Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Lidt Off Topic. Svane i nød
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Jeg var i eftermiddags en tur til stranden for at se på højvandet. Ved jollehavnen står der en svane på land med en kvæstet vinge og kioskdamen fortæller at den har stået der hele dagen. Da jeg kommer hjem vil jeg ringe til den lokale vildtkonsulent.
Jeg slår op på http://www.sns.dk men siden er gået ned og i stedet søger jeg vildtkonsulentens nummer på Krak.
Han er imidlertid ikke hjemme og jeg mailer et billede af svanen til skovdistriktet og forklarer sagen.
Senere ringer vildtkonsulenten til mig og fortæller at jeg skal ringe til Falck og anmelde det.
Jeg ringer til Falck's alarmcentral og fortæller om svanen der befinder sig ved Ballebro færgeleje og jeg spørger om hun ikke lige kan stille om til Sønderborg Falckstation.
Det kan hun ikke, men hun vil lade beskeden gå videre.
Så beder hun om mit navn??? og hun får osse mit mobilnummer.
Så vil hun have den nøjagtige adresse og jeg gentager at det er ved Ballebro færgeleje nær Blans på Sundeved siden, men hun insisterer på at få et vejnavn.
Jeg sidder ved min PC og går straks ind på Kraks kort og finder ud af at vejen langs stranden hedder Ballebrovej.
Det kan hun ikke bruge da der ikke er husnumre på den vej. Det er nok fordi der ikke bor nogen på stranden, siger jeg til hende, men oplyser så at nærmeste hus er Ballebro Færgegård og adressen er Færgevej 5.
Hun spørger så efter postnummeret og jeg oplyser 6400 Sønderborg.

Der går så ca. 4 timer og nu er mørket faldet på, da min telefon ringer.
"Det er Falck og vi holder nu på Færgevej 5 i Fynshav lige ved skolen"???
Nå, siger jeg, så er I kørt forkert for det er 35 km i den forkerte retning og forøvrigt et andet postnummer.
"Vi kommer med det samme" siger han og jeg gør klar til at køre til stranden for at assistere.

Lidt efter ringer han igen og spørger om det ikke er på Sundevedsiden for vagtcentralen vil nu sende ham til Færgevej 5 i Nordborg, som har et tredie postnummer.
Jeg bekræfter at det stadig er ved Ballebro færgeleje og endelig kl.19.15 ankommer han uden hat og med en lille lommelygte der rækker kortere end jeg kan pisse.
Vi eftersøger havneområdet og jeg kører ad stranden en kilometers vej uden at vi finder svanen.
Kl.20 opgiver vi og jeg lover at eftersøge svanen i morgen når det er lyst.
Falckmanden og jeg bliver enige om at det er godt det ikke var en person der var kommet til skade eller faldet i vandet, for så var det kommet på forsiden af Ekstrabladet.
Nu er jeg ved at få varmen igen og i morgen tager jeg ud for at se om jeg stadig kan hjælpe det stakkels kræ.
[Image: Svane_1.jpg]
Det ser ud som vingen er brækket...
[Image: Svane_2.jpg]

--
mvh M@X.
DRALF - opfinder af den
originale -

[Image: wardwarf-1.jpg]
Hvorfor afliver man ikke bare sådan en? Svanen er jo ikke ligefrem en truet art...
Det er da uhensigtsmæssig mange ressourcer at bruge på en fugl...[:0]

.....nu også ejer af en 9,3x62 :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
Afliver du den på eget "initiativ" risikerer du at få store problemer.
Blev sidste år i april ringet op da der sad et stk. råvildt fast i et vildthegn. Jeg kører derud og finder et smaldyr der halvvejs har revet sig selv i stykker (det var sgu kke noget kønt syn). Det stakkels dyr hang fuldstændigt fast og tråden havde flere steder skåret gennem kødet, og som prikken over i'et stod der et sindsforstyrret kvindemenneske med sin løse hund der rendte rundt omkring dyret, som skreg og kæmpede. Da jeg kommer ind på 5 mtr. afstand siger jeg venligt til hende, at hun skal få hendes hund i snor og væk, da den stresser dyret unødigt, hvor efter hun bliver pissesur og fornærmet...!!![:0]

Jeg ringer til politiet og siger, at jeg afliver et stk. nødstedt og hårdt såret råvildt, meeeeeeen:
Politi: Kan du ikke klippe det fri???
Undertegnede: Nej...!!
Så skulle han have navn på lodsejer og adresse og ville ringe tilbage...[Sad!]
Tredje gang jeg snakker med "Onkel Haps" siger jeg til ham at nu skyder jeg det, hvorefter jeg går tættere på således at han kan høre skrigene helt tydeligt, hvorefter han med rystende stemme siger: Ja, gør det.
Jeg vil sgu håbe at han har dårlig samvittighed over at have forlænget dyret lidelser..... Og det samme med hende M@x har snakket med idag...

Det jeg ville sige var:
Ser de forkerte mennesker at du afliver et stykke fredet vildt, eller et stykke vildt uden for sæsonen, kan du sætte det helt store igang, tænk engang bare på Søren Ryge og hans dom for at aflive en due på åben skærm!

/Søren

PS. Nu må I ikke tro at jeg dømmer al politi over en kam.[Wink]
Citat:quote:

Originally posted by Sandersen

Afliver du den på eget "initiativ" risikerer du at få store problemer.

/Søren

PS. Nu må I ikke tro at jeg dømmer al politi over en kam.[Wink]



Hej Sandersen.

Tak for sidst.

Nej, vi husker godt billederne af en handle"kraftig" Lars Betjent, da han aflivede et strk. kronvild med tjenestepistolen.

Sådan nogle skulle vi ha' nogle flere af.

Venlig hilsen

375ras

Rigtige autister har deres eget kaliber.
Der er lidt læsning om hvad man må og kan gøre i situationer som denne.
http://www.riffeljagt.com/forum/code/top...første,ræv

[Image: modibuk07.jpg]

+GONE2HUNT+
Stod op kl.6 i morges og var på stranden kl. 6.30 Jeg startede der hvor svanen sidst var set igår og gik 2 km ad stranden uden at finde andet end disse 2 raske svaner.
[Image: DSC_0012.jpg]

Jeg gik så en kilometer i den modsatte retning og nød det fine vejr.

[Image: DSC_0013.jpg]

[Image: DSC_0025.jpg]

[Image: DSC_0028.jpg]

Til sidst konkluderede jeg at "Østersottrup ulven" nok har taget den i løbet af natten.[Wink]

Da jeg kom tilbage til bilen, mødte jeg en flok morgenbadere i korrekt påklædning. Bemærk vanterne.[Big Grin]

[Image: DSC_0032.jpg]

--
mvh M@X.
DRALF - opfinder af den
originale -

[Image: wardwarf-1.jpg]
Jeg mener nu nok du har ret i, at andre måske kan finde på at ringe til politiet, hvis du afliver nødstedt vildt... meeen, mon ikke de godtaer forklaringen??

Vi har haft diskussionen oppe og vende i anden tråd tidligere omkring aflivningen af nødstedt vildt... på anden mands jagtret.

Med min bemærkning om aflivningen af svanen, tænker her på et andet aspekt i diskussionen - nemlig det samfundsmæssige ressourceforbrug for en svane med brækket vinge.

At dyr kommer galt afsted i naturen er helt naturligt. En gang imellem får ræven derfor et let bytte - uden at man behøver at alarmere et beredeskab til tusind kroner i timen til at køre rundt i i det uendelige for at finde en svane, som ræven klarer i ly af mørket eller måske alligevel slipper væk....

Jeg aflivede en meget nødstedt sølvmåge en vinterdag jeg var ude med snøren... Der havde brækket ben og brækket vinge... ingen ville formentlig have ringet efter falck for en måge i strandkanten....?

Hvor går grænsen for hvilke dyr du vil alarmere beredskabet for - specielt hvis du er jæger og "uddannet" til at aflive vildt?

Det tidligere nævnte rådyr... Hvis man er på et areal hvor en anden har jagtretten er det klart, at jagtretsindehaveren skal informeres, så han selv kan foretage aflivningen. Omvendt, hvis dyret var så ilde tilredt gælder formentlig en slags nødværge, hvis ellers man husker at informere jagtretsindehaveren umiddelbart derefter, i tilfælde af man ikke kan få fat i ham. Under alle omstændigheder en god idé at underrette politiet først... sager om krænkelse af jagtret er træls at bilve rodet ind i...

Set fra en anden vinkel, kunne du formentlig kva din status som jæger med deraf følgende kompetence til afliving af vildt, risikere en tiltale for dyrplageri, hvis du ikke handler i situationen og derved forlænger dyrets lidelse....

Diskussionen er interessant. Hvem har fod på de juridiske aspekter omkring det?

.....nu også ejer af en 9,3x62 :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
Jeg jagter på det pågældende sted, men det var ikke nok for Hr. Myndighed...
Du er en ihærdig mand M@X [Wink]

Det var ikke mig der stod op kl. 06.00 for at lede efter en vingebrækket svane.

Du får en tier hvis du i morgen tidlig tager et billede af den ulv nogle fantaster har hørt i Sønderjylland [Big Grin]

"Det eneste , der er kedligere end at lære ting udenad, er at høre, hvad andre har lært udenad"

[Image: topp_vinter.gif]
Jeg gjorde jo det at jeg først ringede til vildtkonsulenten og han bad mig ringe til Falck. Vi vurderede ud fra billedet at den kunne komme sig hvis den kom til en vildtplejestation.

Det var først da Falck kom ind i billedet at der gik ged i den og jeg beklager da meget at jeg nu er skyld i at en Falckmand til 1000+ kroner i timen har spildt vore skattekroner. Omvendt, så er han jo på arbejde alligevel og han gør vel lidt nytte ved at indfange en svane frem for at sidde i vagtstuen og drikke kaffe.

Jeg skal bare ikke risikere mit jagttegn ved at rende hen ad stranden med et haglgevær og aflive fredet vildt. Hvad kan DOF ikke få ud af det.

For et par år siden fandt jeg 20-30 olieindsmurte fugle samme sted og da rykkede vildtkonsulenten ud med hund og haglbøsse og aflivede/indsamlede fuglene. Kort og godt.

Idag hører det under Falck, fik jeg at vide. Kun hvis det er inden for skovdistriktets egne arealer rykker vildtkonsulenten ud.



--
mvh M@X.
DRALF - opfinder af den
originale -

[Image: wardwarf-1.jpg]
Jeg kan godt forstå dilemmaet. Min første tanke var da også; Skyd det stakkels kræ og få det overstået, det er mere synd at lade det leve.

Men med tanke på hvor nemt historien kan blive drejet så man pludselig står overfor en reel risko for at miste jagttegnet, så havde jeg nok også gjort som M@x (bortset fra det med at stå op kl. 6.00).

Jeg er fuldstændig sikker på, at når man har tilkaldt Falck, så har man gjort sin "borgerpligt" for at hjælpe dyret ud af lidelserne, og så kan man ikke anklages for at have overtrådt dyreværnsloven.

Hvis derimod man tager sagen i egen hånd, er udfaldet af en juridisk vurdering nok mere usikker. Man ville sikkert slippe for straf, men det er jo en træls omgang at skulle igennem hvis nogen skulle anmelde det.

Jeg synes man i den situation skal se helt bort fra, hvad samfundets omkostning løber op i. Falckmanden er på arbejde alligevel. Falckbilerne er købt og står parat, så den ekstra omkostning ved at bruge dem er vist til at overse.

Det er lidt samme diskusion når nogen har bragt sig i havsnød og SOK rykker ud med helikopteren. Hvis de er kommet i havsnød på grund af dumhed eller kådhed kommer diskussionen altid op, om de selv skal betale redningsaktionen. Men når det nu er bestemt at helikopteren skal stå klar til indsats, og piloterne alligevel skal have flyvetid for at måtte flyve helikopteren, så er merprisen på at indsætte den ikke ret høj, så hellere bruge den en gang for mange end en gang for lidt.

Det er min mening.

Venlig hilsen Lasse
...Buy the best and cry only once.
Citat:quote:

Originally posted by LasseScout

Jeg synes man i den situation skal se helt bort fra, hvad samfundets omkostning løber op i. Falckmanden er på arbejde alligevel. Falckbilerne er købt og står parat, så den ekstra omkostning ved at bruge dem er vist til at overse.



Nu er Falck jo en privat virksomhed, så mon ikke der ryger en regning afsted til staten hver gang de ryger ud til en nødstet svane. Jeg mener også at det er spild af vores penge, men jeg kan sagtens forstå at m@x ikke vil risikere noget ved at aflive dyret på egen hånd. Generelt mener jeg at det er fuldstændigt vanvittigt at bruge penge på at behandle dyr der ikke er fredede. Vilde dyr stresses så meget ved at være i menneskehænder at det ikke er for deres skyld, det skal gøres.

Uffe

Sejren venter den der har alt i orden.......... Det kaldes HELD! Citat: Roald Amundsen.
Nu kender jeg ikke den aftale Falck har med Staten, men for det meste tegner man et abonnement. D.v.s. at prisen er aftalt på forhånd, og så koster det ikke ekstra at benytte sig af servicen i hvert enkelt tilfælde. Derfor fastholder jeg, at når man står i en situation som den M@x beskriver, skal man tænke sig om og tage en beslutning uden at overveje prisen.

Forresten er jeg enig med dig i, at det ofte vil være mere rigtigt at aflive dyret end at lade det gennemgå en lang, smertefuldog stressende pleje.

Venlig hilsen Lasse
...Buy the best and cry only once.
@ M@x:
Jeg mener ikke du har spildt skatteborgernes penge. Der var ikke noget personligt i mit indlæg. Systemet med Falck og vildtplejestationer er jo et, om ikke andet så nogenlunde fungerende, element i beredskabet, og jeg ville nok heller ikke rende efter svanen med mit jagtgevær på offentlig strand... og havde nok gjort det samme som dig i situationen... måske[:I]

Men derfor kan man jo godt tage en debat om to-tre væsentlige temaer, jeg ser i det her:

1. hvor går grænsen for hvilket vildt vi vil alarmere Falck for?
Gråspurve? Måger? Svaner? Rådyr? Kronvildt? Et liv er vel et liv?

2. Hvor går grænsen for, hvad der er etisk at bruge samfundsressourcer på? Hvis man brugte de samme midler, som man idag bruger på at drive falckservicen og vildtplejestationerne for, kunne man formentlig opnå større "netto" naturnytte, ved at investere dem i naturgenopretningsprojekter, vildtfremmende foranstaltninger, insektbælter, remiser, etablering af søer, genplanting af skove etc...

3. Nu ved jeg ikke præcist, hvor mange penge, der i realiteten bliver brugt på den slags.. 1,2, 10 eller ??? mio pr. år?
At se disse midler blive brugt til at lappe x antal brækkede fuglevinger mm. sammen, er lidt en skænsel i et "velfærdssamfund" hvor man pga. manglende økonomiske ressourcer i sundhedsvæsenet har ventelister på allehånde serviceydelser og livsvigtige behandlinger... [V]

.....nu også ejer af en 9,3x62 :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
Min kone anmeldte en påkørt kat gennem sit arbejde som hjemmesygepejerske. Det ene øje var ved at falde ud af hovedet og var stærkt opsvulmet. Det blev meldt lørdag formiddag.Falck rekvirerede en taxi, men da han kom frem havde han ikke noget net med til at fange katten og han kørte igen. Søndag sad den stadig på borgerens dørtrin. Nu var øjet sprunget!!!
Der blev ringet igen, og de mente at nu havde de brugt tid nok på en kat, men de ville køre ud og kigge igen.
[V]
Den er ikke blevet set siden, så jeg håber at den fik afsluttet livet på en ordentlig måde.

mvh

rekylling

[Image: REKYLLING.jpg]
Fandt lige et mailsvar frem på noget, der ligger lidt op ad denne tråd. Svaret er skrevet af Mads Flinterup, Schweiss-sekretariatet, Danmarks Jægerforbund Kalø, på foranledning af, at jeg spurgte ham om regelgrundlaget i forhold til at aflive nødstedt vildt....

"Det er rigtigt, som du selv nævner, at der i §6 stk. 1 nævnes at Skov- og Naturstyrelsen, kan bemyndige personer til at opspore og aflive nødstedt vildt. Det er også rigtigt, at det primært drejer sig om schweisshundeførerne. Men mig bekendt gør Skov- og Naturstyrelsen også brug af denne ret ved Oliekatastrofer m.v. hvor folk kan bemyndiges til at aflive indsmurte fugle m.v.

Ifølge §6 stk. 2 må schweisshundeførerne gøre dette på anden mands jord.

Men når du som Jæger kommer forbi et stykke råvildt, som sidder i en vejgrøft, så efterlyser du en hjemmel!? Denne hjemmel findes ikke i lovgivningen. Du vil som jæger – eller en hvilken som helst anden våbenkyndig (slagter eks.) - dog altid kunne tillade dig at aflive dyret, så længe det befinder sig et sted, hvor du har lovlig adgang til. Det kan du gøre i kraft af nødretsprincippet. I det du skønner, at det er dyreværnsmæssigt mest forsvarligt at aflive dyret.

Der kan ikke opstilles regler for nødret! Der vil givetvis være folk, som vil være uenige med dig i handlingen, men hvis du lovligt kan færdes på arealet og uden store sving gerninger kan komme til at aflive dyret med et lovligt våben, så må du til en hvert tid aflive det nødstedte stykke vildt.

At du kan komme på kant med jagtloven (eks. skyde i døgnets mørke timer) gør ingen forskel. Men hvis du ser et stykke råvildt, der humper rundt i statsskoven - hvor du lovligt må færdes over alt og altid - kan du ikke bare styrte ind og skyde det i henhold til nødretten.

Du skal altså kunne godtgøre at det du på det tidspunkt gør, er den mest fornuftige handling i tilfældet. Som du selv er inde på er det da også altid en meget god ide at informere politiet, hvis du agter at affange et stykke nødstedt vildt. Ifølge lovgivning generelt er en hver ansvarlig for sine egne handlingen, hvorfor det er dig der i den enkelte situation må gøre op med dig selv hvad der er fornuftigt at gøre.

For at gøre det hele rigtigt speget, så kan du som jæger (særligt kyndig person) muligvis blive gjort ansvarlig for at lade et dyre lide unødigt i en grøftekant, hvis du kunne have forkortet dets lidelse, i henhold til dyreværnsloven!

Med venlig hilsen

Mads Flinterup
Schweiss-sekretariatet
Danmarks Jægerforbund Kalø"


.....nu også ejer af en 9,3x62 :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
Det er da et godt svar.

Jeg printer det ud og lægger det i handskerummet til fremtidig brug, hvis det nogensinde bliver nødvendigt igen.

--
mvh M@X.
DRALF - opfinder af den
originale -

[Image: wardwarf-1.jpg]