Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Hvor tit bør man jage?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Hej alle

Hvor tit bør man egentlig jage?

Det er et meget uldent spørgsmål jeg godt kunne tænke mig at lufte.

Hvis man har en stor skovpart, så er det vel OK at pürsche efter bukken både morgen og aften, også flere dage i træk.

Har man en lille lod op til skoven, bliver der så set skævt til den jæger som sidder der, er dette i orden [?]

Grunden til at jeg kom til at tænke på det, var artiklen i JÆGER, hvor det drejer sig om sneppejagt.

Her er det i orden at jage hver dag, når det er snepper, altså trækfugle, eller er det [?]

Var det trækjagt på krager var det nok mere velset, eller ...

Men hvad om det er duer, ænder eller gæs [?]

Måske slet ikke trækfugle, men hvad med fasaner og agerhøns [?]

Jeg ved ikke hvad er ret eller vrang, må jeg høre jeres mening om jagttryk og intensitet [?]

K&B Clax [Wink]
Tidligere nordisk mester i kombineret træskodans
The first dane ever ...
[Image: hunt-an3.gif]

Er mere til Guns end roses ... Cum insantientibus fuere necesse est
En riffelkugle kan dræbe på længere hold, end de fleste kan anskyde [Image: 0d035906.jpg]
Jeg ser ingen problem i at du sidder efter bukken flere dage i træk både morgen og aften, så længe du ikke trasker hele reviret igennem hele tiden. Men hvis du bare sidder og kigger efter dyrene så sker der ikke noget ved det.

Efter gæs og ænder, vil jeg mene, at det ville være rimeligt hvis du sad på træk en gang i ugen.

Selve jagttrykket skal gøres med omhu, og ikke for ofte. Altså med hensyn til diverse klapjagter.

Siger ikke det er rigtigt, men ville da helt klart være en måde at drive de forskellige slags jagter

MVH Wikke

Tag chancen, vind bamsen!
:-)
Har du en lille parcel og vandrer rundt for tit, sender du alt det mere "stationære" vildt over til naboerne.

Problemet (i forhold til naboer) er vel snarere, hvis du skyder for tit...

Har du en stor parcel gælder i princippet det samme... du bare skyde lidt mere end på en lille parcel...[Smile]

Sidder du på trækjagt efter trækfugle, mener jeg du kan sidde som du vil... men hvis f.eks. ænder trækker frem og tilbage mellem dit og naboen vandhul, bliver han nok lidt sur, hvis du skyder dem allesammen bort...

.....nu også ejer af en 9,3x62 :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
Hej Clax

Det er godt nok et noget stort og ømtåleligt emne du bringer på bane.

Helt overordnet mener jeg ikke, at jagttryk i sig selv må være så stort, at det begrænser fugle og dyrs anvendelse af området til fouragering og hvile i en sådan grad, at det påvirker den samlede bestand i området negativt.

Hvad angår sneppejagt var du lidt hurtigere en mig [Smile]til at bringe emnet på tale.
Lige netop når det drejer sig om snepper, mener jeg, at der har indsneget sig en utiltalende holdning til at legalisere og forherlige talskyderi[xx(]
En forherligelse som jeg faktisk troede hørte fortiden til. Antallet af nedlagte stykker vildt må aldrig blive det drivende i jagtudøvelsen.
Tænk sig, hvis det samme fandt inpas, når vi taler om afskydning af bukke[V]

At målet = antallet af nedlagte snepper skulle forherlige midlet = uanstændig højt jagtpres/tryk (i den omtalte artikel hver dag)mener jeg ikke er holdbar i dagens Danmark.

Jeg har stor respekt for sneppejægerens hund og måske skydefærdighed, men hvad angår moral omkring jagthyppighed, er jeg ikke enig.
Bevares jeg letter på hatten for den jæger som på dagen skyder sneppen eller snepperne, men i de jagtkonsortier som jeg deltager i, har vi altid haft skrappe restriktioner omkring individuel sneppejagt, for - hånden på hjertet - hvor mange jægere har hunde som ikke interesserer sig for andet vildt end snepper?
Og uanset vil uroen og den fært som hundene ligger i tykningerne gøre andet vildt utrygt ved området og i værste fald få det til at fortrække.
Tænk blot på de formaninger de fleste jægere kommer med overfor mere eller mindre tilfældige "hundeluftere" som antræffes med en løs hund på ens jagtrevir.

Umiddelbart vil for hyppig pürch på for små arealer være skadelig, men bruges den absolut korteste distance til og fra en evt. stige eller hochstand, kan jagthyppigheden faktisk øges meget - uden at vildtet - både kronvildt og råvildt - påvirkes. Men det kræver høj selvjustits ikke "lige at skulle hen og se, om der var mange spor på vildtmarken". Samtidig betyder vindretningen meget i denne sammenhæng.

Hvad angår den jæger som sidder på et lille lod op til skoven - tjae det er jo ofte den "lille mand" - gad vide hvem han iøvrigt er og hvilket samfundslag han tilhører[?] - sidder han i en stige generer han vil ikke så meget, MEN der bør være klare aftaler om en afskydningskvote, og når den er opfyldt, bør han jo ikke sidde der mere.

Selskabsjagter afholdes som regel for ofte[:o)]
Men lidt afhængig af jagtformen (tryk- eller drivjagt med hunde) bør der gå ca. 1 måned mellem jagterne.
Vi skal huske på, at vi som jægere selv er med til at gøre vildtet mere flygtigt overfor andre skovgæster, hvis vi holder for hyppige jagter.
Hellere få og effektive jagter end hyppige jagter med lidt småskyderi.

Trækjagt på duer, ænder og gæs højst ca. hver 7 - 14. dag (afhængig af om det overflyvere eller på en fourageringsplads.
Men i bund og grund er det jo jægeren det skader mest, hvis det overdrives, da trækket i givet fald lægges om eller helt ophører.
Jeg kender iøvrigt en meget forstandig og brav gåsejæger, som aldrig skyder på gæssene, når de kommer i flokke på over 10 - 15 fugle - netop for ikke at forstyrre mere en højst nødvendig.
På mange statsarealer drives kun jagt når det pivstormer - igen for at forstyrre minimalt.

Er der nogen som driver kragejagten for intensivt[^]?

Hvad fasaner angår (vilde agerhøns er vist en mangelvare alle steder)bør man absolut heller ikke overdrive, men ofte vil det være egen fortjeneste, hvis der er mange fasaner (læs udsætning) og så plejer man ikke selv at overdrive jagten.

Men det er problematisk - ingen jura - kun moral og den er forskellig fra jæger til jæger.
Dog er der rimelig god hjælp at hente i de jagtetiske regler.

Men det her var mit bud.

mvh
Korthår
Hvis alle revirer var øer, ville alle disse spørgsmål give sig selv. Da virkeligheden ikke forholder sig sådan kunne en fornuftig rettesnor for jagttryk af enhver art være, at man ikke bør jage mere end at man ville finde det acceptabelt, hvis samtlige naborevirer gjorde det samme - under behørig hensyntagen til areal og biotop osv.

Begynder man først at bilde sig selv ind, at netop ens eget revir har en unarturligt høj bæreevne for området, eller at man kan tillade sig at gå hårdere til makronerne, fordi man ved (tror) at en eller flere naboer ikke er særligt aktive.... ja, så er man tilbage i virkeligheden [xx(]

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Nu kan jeg vist se jeg har en anden holdning til det end jer. Hvor tit andre folk går på jagt på deres område har aldrig haft min helt store interesse, udfra min mere eller mindre rigtige devise; jo oftere man kommer på et område jo mindre vildt er der. Så om folk heller vil have mere jagt og mindre vildt interessere ikke mig det store.

Tilgengæld er afskydnings politik noget helt andet og der kan vi hurtigt blive enige om at hvad man skyder skal stå i forhold til hvad ens område kan bære. Men hvor mange jagter folk bruger på det, det må absolut være deres eget problem.

Så reelt har min nabos jagttryg ikke noget der ligner min interesse.
Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Nu kan jeg vist se jeg har en anden holdning til det end jer. Hvor tit andre folk går på jagt på deres område har aldrig haft min helt store interesse, udfra min mere eller mindre rigtige devise; jo oftere man kommer på et område jo mindre vildt er der.



ÆÆee .. en anden holdning - hvordan det[?]

For mig at se, er alle da vist rimeligt enige såvidt[Smile], medmindre du mener at jagttryk ikke skal vedkomme andre end den enkelte jæger selv.
Der er jo stadig 97% af Danmarks befolkning som ikke går på jagt.

mvh
Korthår
Citat:quote:

Originally posted by korthår

Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Nu kan jeg vist se jeg har en anden holdning til det end jer. Hvor tit andre folk går på jagt på deres område har aldrig haft min helt store interesse, udfra min mere eller mindre rigtige devise; jo oftere man kommer på et område jo mindre vildt er der.



ÆÆee .. en anden holdning - hvordan det[?]

For mig at se, er alle da vist rimeligt enige såvidt[Smile], medmindre du mener at jagttryk ikke skal vedkomme andre end den enkelte jæger selv.
Der er jo stadig 97% af Danmarks befolkning som ikke går på jagt.

mvh
Korthår



Det er jeg det gør korthår. Jeg mener ikke det vedkommer andre end ham der lejer arealet ud og ham der lejer det. Og hvis han selv ejer det er det jo endnu nemmere.

Lidt forenkelt fortæller jeg heller ikke de 97% af befolkningen der ikke går på jagt hvor tit de må gå en tur.

Så nej tvivler stærkt på vi er noget der ligner enige.

Mvh
Christensen
Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Så nej tvivler stærkt på vi er noget der ligner enige.

Mvh
Christensen



ENIG[Smile]

mvh
Korthår
Hej. Det er et kildent emne, du der tager op.[Smile]
Det kan nok ikke lade sig gøre at opstille en entydig formel, da de fleste jægere nok er tilbøjelige til at gradbøje det mellem de forskellige vildtarter! Det er de færreste, som skyder bukke ad libitum på samme revier i samme uge, hvorimod jeg kender mange som bruger hele weekenden på det samme revir efter gæs.[:I]
Heroppe ved vejlerne er der faktisk ikke mange der bekymrer sig om jagttryk. da der groft sagt bliver drevet ande/gåse jagt hver eneste dag i september![xx(][xx(][xx(]
Ang.talskyderi er det nu ikke kun snepper det er "iorden" at skyde mange af.Duer krager og bekkasiner kan vist også tilføres den liste.
Når man i "jæger" skal skrive om eks. blishønsejagt kommer afskydningstallet da også frem??[8D]
Vi jægere er nogle mærkelige nogen? [Wink]
Gæs og ænder skal skydes på ordentlige hold (20-30 meter), mens fasaner på en klapjagt skal være så høje som muligt, gerne 30-40 meter, hvis terrænet er til det[:0][:0][:0]
Citat:quote:

Originally posted by korthår

Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Så nej tvivler stærkt på vi er noget der ligner enige.

Mvh
Christensen



ENIG[Smile]

mvh
Korthår



Min uddannelse har ikke gjort mig i stand til at forstå denne debat...[B)] Så lige nu er jeg komplet forvirret! [:0]
Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Nu kan jeg vist se jeg har en anden holdning til det end jer. Hvor tit andre folk går på jagt på deres område har aldrig haft min helt store interesse, udfra min mere eller mindre rigtige devise; jo oftere man kommer på et område jo mindre vildt er der. Så om folk heller vil have mere jagt og mindre vildt interessere ikke mig det store.

Tilgengæld er afskydnings politik noget helt andet og der kan vi hurtigt blive enige om at hvad man skyder skal stå i forhold til hvad ens område kan bære. Men hvor mange jagter folk bruger på det, det må absolut være deres eget problem.

Så reelt har min nabos jagttryg ikke noget der ligner min interesse.



Jagttryk og afskydning er for langt de flestes vedkommende proportionale. Man tager bøssen på nakken for at skyde noget. Altså: Højere jagttryk = intention om større afskydning. Afskyder man ikke mere ved et højere jagttryk, må det enten skyldes, at man er en mindre effektiv jæger, eller at man bevidst fravælger skudchancer - i sidstnævnte tilfælde kunne man spørge sig selv, hvorfor man i så fald ikke tog kameraet med i stedet for bøssen.

Jeg tror at de fleste opfatter diskussionen omkring jagttryk som sidestillet med en diskussion om afskydning. Det gør jeg i hvert fald.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Jeg mener ikke det vedkommer andre end ham der lejer arealet ud og ham der lejer det. Og hvis han selv ejer det er det jo endnu nemmere.
slet, slet, slet ikke enig.
som jæger står du til ansvar over for vildtet, den øvrige natur og ikke mindst dine medjægere.
hvis man ikke jagter forsvarligt og forvalter reviret fornuftigt, er man ikke jæger men kun en mand med jagttegn[Sad!]

mvh
Strom
Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Min uddannelse har ikke gjort mig i stand til at forstå denne debat...[B)] Så lige nu er jeg komplet forvirret! [:0]



Du er jo heller ikke færdiguddannet [Big Grin]

Sorry, jeg kunne ikke dy mig [:I]

K&B Clax [Wink]
Tidligere nordisk mester i kombineret træskodans
The first dane ever ...
[Image: hunt-an3.gif]

Er mere til Guns end roses ... Cum insantientibus fuere necesse est
En riffelkugle kan dræbe på længere hold, end de fleste kan anskyde [Image: 0d035906.jpg]
Det er fair nok Caxel jeg lagde selv op til den[Wink]

Citat:quote:

Originally posted by Høgh

Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Nu kan jeg vist se jeg har en anden holdning til det end jer. Hvor tit andre folk går på jagt på deres område har aldrig haft min helt store interesse, udfra min mere eller mindre rigtige devise; jo oftere man kommer på et område jo mindre vildt er der. Så om folk heller vil have mere jagt og mindre vildt interessere ikke mig det store.

Tilgengæld er afskydnings politik noget helt andet og der kan vi hurtigt blive enige om at hvad man skyder skal stå i forhold til hvad ens område kan bære. Men hvor mange jagter folk bruger på det, det må absolut være deres eget problem.

Så reelt har min nabos jagttryg ikke noget der ligner min interesse.



Jagttryk og afskydning er for langt de flestes vedkommende proportionale. Man tager bøssen på nakken for at skyde noget. Altså: Højere jagttryk = intention om større afskydning. Afskyder man ikke mere ved et højere jagttryk, må det enten skyldes, at man er en mindre effektiv jæger, eller at man bevidst fravælger skudchancer - i sidstnævnte tilfælde kunne man spørge sig selv, hvorfor man i så fald ikke tog kameraet med i stedet for bøssen.

Jeg tror at de fleste opfatter diskussionen omkring jagttryk som sidestillet med en diskussion om afskydning. Det gør jeg i hvert fald.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.



Nu stiller jeg mig ikke i en position hvor jeg dømmer andres måder at gå på jagt. Det mener jeg frit er hver jægers valg at forvalte det på den måde han finder han får mest ud af.

For mig er det ikke forkasteligt at en mand sidder samtlige dage i bukkenjagten på sit lile areal og venter på en buk. Det er hans valg og det vedkommer ikke mig. En mand kan sige 10 dage og skyde 5 bukke på sit lille real. Det synes jeg tilgengæld ikke er i orden! Kan du følge mig?

Storm så længe du ikke nedlægger nedlægger mere end dit areal kan bære, så kan jeg ikke se du skader jagten for dine medjægere?
Jeg har ikke tænkt mig at fortælle min nabo hvordan han skal forvalte sin jagt. Hvis han vælger at drive jagt hver dag så alt vildtet forsvinder fra hans jord. Så er det da hans valg. Det er stadig ikke noget der vedkommer mig. Jeg har bare en anden holdning til emnet end ham, men det gør da ikke min holdning bedre end hans. Og det er trods alt ham der har jagten på hans eget areal.
God dikussion, håber blot at udeforstående kan gennemskue at dette er et forum hvor individets røst bliver hørt og ingen indlæg repræsenterer alle danmarks jægere.

Selv små arealer støder op til andre arealer. Og her kan det være ret belastende at "nabojægeren" sidder i skellet mellem hans og mit stykke. Under især trækjagt så yder han et ikke uvæsentligt jagttryk på sine nærmeste omgivelser.
Havde fornøjelsen i nogle år at kigge ud på naboens mark om morgenen og hver weekend så satte der en jæger ved en telefonsmast. Morgen og aften. Det normale udbytte var 4 bukke om året. På mit nabostykke, hvor jagten faktisk er bedre bliver der i gennemsnit skudt en buk hver 4 år.
Det er jo godt nok trist at trække i tøjet den 16. og vide at det er den eneste weekend hvor der ikke har været jaget på egne og naboens arealer i et stykke tid.
Derudover så er meget af vildtet i Danmark standvildt, med ingen kontinuerlig tilførsel af vildt. Her er der kun bestandtilvækst om foråret. Og de steder hvor der bliver holdt op til 12 jagter om året ligger, syntes jeg, et urimeligt pres på omgivelserne. Jeg mener at jagt på "danskproduceret" vildt bør foregå maks en gang om måneden når det er haglbøsse jagt.
Trækjagt bør man foretage når trækket er der. Der er ikke noget galt i at sidde på trækjagt 2 dage i træk, dag to er blot halvt så god som dag et. Man bør kun gå på jagt når trækket er tilstede. Dvs observation.

Summa sumariom. Vi bliver bedømt på laveste fællesnævner af vores omgivelser. Så hvis vi ønsker bedre"se og hor" artikler så kommer vi selv til at hæve barren og kigge på os selv og hinanden. Det bør være tilladt at hjælpe hinanden med også at have en god jagt om 10 år.

mvh

rekylling[:o)]
Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Citat:quote:

Originally posted by korthår

Citat:quote:

Originally posted by Skovfogdeelev Christensen

Så nej tvivler stærkt på vi er noget der ligner enige.

Mvh
Christensen



ENIG[Smile]

mvh
Korthår



Min uddannelse har ikke gjort mig i stand til at forstå denne debat...[B)] Så lige nu er jeg komplet forvirret! [:0]



Sorry hvis jeg har udtrykt mig uklart.

Det jeg mener er bare, at vi overhovedet ikke er enige.

Jagtpolitisk kan jægerstanden ikke "holde til" at vi skalter og valter med jagt og jagttryk som vi nu finder i orden.
Omgivelserne = de 97% af befolkningen som ikke går på jagt "tåler" kun jagt fordi vi kan udføre et forsvarligt håndværk, forvalte vildtbestandene forsvarligt og iøvrigt ikke forulempe omgivelserne - det være sig skovgæster, ikke jagtinteresserede naboer eller almenheden iøvrigt.

Hvis der på et givent terræn eller et givent område udøves meget hyppig jagt, vil fru Jensen ikke skelne mellem hvem som udøver jagten.
For hende er alle jægere grå, d.v.s. hun kæmmer alle jægerne over én kam.
Har du en meget ivrig nabojæger som måske sidder op til dit skel, vil fru Jensen opfatte det som om, at der blev drevet meget og hyppig jagt på dit terræn, selv om du måske næsten kun kom der for at fodre eller observere.

Derfor mener jeg ikke du kan være ligeglad med dine medjægeres gøren og laden og blot sige, at så kommer der måske mere vildt på dit terræn.
Det er muligt du har ret, men fru Jensen opfatter det helt anderledes og har fru Jensen kontakter til uvidende politikere, kan det i værste fald få utilsigtede konsekvenser.
Bemærk DOF og DN's udmeldinger ang. deres holdninger til jagt på bl.a. offentlige arealer.

Håber du i din elevtid vil komme på statsskovdistrikter her i området, så vil du nok også høre lidt om disse distrikters syn på uhensigtsmæssig nabojagt[Smile].

mvh
Korthår
Har været på distrikt i dit område. Hvis du har haft din gang på de jagter der bliver holdt på distriktet har du højest sandsynligt mødt mig.
Jeg har ikke stiftet bekendskab med DOF, men kender udmærket til DN og har respekt for deres version af sagen.

Men min hovedpointe med det jeg skriver er ikke hvor ofte jeg mener der skal være jagt, for det vil jeg ikke komme med noget konkret bud på. Men at jeg ikke vil stille retningslinier for hvordan andre jægere skal drives deres jagt.

Men derfor undres jeg da stadig over artikler i jæger hvor der ca står "Vi har ikke set kronvildt de sidst 50år også kom det her stykke forbi så det skød jeg. Nøj jeg er heldig" Samtidigt med manden undres sig over hvorfor der ikke er en bestand. Biotopen er jo til det...[xx(]
Hej Alle.

Hvis vi nu driver vores jagt på samme måde, som vi ønsker vores jagtnaboer drive deres, mener jeg vi er kommet langt.

Venlig hilsen

375ras

Rigtige autister har deres eget kaliber.
Sådan 375Ras....[Wink] Punktum - Spytklat!! Som min gamle underviser altid sagde efter timen.

/Søren
Sider: 1 2