Tråd vurdering:
  • 0 stemme(r) - 0 gennemsnitligt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kikkert til natjagt
#1
Jet ved at dette emne har været oppe før, men kan vi ikke tage den en gang til for prins Knud??
Jeg komme ikke så ofte på grisejagt, men vil gerne kunne se dem, når jeg gør. Har en fin kikkert nu (Trijicon) men overvejer om mit behov kan dækkes af en 1,5-6x42 af god kvalitet istedet..... Den vil kunne bruges til så meget andet også .
Er bevidst med linsens diameter skal divideres med forstørrelsen og at denne værdi skal være større end de 5-5,5 mm min propil kan åbne.
Jeg tænker bare at der må være mere lys som rammer en 56 mm linse, end en 42 mm.
En 7x50/56 eller en 8x50/56 er vel det ultimative.

Kan jeg se forskel?

Hører gerne om jeres erfaringer.
Svar
#2
Hej . Er der et problem der forhindrer dig i at bruge 2 forskellige kikkerter (QRW) på den riffel du vil bruge [?]
Svar
#3
Næh, nej nix.
Vil bare gerne finde ud af hvor stor forskellen er på de omtalte kikkerter. Får snart en kikkert til de lange hold (uden lys)
Spørgsmålet er så om der skal en 8x56 eller en 1½-6 med i samlingen, eller noget helt andet.

Michael
Svar
#4
Selvom din pupil måske på grund af alder ikke kan bive større end f.eks 5,5 mm, så er en større udtrædelsespupil på din natkikkert stadig en fordel, idet det gør det lettere at få placeret øjet med din pupil korrekt "indenfor" udtrædelsespupillen i kikkerten.

Det betyder at man hurtigere "fanger" et brugbart sigtebillede, også i mørket.

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
"Når to deler et ansvar, så er der to procent til hver"
Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
"Når to deler et ansvar, så er der to procent til hver"
Svar
#5
En kikkert med fast forstørrelse har en del færre linsegrupper(Typiskt 5), end en kikkert med Zoom.(Typiskt 7-11)
Jo større zoom faktor, jo flere linsegrupper.

Hver gang du har en overgang mellem glas og luft, vil der værre et tab af lys.
Derfor vil en kikkert med fast forstørrelse, hvis alt andet er identisk, altid give mere lys, end en med Zoom.

Personligt ville jeg nok kigge efter en 7x50 eller måske 6x42 fast forstørrelse.

Glædelig Jagt fra Grønland

Jesper Rex
If you can't do it with a 30-06, it likely can't be done...(Men det ER nu kedeligt kun med en gøb....(skriver manden med 9+))
Glædelig Jagt fra Grønland

Jesper Rex
If you can't do it with a 30-06, it likely can't be done...(Men det ER nu kedeligt kun med en gøb....(skriver manden med 9+))
Svar
#6
Som supplement til JRexA´s input kan jeg fortælle, at en af mine venner netop har købt en S&B i fast 8x56 forstørrelse hos Clunys i Skotland. Det er helt vildt så meget kikkert man får for pengene når man afstår fra variabel forstørrelse.

Selv har jeg en jagtkikkert i str. 3-18x50, men den vil jeg jo netop bruge som universalkikkert til det hele. Hvis man beslutter at man hellere vil skifte til specialkikkert ved speciel jagt, er det en god ide at overveje fast forstørrelse.

Hilsen Lasse

... Buy the best and cry once.
Hilsen Lasse

... Buy the best and cry once.
Svar
#7
Jeg er 100% enig i at en kikkert med fast forstørrelse er et godt bud på en specialiseret "natkikkert"

Swaro laver/lavede en 8x50 fast ... det er en fantastisk "natkikkert"

En bekendt købte sådan en brugt for mindre end 4K for nogle år siden..

SElv har jeg en ældre S&B 8x56 fast ..

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
"Når to deler et ansvar, så er der to procent til hver"
Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
"Når to deler et ansvar, så er der to procent til hver"
Svar
#8
Tak for jeres svar.
Har dog lige et par ting til.
Da jeg gerne ville kunne bruge kikkerten all round, tænkte jeg 1,5-6x42. Ved god at den ikke er optimal og at fast forstørrelse er svaret.
Jeg har bare talt med flere som har siddet med 1,5-5x20 og 1,5-6x42 og har været glade for dette.
Måske skulle man se på en fast samt et aimpoint/doctersight...

Michael
Svar
#9
Tjaa, jeg har da rundet de 100 stk. vildsvin, og et lige så stort antal ræve/grævlinger skudt om natten med min S&B 1,5-6X42 (Classic uden belyst sigte), alle skudt i Tyskland uden brug af kunstigt lys, så naturligvis kan det lade sig gøre.
Du er dog lidt mere "låst" med hensyn til at vælge siddested, da den ikke klare sig ret godt inde under træerne med mindre der er meget måne og få skyer.
Så hvis bare du holder dig til åbne pladser eller marktårne de nætter hvor der er mindre måne eller skyet, klare den det fint.

Naturligvis kan den ikke klare nymåne, og da slet ikke hvis der oven i købet er skyet. Sådanne nætter kræver alligevel toppen af poppen inden for natjagt, så lad vær med at tænke på dem medmindre du er inkarneret natjæger.

Jeg har selv toppen af poppen til natjagt som er ret kloset (og dyrt) men rent faktisk kan afgive forsvarlige skud i selv slem mørke. Alligevel er det S&B 1,5-6X42, der bliver brugt til 75% af alt det natjagt jeg kommer på, da den nu engang bare sidder på riflen som standard kikkert.

Sonny
Svar
#10
@bobo

Du glemte vist nok at skrive "hvad toppen af poppen er" som du selv bruger [:o)][:o)][:o)]

/Rolin

[Image: image_zps40cd4b03.jpg]

"Non timeo mori, nec vivere Vereor"
Acts 10:13, "Rise, Peter; kill, and eat".

The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why.



Svar
#11
Jamen det er der såmen ikke den store hemmelighed i.

Toppen af poppen er for mig en gammel russisk natkikkert der har siddet på en RPG 29, og bliver betegnet som en Gen 2 natkikket.
Sigtet i den fungere ikke længere, og montage systemet mangler, så den kan ikke bruges som sigtekikkert. Dog sætter jeg den for venstre øje imens jeg bruger optisk sigtekikkerten på riflen, derved kan jeg jo så se hvad det er jeg skyder på.

Jeg har set igennem den natkikkert det danske forsvar kalder M 03, og må nok sige at min gamle russer er noget mere lysstærk, selv om der er en del "grums" i den. Min er bare ret følsom over for forstyrrende lys, og kan således ikke bruges hvis der er måne af betydning, da jeg så bare bruger min alm. 1,5-6X42, den klare sig fint når der er for meget lys til russeren.
Så under de forhold hvor min gamle S&B gir op er ørnen med 2,5-10X56 da mit valg, specielt sammen med natkikkerten kan den bare det der. Hvis det virkeligt er mørkt så giver selv ørnen op og kan ikke engang se "sorte klatter" der hvor natkikkerten tydelig fremviser svin.

Hvis man skal op og have sådan en natkikkert der virkelig fungere (minimum gen 2), uden at man skal bruge ir lamper, så koster de nu engang bare kassen, men er "toppen af poppen" til at se i mørke.

Et problem for mig er fristelsen til at se igennem natkikkerten for ofte. Det skal man lade være med da det virkelig ødelægger nattesynet på det øje man bruger for flere minutter hver gang. Man skal således ikke bare tro at sådan en fætter er den perfekte løsning til alt natjagt.
Man kommer ikke uden om at for at få skudt grise om natten er der en række ting der er vigtigere end en X56 eller måske ligefrem større yderlinse. Ting som måne, skyer, nedbør, jægernes tålmodighed, jagtform og vigtigst af alt; godt gammeldags held.

Jeg har i en årrække reguleret vildsvin i Tyske landbrugsdistrikter på bestilling. Dengang skød jeg virkelig mange svin årligt, og investerede i natkikkerten (som jeg fik til et rimeligt overkommeligt beløb) med den tro at den var løsningen på alt. Praksis har bare vist at den er et godt redskab til at hjælpe med natjagten ved visse forhold, men langt de fleste svin stadig blev skudt ved at se igennem min helt alm. S&B 1,5-6X42 på helt alm. vis.

Rolin, jeg kan forestille mig at du ser lidt af hvert inden for udstyr ved dem der kommer på jagt ved dig. Mit spørgsmål er jo så om det generelt er dem med det bedste udstyr der skyder flest grise. Eller er der mange andre faktorer der måske spiller lige så meget eller mere ind.

Sonny
Svar
#12
Hvad med den digitale natkikkert der blev anmeldt i "Mit jagtblad" - så ud til at være fantastisk til prisen.

Hilsen Kenneth

-----------------------------------------------------------
Jeg vil bekæmpe din mening, men dø for din ret til at have den
-----------------------------------------------------------
Jeg vil bekæmpe din mening, men dø for din ret til at have den
Svar
#13
@Kenneth den er jo "lysforstærkende" og så vidt jeg ved ulovlig i flere lande.
Svar
#14
I Tyskland er det ulovligt at bruge elektroniske sigtekikkerter til natjagt, og det er vist det samme i ret mange af de lande vi normalt kommer på jagt i.

Man må gerne bruge sådan en som jeg har i Tyskland, da den hverken har sigte anordning eller kan monteres på riffelen.

Hvis vi kommer tilbage til tråd start, så ja. Postulere hermed at du vil sagtens kunne bruge en 1,5-6x42 af god kvali til 90% af de natjagter danske jægere kommer ud for.

Sonny
Svar
#15
I flere Län i Sverige er det muligt at få tilladelse til at benytte natkikkert til regulering af vildsvin, men derimod er det IKKE tilladt at benytte natkikkert på foderplads/åtel, som man desværre hører mange gør.

Har oplevet mange jægere der er kommet hjem fra nattejagt (ny måne) og ingen rimfrost og ikke kunne se en skid i deres kikkerter, de har hørt grisene på pladserne men måtte opgive, det er alt fra den billige ende op op til de meget dyre.

Selv om jeg har pladser med fastmonteret lys, ja så ved grisene godt hvor de kan færdes uden at aktiverer lyset, en ny metode jeg vil teste er at montere en led arbejdslampe på tårnet, så kan man bare selv tænde lyset med en lille fodkontakt, når man har riflen klar til skud, et mindre batteri og så en solcelle til opladning.

/Rolin

[Image: image_zps40cd4b03.jpg]

"Non timeo mori, nec vivere Vereor"
Acts 10:13, "Rise, Peter; kill, and eat".

The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why.



Svar
#16
Hej Bobo
Super fin beskrivelse af dit brug af div. kikkerter, det er fint at høre at der er plads til en "oldtimer" som mig.
Men hvad skal alle de jægere der har smidt 1000 vis af surt tjent penge nu gøre med deres fine kikkerter med både lyspletter og afstandsmålere.
Ironi kan forkomme.
Mvh Carlsen

Erzähle es mir und ich vergesse
Zeige es mir und ich erinnere
Lass es mich tun und ich verstehe.
Erzähle es mir und ich vergesse
Zeige es mir und ich erinnere
Lass es mich tun und ich verstehe.
Svar
#17
De kan jo sælge deres fine og dyre kiggerter billigt til mig og så begynde forfra med en gammel Tasco eller weaver og gå "old school" ironi kan forekomme..[:p]
Svar
#18
Jeg vil faktisk også godt give et beskedent beløb for folks brugte S&B, Zeiss, Ørne eller Leica-sigtekikkerter, hvis de skulle beslutte sig for at skifte til en discount sigtekikkert.

Kendsgerning er som Rolin skriver at hvis det er nymåne og virkelig mørkt, så hjælper selv den bedste optik ikke.
Der er ingen tvivl om at en af de dyre sigtekikkerter der er specifikt lavet til natjagt er mere egnede end en 1,5-6X42, men det betyder altså ikke at den lille er helt ubrugelig.
Mit indtryk er at en del danske jægere køber en X56, sigtekikkert fordi de "måske" en dag kommer på skumrings eller natjagt.

Folk må selv om hvad de bruger deres penge på, men jeg vil hellere bruge mine på praktisk jagt end grej.
Andre vil hellere nyde lækkert grej, og nogle (de heldige[:p]) kombinere med masser af lækkert grej på masser af jagt.

Der hvor kæden hopper af er de få gange jag har oplevet jægere der ikke vil med ud på grund af grejet ikke måtte komme ud i regn, og en enkelt gang en der havde sin riffel/kikkert i en stor plasticsæk, fordi den ikke måtte blive våd.

Sonny
Svar


Forum spring:


Brugere der kigge i denne tråd: 1 gæst(er)