Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Rhino
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hej
Fandt den her på Netnatur
Citat:quote:

Dansker i Sverige bag

ny ammunitionsfabrik

Af Henning Kørvel

Foto: Morten Støen

Fremstiller riffelpatroner, baseret på Rhino Bullets, i de fire mest populære kalibre i Norden.

Baseret på Rhino Bullets made in South Afrika har danskeren Michael Kristensen, som i forvejen driver Harbo Vapen i Strømstad i Sverige ifølge tidsskriftet SARA Bulletin (Nr. 91, februar 2005) fra Scandinavian Ammunition Research Association indledt en produktion af riffelammunition.

Det sker under navnet Rhino Bullets. Og den lille fabrik er foreløbig leveringsdygtig i patroner til de fire mest udbredte riffelkalibre i Skandinavien: 6,5x55, .308 Winchester, .30.06 Springfield og 9,3x62. Harbo Vapen er europæisk agentur for de sydafrikanske Rhino Bullets, og det er planen at brede produktionen ud til en række andre kalibre i løbet af indeværende år.

Brugere af de fire nævnte kalibre, der ønskede at skyde med Rhino Bullets, har hidtil skullet klare sig med hjemmeladet ammunition. I den første del af kaliberrækken har man hidindtil kunnet købe fabriksladet ammunition fra Norma i .243 Winchester og .270 Winchester.

Rhinos Solid Shank-kugle er drejet ud af kobber. Kernen af bly i hulrummet forrest i kuglen bliver loddet fast til kobberkappen. Og når en kugle med denne konstruktion rammer sit mål, er det ifølge producenten udelukket, at der sker en deling af de to komponenter. Kugle-konstruktionen skal give en sikker og kontrolleret ekspansion ved både høje og lave hastigheder med en restvægt på over 95 procent.

Parallelt med, at patronen er en interessant nyhed for riffeljægere, er den af interesse for de nordiske patronsamlere. Ifølge SARA skyldes dette hylsterets bundmærkning. Hylstrene, mærket med Rhino, kombineret med angivelse af kalibret, fremstilles af Norma. Krudtet er fra Bofors, og fænghætterne leveres af Federal. Produktionen sker i øjeblikket på tre halvautomatiske Dillonmaskiner, men i takt med udvidelse af kaliberudvalget, vil produktionsudstyret ifølge SARA blive mere avanceret.


mvh

Kim

email : kima@dralf.dk

Arbejde er godt,for den som ikke har jagt nok.