Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: 9,3/6,5 dilemma
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Jeg er klar over, at lignende emner er behandlet indgående i adskillige strenge - tillader mig alligevel at spørge ekspertpanelet:

Jeg skal på bukke-/grisejagt til maj. Har 202'er med 6,5 og 9,3 pibe. Jeg har ikke lyst til at sidde og pille i grise i dårligt lys med 6,5'eren, og vil ikke skifte pibe undervejs (det er ikke en TD), så bukkene må nok lægge blad til 9,3'eren.

Jeg har stort set ikke brugt 9,3 til råvildt og er voldsomt i tvivl om kuglevalg. Har skudt et par stk. med 14 grams KS og den klarer jo også grisene. Riflen har ædt alt hvad jeg har proppet i den ind til nu og skyder generelt indenfor almindelig jagttolerance med forskellige kugler og ladninger, så jeg er ikke nervøs for at skyde ind med råvildtkuglen og bruge en anden til grise på kort hold - med mindre der et oplagt kuglevalg der løser begge "opgaver".

Vil være taknemmelig for et par gode råd.
PS. Jeg får ladet hos erfaren hjemmelader.

/bundgaard
Jeg har skudt begge dyr med Lapua Mega 18,5 grams - det går rimeligt godt - men hold dig fra bovene på rådyret [xx(]

Kuglen sikrer dig også pænt genneskud på svinet - hvilket du aldrig vil kunne være sikker på med en 6,5x55..

[Image: topp_vinter.gif]
En 14 grams er også en meget, meget let kugle i kaliberet [Wink]

Du vil stå dig langt bedre med, den af halvautomat nævnte, 18,5 grams Mega fra Lapua.

JPL
Sorry - slåfejl! Det er selvflg. er 16 grams.
Har også skudt med 19 gr. TUG og det har også fungeret.

Men jeg vil gerne have ladet den optimale kugle til omtalte "både-og" opgave - det er dét, jeg gerne vil have lidt tips til.

/bundgaard
Jeg har selv gode erfaringer med Norma Oryx 18,5g i 9,3. Med denne kombination har jeg skudt flere både svin og råvildt, -altid med det samme gode resultat: Minimal flugt og kødødelæggelse på begge arter. Iøvrigt ville jeg heller ikke have betænkeligeheder med at anvende 6,5´eren med samme kugle til samme formål, så længe du er sikker på nogle rimelige kugleplaceringer.

Min vurdering er, at Kegelspids i 9,3 er for voldsom til råvildt, jeg har hørt eksempler på at de næsten kan blive skudt midt over [xx(]

K&B og husk at vise biller af resultaterne [:p]

/RAW
Sidst jeg havde 9,3'eren med på jagt skød jeg et rådyr og en hare. Begge fik en omgang med et 18,5 grams Mega projektil. Udgangshullet på rådyret blev lidt stort, men jeg skød på 3 meter, fra et tårn (derfor stejl vinkel), igennem en lille gran og strejfede rygraden så det var der vist ikke noget at sige til. Haren skød jeg på halsen (på 50 meters afstand) og her var der ingen kødskade.

Når jeg havde 9,3'eren med så var det fordi der er svin på jagten, og her vi ljeg altså betydeligt hellere stå med 9,3'eren end 6,5'eren eller for den sags skyld min 308win.
Tak for comments.

RAW. Mit begrænsede erfaringsgrundlag med 16 gram KS i 9,3'eren på råvildt har faktisk været det modsatte af "skudt midt over" - meget begrænset ekspansion og små udgangshuller. Men det er altså også kun 2 stk., så det holder vist ikke helt som empirisk grundlag.

Min hjemmelader siger 286 gr. Partition som all-round (men han er også fundamentalist). Jeg bruger den en del i 6,5; synes den ind i mellem laver en del rod i råvildt, og den er vel lovlig "blød" til grise (??).

Jeg ender nok med at få ladet en røvfuld 250 gr. A-frame og bruge dem til stort og småt på turen.

/bundgaard