Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Har en 30-06 - hvilken anden skal jeg købe ?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Hejsa,

Jeg har en 30-06 som pt. min eneste riffel.

Når jeg nu skal have min næste riffel, som skal dække jagt på mindre vildt(det som min 30-06 er mindre egnet til), hvilket kaliber anbefaler I så ? Gerne et kaliber der dækker fra råvildt og nedefter [Big Grin]

Hilsen Kenneth
Citat:quote:

(det som min 30-06 er mindre egnet til),

30-06 er så allround at det kan være svært at finde undskyldninger nok til at konen synes at man har lyst til at købe en skyder mere[Big Grin], men hvad med en 222 eller 243[?]
Jeg går ud fra at du ikke overvejer 6,5x55, som jo osse er en god kaliber, især hvis du vil skyde feltskydning

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Det er muligt at jeg har alle de våben jeg behøver, men jeg har ikke alle de våben jeg ønsker.
Hej,

6,5Xkedelig er nok for tæt på min 30-06, men jeg skulle måske have startet med en .50 for at kunne retfærdiggøre nogle andre kalibre ?[Big Grin]

Jeg ser de andre lidt an - hører gerne på argumenter for/imod de nævnte kalibre

/kenneth
Hej Kenneth

Bor du i Jylland eller andre steder, hvor kronvildt eller andet "storvildt" kan forekomme vil et mindre kaliber end 6,5xkedelig kun kunne bruges i perioden 1/2 til 31/8 - medmindre du da vil risikere at gå glip af "dit livs chance" til den store hjort[Big Grin]

Derfor er netop 30.06 en lidt "træls" kaliber - for stor til det meste og som KIMA og du selv skriver "blokerer" den ligesom lidt for (fornuftspræget[8D]) at købe et større eller mindre kaliber senere.

Derfor igen - igen: 6,5xkedelig til en start og så senere noget større ovenpå, hvis behov og lejlighed byder sig.

Mit råd - hvis du bor i "storvildt-område": køb 6,5 og byt evt. senere din 30.06 til noget større - evt. 9,3 x 62 (så kan det vist ikke blive mere kedeligt[:o)])

mvh
Korthår
Det der anses livsnødvendigt i fangerkredse her i Grønland er gerne 4 våben...

.22LR eller .22Mag
.222Rem eller .223Rem
.30-06
og et cal 12 haglgevær

I hvert fald på østkysten hvor jeg lige har været (Tasiilaq).

Med den kombination er fra småfuglejagt, sæljagt, rensdyr og isbjørne dækket ind.

Her i Nuuk hvor isbjørne ikke er helt så udbredte - er salonriffel, haglgevær samt en .222Rem udemærket.

[Image: Polarbear.gif]
Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
Behold din 30-06 og køb en .223R til råvildt, ræv, gæs m.m... Det har jeg selv. Skulle jeg komme på en jagt hvor der er chance for hjort, så tager jeg da bare min 270W med...ingen problemer der - den klarer jo også råvildt! Men det er sjovt at skyde med den lille .223R, der er gør et eminent job på de små vildtarter. Så er den tilmed billig i ammo. Vælg .223R frem for .222 da du får lidt mere power og samtidig mulighed for lidt tungere kugler! .223R er jo Nato-kaliber, så hvis du køber denne kaliber skal du huske at købe en riffel med en stigning på 1:10" eller mindre (Tikka T3 har 1:8", Remington 700 LTR har 1:9" for at nævne et par oplagte muligheder). De kan bære de tunge kugler og dermed også Nato-ammo...

J.
Citat:quote:

223R er jo Nato-kaliber, så hvis du køber denne kaliber skal du huske at købe en riffel med en stigning på 1:10" eller mindre (Tikka T3 har 1:8", Remington 700 LTR har 1:9" for at nævne et par oplagte muligheder). De kan bære de tunge kugler og dermed også Nato-ammo...

J.


Øhhh, pas på med det[B)]

Citat:quote:

"...Dimensionally, 5.56 and .223 ammo are identical, though military 5.56 ammo is typically loaded to higher pressures and velocities than commercial ammo and may, in guns with extremely tight "match" .223 chambers, be unsafe to fire.

The chambers for .223 and 5.56 weapons are not the same either. Though the AR15 design provides an extremely strong action, high pressure signs on the brass and primers, extraction failures and cycling problems may be seen when firing hot 5.56 ammo in .223-chambered rifles. Military M16s and AR15s from Colt, Bushmaster, FN, DPMS, and some others, have the M16-spec chamber and should have no trouble firing hot 5.56 ammunition.

Military M16s have slightly more headspace and have a longer throat area, compared to the SAAMI .223 chamber spec, which was originally designed for bolt-action rifles. Commercial SAAMI-specification .223 chambers have a much shorter throat or leade and less freebore than the military chamber. Shooting 5.56 Mil-Spec ammo in a SAAMI-specification chamber can increase pressure dramatically, up to an additional 15,000 psi or more.

The military chamber is often referred to as a "5.56 NATO" chamber, as that is what is usually stamped on military barrels. Some commercial AR manufacturers use the tighter ".223" (i.e., SAAMI-spec and often labeled ".223" or ".223 Remington") chamber, which provides for increased accuracy but, in self-loading rifles, less cycling reliability, especially with hot-loaded military ammo. A few AR manufacturers use an in-between chamber spec, such as the Wylde chamber. Many mis-mark their barrels too, which further complicates things. You can generally tell what sort of chamber you are dealing with by the markings, if any, on the barrel, but always check with the manufacturer to be sure."



[Image: dralflogoKim1.jpg]
Det er muligt at jeg har alle de våben jeg behøver, men jeg har ikke alle de våben jeg ønsker.
Jeg ville nok også overveje om 3006 er det rigtige udgangspunkt. Elers 6,5 og ...

Hvis du vil beholde din 3006, så ville jeg købe en 243. Perfekt kaliber til rådyr. Har lige købt en gammel SAKO Forester i 243, til en kammerat hos skov i Bording. 3500,- og skyder som en drøm.

Mvh Søren
Kjeldsen: Hvad er det egentlig du har imod 30.06?
Køb da en 6,5x55 en 308w og 9,3x62 - dem kan man da ikke undvære...[Big Grin] fine kaliber og til at få ammu til som ikke ryder tegnebogen... [Smile]

Jeg har aldrig værtet optaget af de små kaliber - men det er måske noget i min barndom som er forklaringen [Wink]

Hvis det umulige skulle ske med en dårlig kugle på et stykke råvildt med en af de små kaliber - så er det altså bedre at sætte ind med en opfølgning med eks. en 6,5x55 på 300 meter [^]

"Det eneste , der er kedligere end at lære ting udenad, er at høre, hvad andre har lært udenad"

[Image: topp_vinter.gif]
Jeg har selv en 30-06 som min første riffel, har siden købt en 25-06 og har også en 22-250 men i bagklogskabens klare lys havde jeg nok overvejet en kaliber hvor man kunne få rigtig billig træningsammo som for eksempel 223 og for at være sikker på at den også skyder godt med nato ammo ville jeg nok vælge en Tikka tactical som en en rigtig præcis og gennemprøvet riffel til en overkommelig pris se evt. http://www.shootingtimes.com/longgun_rev...index.html
http://www.snipercentral.com/tikkat3.htm
God jagt [Big Grin]
@ Klaasehaans

Jeg ved godt jeg har været ude med riven efter 3006’eren et par gange. Det er faktisk ikke helt med vilje, da jeg tror, det er et helt igennem fint kaliber til mange ting.

Der er dog en ting jeg ikke bryder mig om, og det er kombinationen 3006 og en ekspedient i en våbenforretning, der ikke ved hvad han taler om.

I det område jeg kommer fra i Jylland, er der således et hav af unge/midaldrende/ældre jægere udstyret med en 3006, til trods for at det eneste de nogen sinde har jaget - og vil jage - er rådyr og ræv.

Deres eneste argument for at have en 3006 er: ”ekspedienten sagde, at en 3006 går man aldrig fejl af”. Det er jo også rigtigt, ligesom det er rigtigt, at hvis man ligger med fødderne i ovnen og hovedet i fryseren kan gennemsnitstemperaturen være helt perfekt[Wink].

Men alt hvad disse jægere har opnået, er en riffel, der er hård ved råvildtet og desuden er halvdelen af dem blevet skudrædde, da en 06 i en Midland med bakkelitbagkappe kan være lidt hidsig for en, der kun skyder 10 skud om året.

Men igen, det er jo ikke 06’erens skyld. Som der er blevet diskuteret tidligere i tråden, så tror jeg, at 06’eren er nærlig perfekt til en, der primært skyder kronvildt, og kun vil have en riffel. Dem er der bare ikke mange af i Danmark. Derfor er det min bedste overbevisning, at en 6,5 eller 270 er et bedre valg, da de ikke er helt så hårde ved råvildtet, har mindre rekyl og stadig kan tage det krondyr mange kun står overfor én eller to gange i livet.

For de andre – dem hvor det hedder rådyr og ræv tror jeg 243 er det bedste. Alle kan lære at skyde med den og de fleste syntes det er så sjovt, at de enten tager et par skud mere med den, eller endog kommer oftere på skydebanen, end de ville have gjort, hvis de havde fået tæv med en 06’er.

Mvh Søren
Man alt hvad disse jægere har opnået, er en riffel, der er hård ved råvildtet og desuden er halvdelen af dem blevet skudrædde, da en 06 i en Midland med bakkelitbagkappe kan være lidt hidsig for en, der kun skyder 10 skud om året.

Mvh Søren

[/quote]
En 30-06 er nødvendigvis ikke hårdere ved råvildtet end en 6,5 træls, det hele beror på hvad man bruger. Selv har jeg eksperimenteret en del med forskellige patronfabrikanter/kugler og er endt op i at bruge RWS 10,7 grams keglespids, med et fantastisk godt resultat. Minimale kødødelæggelser og ikke et stykke råvildt af lidt over 20 skudte, er gået så meget som en meter. I en tidligere tråd havde jeg det også oppe at vende med Keglespidsen. Ballistisk koefficient som et flyvende pengeskab og Gullaschkanon. Fis i en hornlygte.

Men som du ganske rigtigt skriver, uhyggeligt mange skyder som brækkede arme p.g.a. rekyle skræk[V] en erfaring som jeg gjorde i min tid som riffelinstruktør.

Det jeg tilråder mine kunder, hvis de vil have et 30 kaliber, som den eneste riffel, er at købe en 308. Den burde de fleste kunne håndtere uden problemer.
Alt det ævl man hører om at 308 har en krum kuglebane har ikke nogen betydning på de hold de fleste skyder på. Det er aliggevel de færreste der magter at skyde på den anden side af 200 mtr. Nåeeh ja, det skulle da lige være dette forums medlemmer[Big Grin]

Men desværre har kunden altid ret, så hvis han insisterer, så får han en 30-06[^]
Hvorfor sende ham hen til en anden forhandler[?] Han glemmer mærkeligt nok altid at fortælle, at det var hans eget valg. Det ender altid med at det er den forbandede pengegriske skiderik af en forhandler, der anbefalede kalibret[xx(][xx(]

Schönauer

Vegetarer??
Det er bare jægere der ikke kan ramme.

[Image: p----blaser.jpg]
Fra råvildt og nedefter er 243win det perfekte kaliber.Ingen nævneværdig rekyl.
3006 er vel det mest alsidige kaliber du kan eje, og derfor et godt valg hvis du kun skal have den ene riffel.
Nu hvor du har indset er det selvfølgelig ikke er nok med et kaliber[Wink] så start med 243eren og derefter en 6.5 til banen og en 9.3X62 til drivjagten, i den rækkefølge behovene opstår.
Det stopper aldrig[Big Grin] heldigvis[:p]

[Image: modibuk07.jpg]

+GONE2HUNT+
Citat:quote:

Ballistisk koefficient som et flyvende pengeskab og Gullaschkanon. Fis i en hornlygte.


Den HAR en dårlig BC sammenlignet med andre kugler i de respektive kalibre, dog skyder den generelt godt, specielt i lidt slidte piber.
Ret mange ser voldsomme ødelæggelser med denne kugle, derfor har den fået det tilnavn i moderlandet.

Brugte den selv tidligere i min 9,3x62 og nåede ikke at nedlægge andet end vildsvin. Der var der rodet voldsomt op i motorrummet.
Specielt de små grise på 30-40 kg lignede roadkills når frakken blev flået af[xx(]
På de større grise var der mindre spildkød procentuelt i forhold til kropsvægt.

Glemte at sige min personlige erfaring ang. KS kun er fra 243win 6,5x55 6,5x68 7x61S&H 7rem mag 30-06 og 9,3x62
Resten af "erfaringen" stammer fra tilbage meldinger fra kunder der har fået ladet patroner gennem 12-15 år.

/Gammeltoft
Shoot low, they might be crawling !!!!
"Boltlift forever......"
Har nøjagtig samme gode erfaringer med RWS som Schönauer, det må være cal. 30 og KS. der bare passer sammen[Wink] - kender flere der har samme gode erfaringer: "knock down" og perfekt udgangshul / sårkanal og de bruger også 30.06 eller .308
Bruger selv KS under pürsjagten og Dobbeltkern om efteråret (kronvildt)

CP
Citat:quote:

Originally posted by Claus Petersen

Har nøjagtig samme gode erfaringer med RWS som Schönauer, det må være cal. 30 og KS. der bare passer sammen[Wink] - kender flere der har samme gode erfaringer: "knock down" og perfekt udgangshul / sårkanal og de bruger også 30.06 eller .308
Bruger selv KS under pürsjagten og Dobbeltkern om efteråret (kronvildt)

CP



Det skal måske lige nævnes, at jeg også har skudt en enkelt elg med KS. Gennemskud, minimale kød ødelæggelser, og den gik 5 meter.

[Image: udgang.jpg]

Ledte lige alle mine billeder igennem, og det største udgangshul jeg kunne finde, efter gennemskud på råvildt var dette[Smile] Det kan jeg fint leve med[Big Grin][Big Grin][8D]
Ni ud af ti er normalt halv størrelse[^]

Schönauer

Vegetarer??
Det er bare jægere der ikke kan ramme.

[Image: p----blaser.jpg]
Har desværre aldrig fået billeder fra de kunder der har meldt tilbage.
Kun mundtlige tilbagemeldinger.

Det ligner faktisk lidt de huller i pelsen der blev på dåvildt da jeg brugte 10,5g KS i min 7x61 S&H.
Det så fint ud, umiddelbart, indtil de blev skinnet.

Men det er nok betinget af hvilken hastighed de pustes ud med.
Jeg synes at huske de gik ud med omkring 910-920 m/s fra 7x61 og vel noget der ligner 20m mere med 7 rem mag.
Der virkede de ihvertfald ikke som på billedet[xx(]

/Gammeltoft
Shoot low, they might be crawling !!!!
"Boltlift forever......"
[quote]Originally posted by Gammeltoft

Har desværre aldrig fået billeder fra de kunder der har meldt tilbage.
Kun mundtlige tilbagemeldinger.

Det ligner faktisk lidt de huller i pelsen der blev på dåvildt da jeg brugte 10,5g KS i min 7x61 S&H.
Det så fint ud, umiddelbart, indtil de blev skinnet.

Men det er nok betinget af hvilken hastighed de pustes ud med.
Jeg synes at huske de gik ud med omkring 910-920 m/s fra 7x61 og vel noget der ligner 20m mere med 7 rem mag.
Der virkede de ihvertfald ikke som på billedet[xx(]

/Gammeltoft

Fabriksladet KS i 10,7 opgives af RWS til 875 ms. Har dog aldrig gidet måle dem i kronografen, så indtil jeg får mig no...t færdig til det, går jeg udfra at de går den opgivne. Men har vel lov til at være optimist[Big Grin]

Med hensyn til kød ødelæggelser, synes jeg ikke de er være end da jeg skød med 6,5 træls med 140 grains Hornady SP VO 847 ms. Jeg må dog også tilstå at en vis grad af kød ødelæggelse, kan jeg godt acceptere[^] hvis jeg kan få knald og fald effekt. Kan ikke bruge det til noget når jeg er på bukkejagt i Norge, hvis bukken løber 40-50 mtr[xx(] De er meget svære at finde i det terræn jeg har. Norsk lov siger at man skal have en underskrevet aftale, om godkendt eftersøgshund, hvilket jeg også har. Det er ikke noget problem at få. Problemet opstår når man ringer efter den. Rådyr!! Nej tak min hund bliver kun brugt på Elg[xx(]

Schönauer

Vegetarer??
Det er bare jægere der ikke kan ramme.

[Image: p----blaser.jpg]
Citat:quote:

Originally posted by Savage

Jeg har selv en 30-06 som min første riffel, har siden købt en 25-06 og har også en 22-250 men i bagklogskabens klare lys havde jeg nok overvejet en kaliber hvor man kunne få rigtig billig træningsammo som for eksempel 223 og for at være sikker på at den også skyder godt med nato ammo ville jeg nok vælge en Tikka tactical som en en rigtig præcis og gennemprøvet riffel til en overkommelig pris se evt. http://www.shootingtimes.com/longgun_rev...index.html
http://www.snipercentral.com/tikkat3.htm
God jagt [Big Grin]



Hej Kenneth!
Du skal sådan set ikke fortvivle over din 30.06. Med den rigtige kugle (for mit vedkommende Lapua Mega i en S&L M65DL) giver de ikke problemer med kødødelæggelse.

Jeg vil give både Kjeldsen og Schönauer ret i at man ikke bare skal prakke en køber en 30.06 på uden først at have spurgt ind til erfaring med riffelskydning og lignende.

Men det var jo slet ikke det at tråden gik på!!

Du ville jo have endnu en riffel - det er noget jeg kan relatere til!!

Jeg har quoted Savage for hans udtalelser om .223. Jeg mener at .243 er en kanon kaliber, men prisen for ammunitionen er simpelthen for høj medmindre man lader selv.

En .223 er en kaliber hvor du kan købe dejlig billig ammunition. Det er en fornøjelse bare at kunne skyde løs som man lyster uden at skulle tænke alt for meget over prisen.

Er du hjemmelader?

For yderligere info om de mindre kalibre se f.eks. her:
http://www.6mmbr.com

God fornøjelse med jagten på den nye riffel!

Mvh

Michael
Sider: 1 2