Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Lige riffelgang ???
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Faldt lige over den her på Laurtz.com:

Forlader, ubk. oprindelse. . Forlader, ubk. oprindelse. 71 cm. 8-kantet løb med lige riffelgang. Fuldskæftet, afsluttet ved munding med benstykke. Ladestok af jern. Låsdele præget med stiliseret bladornametik. Kolbekappe, aftrækkerbøjle m.v. af messing.
Varenr: 1037808

Nu er spørgsmålet: hvad f.... er en lige riffelgang ? Har man trukket riffelgang i piben uden at dreje rundt, og hvad skulle det hjælpe ???

ikke at jeg går i købetanker til sådan en muskedonner, men det er jo altid interessant hvilke kæmper vi står på skuldrene af, og hvilke vildveje de af og til var ude på.

Venlig hilsen Lasse
...komfort kan ikke overdrives.
Uden at vide det vil jeg tro at sådan en riffel er beregnet til runde projektiler (runde kugler), rotation af runde kugler er vel næppe ønskværdigt............dette er kun et gæt!


Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Gri5A.jpg]
Uden at vide noget som helst om det pågældende våben, så har jeg haft et par "retriflede" husqvarna rolling blocks igennem. Man eksperimenterede en overgang med dette for at få bedre skudbilleder med hagl. Eksperimenterne var kortvarige.

@ID: En rund kugle har også behov for at blive roteret, hvis den skal stabiliseres - men den har ikke brug for en voldsomt hurtig riffelgang, der skal ikke så meget til. Meget gamle rifler - der desuden brugte sortkrudt og derfor kørte med forholdsvis lave udgangshastigheder - havde så langsom twist at den for en "ekspert" i det pågældende auktionshus kan synes ret..... jeg tror det er der hunden ligger begravet.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
"retriflet" [:0]

Det har jeg godtnok aldrig hørt om før. Måske er det hemmeligheden bag rettrækkernes legendariske slidstyrke?? [Big Grin][Big Grin][Big Grin]

Venlig hilsen Lasse
...komfort kan ikke overdrives.
Hej da det er en forlader så er geværet formentlig så gammelt at "rigtige" riffelgange ikke var opfundet endnu.

I tidernes morgen skød man med glatløbede musketter og runde blykugler. Datidens problem var at løbene stoppede til med krudtslam og bly fra kuglerne.
Dette problem løste bøssemagerne ved at lave indvendige riffelgange. Vel at mærke lige riffelgange, som skulle tjene til at forlænge den tid der gik inden løbet skulle renses.

Til bøssemagernes store positive overraskelse betød de lige riffelgange en betydelig forbedring af musketternes præcision. Det var denne opdagelse, der ved en tilfældighed gjorde at man begyndte at eksperimentere med rifflede løb til at forbedre præcisionen.

Håber det besvarer dit spørgsmål

LANI

DURA LEX SED LEX, men det er menneskeligt at fejle
Der var svaret. Det må være sådan en der er tale om. Så blev jeg det klogere.[Big Grin]

Det er jo tankevækkende at den samme opdagelse skal gentages flere gange af menneskeheden. Jeg læste i en svensk bog om oprindelsen af riffelgangene. Han beskrev at de romerske legionærer snoede kasteremmen om spyddet for at sætte det i rotation når de kastede. Og allerede i stenalderen satte man styrefjerene på skrå, så pilen roterer på sin vej til målet. Derfor her jeg troet at rotationen altid har været ønsket, men bare ikke altid teknisk mulig.

Nå, de gamle ægyptere var helt på det rene med, at jorden er rund, men den viden gik jo også tabt i nogle århundreder.

Venlig hilsen Lasse
...komfort kan ikke overdrives.