningen.

Hvis du kan samle skuddene 55mm/200m med en jagtkugle kan du nok ikke forvente mere. Selv gruppen på 80mm/200m er bedre end 90% af danske jægere præsterer.
De 15mm/200m er jo supergrupper.

Du kan ikke uddrage en tendens alene med kun 3 kugler, hvoraf 2 er samme vægt. Så kan du jo osse uddrage at kugler der begynder med "S" har større variation end dem der begynder med "N"[Wink]

Stigningen kan I selv måle. Brug "search" funktionen og det har været omtalt tidligere. Ellers kan en mail til Sauer-werke opklare det.

Har I målt grupperne på 100 meter?

--
mvh M@X.
DRALF champion 2005.
The first one ever.
Det vigtigste er at jægeren sidder der hvor han skal.
[Image: IMG_0425.jpg?t=1164731341]
Stigningen skal være 1 in 10". for at stabilisere 180g bullet, prøv andre 180g, hvis din riffel stigning er 1 in 10" eller hold dig til 150 til 165g.

Bo
Desuden mener jeg at du har startet et forkert sted ved at lege "Bench rester" ved at overskride totallængden på patronen i stedet for at starte med standart længde først.

At arbejde systematisk er en fordel når der skal fejlsøges bagefter...

[Image: skelet025.gif]

Wildcatters does have more fun...

Et æble om dagen holder Doktoren væk...
Hvis du kan ramme mig!

Dr. Strangelove
Tak for Jeres svar.

"Problemet" er at vi er interesserede i at få en så lille spredning som muligt med en en god, tung kugle (læs bonded, helst +180grain). Det kan lade sig gøre med Sierra GK. Egentlig sammenligner vi bare spredning forskellige kugler imellem. Jeg er klar over at det er et meget spinkelt grundlag at drage konklusioner på, men jeg tænkte at I herudfra, måske kunne komme med anbefaliger til det videre forløb. Endvidere har jeg læst noget om stigninger vs. kuglevægt og var ikke klar over om det kunne være årsagen, -heraf spørgsmålet.

Årsagen til at vi skyder på 200 og ikke 100m, er at 200m banen på Kalvebod altid er tilgængelig inden for åbningstid og man kan optage den så længe man lyster [8D]

"Bench rester" -Que? Vi startede med 1mm friflugt, som er anbefalet flere steder. Jeg er selv stor tilhænger af at gå systematisk til værks, men årsagen til fremgangsmetoden er at vi stadig er nye ved ladebordet og derfor indtil videre bare har prøvet os frem ifht. ladetabeller. Findes der en form for "reloading for dummies"-guide, som beskriver punkt for punkt, ladning for ladning, hvordan man går frem hvis man vil have de bedste resultater med den rigtige kugle?

Lidt om vores fremgangsmetode indtil nu:
1. En ønsket jagtkugle vælges og er skaffes ladedata
2. Der lades en serie med ca. grain varians begyndende ved laveste ladning
3. Friflugt sættes til 1-1,5mm og "fryses" sammen med andre variable (fænghætte, hylstertype og -sizning, længde osv.)
4. Under prøveskydning laves billeddok som journalføres sammen med resultaterne.
5. Det bedste resultalt danner grundlag for næste serie, som varieres med 0,2 - 0,5 grain
6. Hvis man ikke kan komme under 50mm spredning på 200m, så prøves en ny kugle.

Er vi helt i skoven? Kommentarer modtages gerne.

/RAW
Hvad med Hornady Interbond projektilet. Det fås i 150, 165 og 180 grains i .30-kaliber, og er en bonded kugle (som du efterlyser) med høj (læs: god) ballistisk koefficient. Derudover er kuglen ikke specielt dyr, og opfører sig eksemplarisk (mine erfaringer) i vildt, selv ved moderat (955 m/s i 7 mm 154 grains/10 gram) høje hastigheder.

mange hilsner - Rydstrøm
Alle tiders Rydstrøm, det vil jeg undersøge nærmere [Smile]
/RAW
Hej RAW

Jeg skyder med en Sauer 202, og bruger Hornedy Interbond 150 grains. Ladet med 53,7 grains vitovari. Spreder sig ca 25 mm i bænk på 200m. Den kugle vælter både elg og råvildt uden problemer. Sidst jeg købte 100 stk Interbond i Hedensted, kostede de ca 200kr (er ikke helt sikker)

V.h Thor
Ups...

Glemte lige og skrive det også er í cal 30.06

Thor
Årsagen til at vi skyder på 200 og ikke 100m, er at 200m banen på Kalvebod altid er tilgængelig inden for åbningstid og man kan optage den så længe man lyster [8D]

Bruger i jagtamunition på de baner [:0] [:0] har altid hørt at der ikke må bruges jagtamu. Mvh. Steen
Nej, I er ikke helt ude i skoven. Bliv ved med at skyde på 200m. Tag jeres bedste resultat og sæt O.A.L til 3.340". Lad 3 ladninger, lad 3 mere increase the lenght, lad 3 mere. Jeres slut resutat skulle ende med omkring 0,40mmm fra riffel gangen maske mindre. Husk at alle kugler har deres egen O.A.l, til at finde jeres riffel seating klem et afskudt pa halsen hylsteret må ikke være resized, sa kuglen vil få modstand. Brug en marker til farve kuglen sort. Start kuglen i hylsteret og lad hylster og kugle og lad the bolt sætte kuglen dybere i hylsteret gentag det 4-5 gange til i far en ens måling. træk 0,4mm fra. Kuglen skulle aldrig røre riffelgangen vil øge trykket.I vil finde at afstanden til riffel gangen måske skal være 1mm eller 0,15mm eller alt ind imellem. Hvis i fullsizer sæt the die til at size the neck only, check med et sterinlys sod hylsteret især the neck, kun the neck skulle have soden skravet af.
Bo
Hvad med at give Sierra Game King 180 grains et forsoeg?

Glædelig Jagt fra Grønland

Jesper Rex
E-mail: jrex@ofir.dk
Jeg har nu undersøgt det med stigningen og fundet en formel for beregning af max kuglevægt vs. stigning, som jeg indledningsvis var ude efter. Dette vil blive udredt næste gang vi samles ved ladebordet og se og der teoretisk er harmoni [8)]

Der er ikke nogen af os, som har det store "fidus" til Sierra GK til jagtbrug, da ekspansionen efter min mening kan være lidt utilregnelig. Derfor vil Hornady Interbond 150-180g være et fremragende alternativ. Det skal nævnes at jeg selv også har haft rigtig gode resultater med Sierra GK i 270w (12-15mm på 200m), så det er en udemærket kugle til præcision [Wink]

Der er flere 200m baner på Kalvebod, -det er rigtigt at der på de selvmarkerende ikke må anvendes jagtammu.

/RAW