Våbenteknisk Forum - VTF
Hvor var det lige det var??? - Printviselig Version:

+- Våbenteknisk Forum - VTF (http://mybb.riffeljagt.com)
+-- Forum: Off topic (http://mybb.riffeljagt.com/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Forum: Off topic (http://mybb.riffeljagt.com/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Tråd: Hvor var det lige det var??? (/showthread.php?tid=11209)



Hvor var det lige det var??? - lady of the house - 19-11-2008

Hej alle.
Er der nogen som kan huske en tråd med nedskydning af får eller kreaturer. Mangler lige at genlæse nogle af svarerne.
Er nemlig blevet bedt om at nedskyde en kvie, så det var lige lidt om afstand og placering af kuglen jeg søgte.
Kan ikke komme tættere på den end max 25 m.
På forhånd tak for hjælp.
Knæk og bræk
Lady


Hvor var det lige det var??? - Otterup - 19-11-2008

Hej!
Har selv en gang aflivet en tyr - det var dog på 0,5 meters afstand så det var ikke noget problem at ramme det rigtige sted.

Slagteren, der også var til stede beskrev "det rigtige sted" ved et frontalt hovedskud til at være lige der hvor linen fra det venstre øre/højre øje krydser linien fra højre øre/venstre øje.

Jeg vil dog kun indlade mig på at skyde den på det sted hvis kvien har hovedet ved jorden - eksempelvis for at spise noget på forhånd udlagt foder. Ellers ville jeg frygte at kuglen ville rikochettere fra kraniet. DET er nemlig sket for en kammerat jeg har. Jægeren, der ikke havde erfaring med at nedlægge kreaturer, kunne se måbende til medens han sendte et par kugler i .308 videre op i luften efter mødet med koens hovede. Kraniet dannede en meget skarp vinkel, der hjalp med til at afbøje projektilet.

Sideskud skal jeg ikke udtale mig om. Og dog. Min far har for mange år siden nedlagt en kvie med en 8x57 ved skud nogle få centimeter bag øret. Men jeg har ingen konkret erfaring på det punkt.

Knæk og bræk

Mvh

Michael


Hvor var det lige det var??? - Great Dane - 19-11-2008

Lady - Søg og du skal finde [Wink]

Det magiske søgeord er Galloway, og når der søges på det, kommer denne frem : http://www.riffeljagt.com/forum/code/topic.asp?TOPIC_ID=5081&SearchTerms=galloway

Sig lige til hvis ikke du kan klare den kvie selv, da jeg har et par ladninger jeg gerne vil have testet på dyr [:o)]

Mvh.
Lars/Great Dane


Hvor var det lige det var??? - STROM - 19-11-2008

dengang jeg havde hereford, brugte jeg den gamle Norma banepatron i 6,5. aldrig problemer med skud i krydset mellem øre og øje

mvh
Strom


Hvor var det lige det var??? - lady of the house - 19-11-2008

Tak for hurtig svar.
Altså lige meget om jeg vælger 6,5 eller 375.
Behøver den ha' hovedet ned?

Lady


Hvor var det lige det var??? - ULG - 19-11-2008

..........Jeg kan ikke anbefale en bladkugle mod en gammel sur geddebuk..........[V]

Hilsen Ulrik


Hvor var det lige det var??? - M@X 2.1 - 19-11-2008

Jeg har skudt en par køer eller 7 lige i pandes kryds mellem øjne og ører=jordforbindelse.

Læg lidt hø ud til dem. Så har de hovedet nedad og skyd så.

--
mvh M@X.
DRALF - opfinder af den
originale -

[Image: wardwarf-1.jpg]


Hvor var det lige det var??? - Asbjoern - 19-11-2008

Når man skal aflive svin, får, heste, kreaturer osv, så skal man - som nævnt ovenover - forestille sig et kryds som går fra øre til det modsatte øje. Kugleretningen eller boltpistolen skal have en retning som følger halsens retning. Så er man ikke helt galt på den.

Jeg har set det gjort med boltpistol, haglgevær på 1 meters afstand, cal. 243 win, 6,5 træls og cal 22 - altid med samme resultat - dyret klappede sammen på stedet (cal. 22 er dog efter min mening i underkanten hvis man ikke er erfaren).

Man skal dog være opmærsom på at man skal se ovenstående, som en bedøvelse og ikke en aflivning. Aflivningen skal ske efterfølgende ved at man enten "stikker" dyret (hvis man har lidt kendskab til den slags), eller at man skærer nogle af de store halspulsårer over. Dyret dør dermed af blodtabet.

Jeg ved godt at når man bruger jagtrifler, så er hjernen mos og så er dyret dødt. MEN lovgivningsmæssigt er f.eks. boltpistolen at betragte som et bedøvelsemiddel og ikke en aflivning i sig selv. Det er faktisk en overtrædelse af dyreværnsloven hvis man ikke foretager denne afblødning, og dermed faktisk en politianmeldelse hvis det skal være helt efter bogen.[Wink]

Ud over det, er det for kødets skyld også en fordel, hvis man så hurtigt som muligt får blodet ud. Det giver en lavere pH i kødet, og dermed en væsentlig bedre holdbarhed, modning og smag.
Hjertet bliver jo ved med at slå, selv efter at man har "moset" hjernen, så det sørger for afblødningen som en meget effektiv pumpe.

Jeg håber at ovenstående kan bruges til noget.[Smile]

Asbjoern
------------------------------
Nu også med 338 win. mag......


Hvor var det lige det var??? - M@X 2.1 - 19-11-2008

Det er præcis hvad slagteren gjorde straks efter jeg havde skudt dem.

--
mvh M@X.
DRALF - opfinder af den
originale -

[Image: wardwarf-1.jpg]


Hvor var det lige det var??? - Asbjoern - 19-11-2008

Citat:quote:

Originally posted by M@X

Det er præcis hvad slagteren gjorde straks efter jeg havde skudt dem.

--
mvh M@X.
DRALF - opfinder af den
originale -

[Image: wardwarf-1.jpg]


Ja - det er vigtigt at blodet kommer ud, for ellers bliver det enten som sålelæder, eller også kommer det ved modning (i vaccum) til at lugte af en gammel sur ost og er totalt uspiseligt - feber-kød kalder man det - og ses også hvis dyrerne har været meget udmattede ved slagtning eller har haft feber/syge.

Fysiologisk sker der det at musklerne ved sygdom/udmattelse har opbrugt deres glycogen-depoter (energidepoter). Dette glycogen ville ellers indenfor 12-18 timer efter slagtning blive omdannet til mælkesyre, som i sig selv vil sænke pH-værdien i kødet.

PH-værdien skal efter 12-18 timer ligge på ca. 5,8, og ligger på 6,7 ved stærkt udmattede dyr, og syge dyr. Dårligt afblødte dyr ligger den ikke helt så højt, men alligevel nok til at kødet bliver dårligt/har dårlig holdbarhed.

Asbjoern
------------------------------
Nu også med 338 win. mag......


Hvor var det lige det var??? - Sako - 19-11-2008

Citat:quote:

Originally posted by Asbjoern

Ud over det, er det for kødets skyld også en fordel, hvis man så hurtigt som muligt får blodet ud. Det giver en lavere pH i kødet, og dermed en væsentlig bedre holdbarhed, modning og smag.
Hjertet bliver jo ved med at slå, selv efter at man har "moset" hjernen, så det sørger for afblødningen som en meget effektiv pumpe.

Jeg håber at ovenstående kan bruges til noget.[Smile]

Asbjoern
------------------------------
Nu også med 338 win. mag......




Ikke for at kapre tråden men hvor hurtigt skal det gå med at få blodet af dyret? Jeg kom til at tænke på at nogle gange når man er på jagt i efteråret efter råvildt med hagl, har jeg oplevet at der bliver brækket op til middag og inden paraden, dvs. at nogle dyr kan ligge i mere end to timer med blodet i, da der jo sjældent er et stort hul i dyret om ved kugleskud hvor blodet kan løbe ud. Det skal lige siges at jeg selv foretrækker at brække omgående efter skuddet, inden dyret bliver trommel tyk.

Mvh. Jakob


Hvor var det lige det var??? - Asbjoern - 19-11-2008

Citat:quote:

Originally posted by Sako

Citat:quote:

Originally posted by Asbjoern

Ud over det, er det for kødets skyld også en fordel, hvis man så hurtigt som muligt får blodet ud. Det giver en lavere pH i kødet, og dermed en væsentlig bedre holdbarhed, modning og smag.
Hjertet bliver jo ved med at slå, selv efter at man har "moset" hjernen, så det sørger for afblødningen som en meget effektiv pumpe.

Jeg håber at ovenstående kan bruges til noget.[Smile]

Asbjoern
------------------------------
Nu også med 338 win. mag......




Ikke for at kapre tråden men hvor hurtigt skal det gå med at få blodet af dyret? Jeg kom til at tænke på at nogle gange når man er på jagt i efteråret efter råvildt med hagl, har jeg oplevet at der bliver brækket op til middag og inden paraden, dvs. at nogle dyr kan ligge i mere end to timer med blodet i, da der jo sjældent er et stort hul i dyret om ved kugleskud hvor blodet kan løbe ud. Det skal lige siges at jeg selv foretrækker at brække omgående efter skuddet, inden dyret bliver trommel tyk.

Mvh. Jakob



Hej Sako.

Det afhænger af om blodet når at koagulere, for så er det ikke i stand til at løbe fra.
Nu er der jo ikke tradition for at modne rådyrkød i alt for lang tid (40 graddage hvis jeg husker rigtigt), og ifølge Fårdrup vildtslagteri (eksisterer ikke mere) så vinder rådyrkød ikke det store ved at hænge mere end hvad der arbejdsmæssigt er nødvendigt - altså et par dage.

Der er nogen som påstår, at meget af "vildtsmagen" i vildt netop er pga. at blodet ikke løber fra. Om det er rigtigt har jeg ikke rigtigt nogen baggrund for at udtale mig om, men det er da værd at bemærke.

Personligt ville jeg ikke vente nogle timer, da man jo også risikerer at kødet tager smag af tarmindholdet, evt. bliver det misfarvet = grønt. Jeg ville brække dyret så hurtigt som muligt (førstkommende pause), og så hænge det op så snart man kan, så blodet kan løbe fra. På den måde køler det også hurtigere ned.

Her er så en lille spidsfindighed, for slagterne hænger altid dyrerne i bagbenen, og ikke - som vi jægere normalt gør - i forbenene. [8)]
Om det er fordi bagkødet dermed bedre "afbløder" ved jeg ikke, men det kan jeg finde ud af til imorgen. Det er trods alt slagterne som er de rigtige fagpersoner i dette game, så jeg skal lige lokke nogle hemmeligheder ud af dem.....[Wink]

Asbjoern
------------------------------
Nu også med 338 win. mag......