Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Løbslængde på halvauto
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.

Jesper S

Hej

jeg har købt mig en baikal halvauto med synt.skæfte,men er dog kommet lidt i tvivl om løbs længden er for kort den er 61cm..har det nogen betydning evt.på hastigheden????

har snakket med butikken hvor den er købt,de sagde at det ikke havde nogen nævneværdig betydning,men jeg kunne godt få den byttet når andre løbs længder igen var på lager...
Efter min erfaring spiller løbslængden ikke nogen praktisk rolle for hastighed og dermed energi, med mindre du skyder på ekstremt lange hold, hvad der normalt ikke er grund til. (Den legale pibelængde på 55 cm skal naturligvis overholdes).

Et længere løb giver - pga at vægten flyttes længere frem - et hurtigere og måske derfor bedre sving i bøssen. Med en halvauto med en lang låsestol (som din Baikal sammenlignet med en s/s eller o/u) er bøssen allerede i sig selv temmelig lang og dette i forbindelse med det lettere syntetiske skæfte giver dig sandsynligvis et godt sving.

Så efter min opfattelse behøver du ikke at tænke på haglhastighed og energi - vælg den bøsse og pibelængde, der føles bedst mellem hænderne, men først og fremmest den bøsse, du rammer bedst med. Det er træfningen, der tæller, ikke den prestige, du får ved at have et dyrt eller specielt våben - som det også kan være morsomt at beskæftige sig med, men så taler vi vel ikke længere kun praktisk jagt.

heb

Tidligt i sidste århundrede blev der lavet et eksperiment på drillinger i tyskland. Der findes "kurz" modeller med 55 cm løb og man testede hatigheder i intervaller op til 72 eller 75 cm løbslængde.

Jeg mener resultatet var at 5 cm længere løb giver ca. 20 m/s mere hasitighed. Man konkluderede dog at 55 cm var fuldt anvendelige alligevel (måske fordi man fokuserede mere på kugleløbets præcision).

Min kilde er bogen "Der Drilling" af Norbert Klups og jeg skal nok lige slå det op ved lejlighed.

Men husk på at experimentet er mindst 50 år gammelt.