Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Vekselpibe eller to rifler?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2

Brasse

Ny jæger søger erfaringer...

Vil gerne have mig en god solid riffel og ikke mindst alsidig... Har kigget på en Sauer 202 med vekselpibe men er lidt i tvivl. Kalibermæssigt kigger jeg på 6,5x55 og 9,3x62 eller er der erfaring med andet?

Alternativt kunne man købe to rifler med hver sin kal. Så slap man for bøvl med at tingene ikke passer ordentligt sammen, indskydning osv..

I store træk skal de(n) bruges på banetræning og jagt i DK, en elg i S og en gris i PL. Med tiden vil jeg da ikke afvise at en tur til Afrika ville falde mig på sinde..

Prisen er selvfølgelig ikke uvæsenlig, men det rigtige sæt vil vel være pengene værd i mange år, Og så mener jeg ikke at man skal spare på godt og ordentligt værktøj

Jægerhilsner

Brasse
Hej Brasse

Pibeskift på Sauer 202 er (efter min mening) ikke så let som flere forhandlere gerne vil gøre det til. Derudover vil riflen ofte stå med "den forkerte" pibe på i skabet og der skal indskydes/kontrolskydes hver gang der skiftes pibe. Bottom Line: Køb hellere to rifler - det koster måske lidt mere i første omgang men sparer dig for en del bøvl i det lange løb. Og med et sæt i de to glimrende kalibre du selv nævner er du jo dækket ind til snart sagt alt fra ræv til de største antiloper i Afrika.

Held og lykke med købet.
MVH
TG
Jeg har nu i mere end 3 år haft samliv med en S&L DL97. Jeg startede med piber i 308win og 9,3x62 da jeg havde set at kuglebanen på disse er en del tættere på hinanden end 6,5x55 og 9,3x62. Jeg måtte dog hurtigt sande at der skal to kikkerter til, da jeg ellers farer vild i klik på kikkerten. (Alene skift fra jagt ammo til trænings ammo betyder 9 klik i højden på min 9,3x62). Senere er der så kommet en 6,5x55 simimatch pibe til. Den bruger jeg primært på skydebanen. I den forlæbne sæson har jeg skudt vildt med alle 3 kalibre.

Når jeg skifter pibe så har jeg indtil nu altid kontrol skudt og indtil nu har der ikke været behov for at klikke. (Dog var der engang hvor jeg klikkede den forkerte vej ved skift af ammo [:I] men det kan man jo ikke rigtigt give rifel og pibe skylden for).

Når det er sagt så har jeg nu bestilt en Mauser M03 så jeg have 2 systemer - i første omgang med en pibe i 22-250 men der skal senere komme en .300WinMag (eller en 7mm REm Mag til)). Så jeg kan gå efter ræv og krager om dagen og sidde efter svin om aftenen [Big Grin]

Så alt i alt - køb 2 systemer [8D]

...og alt det glas du kan finde...
Jeg har selv en S&L M97 med to piber til, og for mig fungere det helt perfekt [Big Grin].

Det tager ca. 1½ minut at skifte pibe, så den side af sagen er i hvert fald ikke noget problem!! Der er selvfølgelig det faktum at du er nød til at kontrol skyde ved hvert skift, men grundlæggende er det jo altid rart at få ild i skyderen [:p].
For mig betød det at jeg havde mulighed for at købe præcis den kikkert jeg ville have, i stedet for at være nød til at dele posen med "optikpenge" i to.

Med hensyn til de to kalibre du nævner, så lyder det utroligt fornuftigt, nogle vil måske endda sige en anelse kedeligt, men det er efter min mening lige i øjet, til det brug du nævner. Og som en lille bonus så bruger de samme bundstykke og magasin, i hvert fald i S&L, så det handler faktisk bare om en riffel + en ekstra pibe [^].
Kan kun sige, at jeg har været der, og fortælle hvor jeg er nu. Havde en Sauer 200 (carl gustav 4000) med jagtpibe i 30-06 og fluted matchpibe i 6,5X 55. Jeg skiftede faktisk aldrig pibe, så matchpiben var ubrugt da jeg solgte.

Nu har jeg en Scout i kaliber 308 Win. Altid min foretrukne jagtriffel og også den der kommer med til skydning "for sjov". Og så har jeg lige købt en magen til i kaliber 376 Steyr. Den kommer ikke til at skyde mange skud.

Jeg skal selvfølgelig have rullet nogle forsvarlige jagtpatroner til den og træne noget med den. Derefter bliver den min drivjagt og storvildtriffel. På 308´eren har jeg en brugt Leupold 2,5-8x36 som all-round, og en 4,5-14 x 50 LR til landistance. På 376´eren sidder en aimpoint, men falder jeg over en god brugt drivjagtskikkert (og det gør jeg nok en gang), så kommer den også hjem i skabet.

Det er min erfaring, at de aftagelige kikkertmontager holder hvad de lover. Jeg har ihvertfald aldrig haft problemer med at afmontere/påmontere og derefter ramme "godt nok til jagtbrug" igen.

Så min anbefaling er helt klar : Start med den riffel du allerhelst vil have. Ret hurtigt har du glemt lommesmerten, og så kan du købe en til. Hen ad vejen kan du samle gode sigtekikkerter ind. Du behøver ikke starte med en der kan det hele, men hellere en der kan det du mest har brug for.

På den måde spreder du udgiften hen over tid, men har hele tiden muligheden for at komme på jagt. Til sidst står du i den ubehagelige situation, at der ikke er mere du mangler, men så kan man jo altid afhænde og videreoptimere [Smile]

Hvad kalibrene angår er jeg enig i, at det er mægtig fornuftigt det du går efter. Start med 6,5 X 55. Så får du mulighed for masser af træning, og selvfølgelig også jagt på 90-100 % af det vildt du kommer ud for de første år. Når trangen til at komme videre ikke mere kan bekæmpes, så gør det. Til den tid er du tryg ved at håndtere riflen, og så kan du gå opad i kaliber uden at blive rekylforskrækket.

For fuldstændighedens skyld skal jeg måske nævne, at jeg også havde en eksperimenterende periode hvor jeg købte alt muligt "skrammel". F.eks. en Sako 222 rem, en Husqvarna 9,3x57 og forskellige salonrifler. jeg havde altid gode forklaringer på, hvad riflerne skulle bruges til, men når jeg pakkede sækken og tog afsted, var det altid den samme riffel der kom med, så nu har jeg solgt ud af brugtmarkedet, og er begyndt at fintune det der er tilbage.

Det er meget tilfredsstillende at have et langsigtet mål, og så stille og roligt bevæge sig derhen i den takt økonomien prioriteres til det, og mulighederne dukker op.

Venlig hilsen Lasse
...Buy the best and cry only once.

Brasse

Først og fremmest tak for de hurtigt svar..

Tror sgu at det bliver til to rifler, hvis ikke lige nu så i al fald med tiden. Med hensyn til kal. 9,3x62 er der jægere der skriger 300 win mag mig i øret.. Hvordan med den, tilgang, vægte og ikke mindst pris??

/Brasse
Hej Brasse

Jeg har også et veksel-system med 2 piber (6,5*55 og 9,3*62). Jeg kom hurtigt til én kikkert til hver kaliber og altid kontrolskud ved skift.

På sigt bliver det 2 rifler, jeg syntes ganske enkelt at det er for besværligt at skulle kontrolskyde hver gang. Jeg har det sådan, at når jeg tager riflen ud af skabet, så skal jeg have fuld tillid til at det bare virker...

Mvh.

Jørgen
300 Winmag. er da´ et udemærket kaliber til det den er beregnet til, nemlig skud på længere afstande, lige det modsatte af 9,3x62 så der står dit valg!!
Mvh.
Leif R.

The Shootist
Citat:quote:

Originally posted by The Shootist

300 Winmag. er da´ et udemærket kaliber til det den er beregnet til, nemlig skud på længere afstande, lige det modsatte af 9,3x62 så der står dit valg!!
Mvh.
Leif R.

The Shootist



Lige mine ord.
En anden overvejelse, du kunne gøre, er jo at vælge en Blaser med vekselpibe og evt. to kikkerter. Den kombination kombination kræver ikke kontrolskud, den har mange andre kvaliteter, som du kan finde i utallige tråde, men prismæssigt er det formodentlig billigere at vælge to 202'ere.
Jeg synes, at der er en fordel i at vælge vekselpibe eller to ens rifler, så man ikke skal omstille sig hver gang f.eks med hensyn til aftræk, sikring og lignende.

Umage gir' mage.
Hvis valget ikke står mellem to piber, så er der ingen grund til at vælge kaliber med samme hylsterbund.

Og så kan 300Win være fin.

Men vælger du 338 Win, så kan den lidt af det hele, som 300'eren og 9,3'eren kan ...

(Jeg har selv 375 H&H til det grovere)

Men husk, det behøver ikke at være logisk, for: Man må aldrig glemme hyggen ... [Wink]

K&B Clax [Wink]

[Image: hunt-an3.gif]

Det er bedre at være kompleks, end at lide af dem ...
For slet ikke at glemme den lange og skønne vej det er, at komme til den konklusion du selv finder er den bedst, for lige netop dit behov[Big Grin].
Vekselpibe er vel kun en fordel hvis lovgivning eller vægtproblemer i forbindelse med rejser gør at man er nød til at begrænse sig.

Ellers tror jeg du i længden vil blive træt af kontrolskud og kikkertflytninger.

[Image: modibuk07.jpg]

+GONE2HUNT+
Citat:quote:

Originally posted by Leo

En anden overvejelse, du kunne gøre, er jo at vælge en Blaser med vekselpibe og evt. to kikkerter. Den kombination kombination kræver ikke kontrolskud, den har mange andre kvaliteter



Det kommer vel i høj grad an på hvor sikker man føler sig på at indskydningen er som den skal være inden skal på jagt. Som jeg skrev har jeg endnu ikke haft behov for at klikke på min kikkert i forbindelse med pibe/kikkert skifte på min S&L DL97, men jeg skyder stadigt kontrolskud. Jeg har ikke set, hørt eller læst at pibeskifte skulle være mere sikkert på en Blaser end på en S&L, Sauer... ej heller omvendt.

Hvem ved måske føler jeg ikke det behov om nogle år, men indtil da har jeg det sådan at en del af det ansvar jeg påtager mig når jeg jager levende væsner kræver at jeg tager mig tid til kontrolskud.
Jeg har ikke set, hørt eller læst at pibeskifte skulle være mere sikkert på en Blaser end på en S&L, Sauer... ej heller omvendt.
vi er helt enige om at jagt kræver kontrolskud, men på blaseren sidder kikkerten som regel fast på vekselpiben, så alt andet lige er den vel et nr nemmere med pibeskift

mvh
Strom
Alt andt lige, så skylder man vildet og sig selv at kontrol skyde efter hvert kikkert el. pibe skift!

Personlig synes jeg at pibeskift er lidt for opreklameret!

Mit foreslag:
2 ens rifler med hver sin kaliber, en kedelig Nordisk helgardering a la 6,5 og 9,3.
Hvis man absolut vil have pibe skift og er hjemmelader: 2 ens rifler m. 3 løb f. eks 25-06(eller 270W), 30-06 og 35 whelen[Big Grin].

Mvh Thorlak

Correct first shot placement, the rest is bullshit!
Citat:quote:

Originally posted by STROM

Jeg har ikke set, hørt eller læst at pibeskifte skulle være mere sikkert på en Blaser end på en S&L, Sauer... ej heller omvendt.
vi er helt enige om at jagt kræver kontrolskud, men på blaseren sidder kikkerten som regel fast på vekselpiben, så alt andet lige er den vel et nr nemmere med pibeskift

mvh
Strom



Dem jeg har set med en Blaser har ikke haft deres kikkert siddende på vekselpiben når den ikke var i brug - jeg gætter på at det har noget med kuffertens udformning at gøre.

Jeg er dog enig i at hvis kikkerten ikke har været afmonteret så er risikoen for at den ikke sidder på samme måde som ved indskydningen mindre.
[quote]Originally posted by THORLAK

Alt andt lige, så skylder man vildet og sig selv at kontrol skyde efter hvert kikkert el. pibe skift!

Personlig synes jeg at pibeskift er lidt for opreklameret!........

I så fald mener du vel også, at alle med svingmontage bør kontrolskyde hver gang kikkerten har været taget af - det tror jeg næppe er tilfældet i praksis!

Umage gir' mage.
Hvis det var mig ville jeg købe en riffel i 6,5x55 og starte ud med. Så ville jeg bruge tid på at finde ud af om jeg synes riflen passede til mig. Hvis den passede til mig ville jeg enten købe en veksel pibe eller en riffel mere af samme type i en ny kaliber. Jeg er personligt ikke til veksel piber. Har selv 3 forskellige rifler.

Hvis min nye riflen ikke passede til mig ville jeg have sparet indkøbet af en pibe eller eventuel riffel. Så ville jeg købe en anden riffel i den nye kaliber.

Mvh
Christensen

Naturnærskovdrift? Tror du os på nisser?
REKLAME[:I]

Hvis man på sigt har interesse for flere kalibrer, er det vel praktiskt at købe en riffel der er forberedt til vekselpibe, så er alle muligheder vel åbne fremover.
En riffel forberedt til vekselpibe er vel i udgangspunktet ikke dyrere end en der ikke er forberedt til pibeskift i udgangspunktet, især hvis man sammenligner rifler på samme kvalitetsniveau.

Hvis man så på et tidspunkt ønsker en extra kaliber, kan det ofte gøres klart billigere end at købe en extra riffel i samme kvalitet.

Man har i grunden kun behov for at købe en extra pibe i samme bundstykke og magasin klasse, dette kan fra flere producenter der har en realistisk prispolitik købes fra 2000-4000kr (Det er faktisk en af de få ting der endnu ikke er pålagt våbentilladelsesgebyr)

Hvis man så bliver glad for den nye kaliber, så har man da mulighed for at købe en extra kikkert og montage, så man har en kikkert der er indskudt til hver pibe. Med lidt øvelse klarer de fleste fabrikater en gentagelsesnøjagtighed mellem 0 og 5 cm ved pibeskift(tro mig, det er ofte bedre end det mange skytter er i stand til ved en almindelig indskydning)

Hvis man så senere bliver opmærksom på at man ikke kan leve uden flere samtidigt skudklare rifler, kan man vel købe en riffel basis uden pibe .

Så ved en lidt mere nøgtern gennemgang af vekselpibedebatten, er der vel overvejende fordele, da det efterlader mange flere muligheder.

Ofte er låsekasserne på rifler der er designet til vekselpiber klart stivere end andre låsekasser, og dermed er de ofte mindre følsomme over skæftetilspænding, der for rifler der oprindeligt er konstrueret til åbne sigtemidler, kan medføre væsentlige træfpunktsændreinge ved forskellig grad af skruetilspænding, når de er monteret med kikkert.

Dette er skrevet af en der har interesse i både at sælge rifler med og UDEN vekselpiber[:I]

Vedr forskellige teorier om kikkertplacering og montagesystemer, er der mulighed for at få de fleste til at fungere rimeligt, samtidigt er det muligt at få alle til at fungere dårligt, hvis man ikke er omhyggelig, dette er uanset om kikkerten er monteret på pibe eller lås, og uanset om piben er monteret i låsekassen eller kun fastspændt på en fælles blok i skæftet.

jbn
Synetes at Ignorant kommer med flere gode synspunkter og kan kun tilslutte mig dem.
Har selv været igennem møllen og har idag 2 202'ere, en med medium lås og 3 piber i 25-05, 308w(banepibe) og 35 whelen, aftagelig montage og kikkert til hver pibe, næsten da[:I], samt en med magnum lås og en 7mm RM pibe, samt en 458 Lott pibe i ordre, derpå er der også aftagelig montage og der kommer en kikkert til hver pibe.
Når jeg skifter pibe, bliver den momentspændt og kikkert udskiftet.
Jeg har endnu ikke konstanteret ændringer i træfpunktet, ved pibe/kikkertskift.
Så vil man udnytte vekselpibesystemet, så er man nødt til at have en kikkert eller flere til hver pibe.

Mvh.
Carsten
Sider: 1 2