Tråd vurdering:
  • 0 stemme(r) - 0 gennemsnitligt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valg af kuglevægt
#1
Har lige brug for lidt info her. Skal lige skynde mig og sige, at jeg ikke lader selv, men har en meget kompetent gut til det....

Sad og funderet over en ting....kuglevægt...hvordan hulen er det lige med det.....som jeg ser det gælder følgende:

Tung Vs. Let kugle (i samme kal. naturligvis)

Tung kugle
Fordele:
Mere enerti i målet(slår hårdere)
Ikke så vindfølsom

Ulember
Krum kuglebane
Langsom hastighed

Let kugle
Fordele
Hurtig
Ikke så krum kuglebane

Ulembe
Mere vindfølsom?
Ikke så meget enerti i målet

Nå hvad så...vil en let kugle egentlig være mere vindfølsom end en tung kugle? den er jo ikke i luften i så lang tid, da den jo kommer noget hurtigere???? ville første valget, så ikke være den lette kugle. Jeg kan sku ikke nå til en konklusion i det her tanke eksperiment...

Alle bud er velkommen...

Mvh.

Kelle
Svar
#2
Det er for enkelt stillet op, afstanden du skyder på har lige så meget at sige. Skyder du feks. på lange afstande så viser det sig ofte at den tunge kugle overhaler den lette et sted i flugten pga. den højere BC

LANI

Jeg gider ikke diskutere med folk der bruger argumenter....
Mvh.LANI



Svar
#3
Tingene er ikke helt så ligetil som du her gør dem til. For at de skulle være det skulle de to kugler have samme form og størrelse, og så ville der endda være ting der ville gøre det mere kompliceret. Hvis kuglerne er fysisk ens i størrelse og form så vil den tungeste have den højeste ballistiskekoefficient (BC på engelsk). Her vil den tungeste kugle både holde farten bedst og påvirkes mindst af vinden. Er de derimod forskellige i udformning så kan man ikke ud fra vægten alene afgøre hvilken der vil påvirkes mest af vinden - og an skal så kigge på BC.

Jeg må sige at jeg har svært ved at se hastighed som en fordel/ulempe - for mig er den "blot" en "bære" af energi. Den praktiske forskel i hvornår kuglen når sit mål vil for langt de fleste være helt ubetydelig.

Dernæst synes jeg at man er nød til at dele vurderingen op i flere dele. Skal man skyde på hold under 150 meter så skal man gøre sig umage for at finde en kugle kaliber kombination hvor kuglens fald giver problemer der ikke kan løses ved fx et overslag på indskydningen. Skal man skyde på længere hold så er kuglens fald derimod relevant.

Rekyl er i øvrigt også en faktor der kan spille ind når der skal vælges kugle. Der vil helt sikkert være mærkbar forskel på at skude en .300 RUM med en 150 grs eller en 220 grs kugle. Og for nogen kan denne forskel være afgørende.

Gennemtrængningsevnen afgøres af ere end blot energien ved anslag. Restvægten og diameteren efter end deformation har også meget stor betydning. Disse parametre skal derfor medtages når man skal prøve at vurderer hvordan den terminale ballistik vil være (hvordan kuglen opfører sig i vildtet). Et eksempel: Hvis man tager en 286 grs Mega til 9,3 og en 250 grs TSX så vil jeg klart forvente større gennemtrængningsevne for TSX'en selvom om den er lettere, primært fordi den vil have en restvægt tæt på de 250 grs mens Mega'en vil have en der ligger tættere på 230 grs.

Nu må nogle af jer andre tage over - der er meget mere at skrive om, men jeg skal ud at spise.
Mvh.

Yeti
Svar
#4
Citat:quote:

Hvis kuglerne er fysisk ens i størrelse og form så vil den tungeste have den højeste ballistiskekoefficient (BC på engelsk). Her vil den tungeste kugle både holde farten bedst og påvirkes mindst af vinden. Er de derimod forskellige i udformning så kan man ikke ud fra vægten alene afgøre hvilken der vil påvirkes mest af vinden - og an skal så kigge på BC.


Det er ikke korrekt. Er kuglerne ens i form og størrelse, vil de ha' samme BC.
Kuglevægt har ingen indflydelse på hverken BC eller vindafdrift.
Normalt er den tungeste kugle også den længste og vil derfor også ha' den højeste BC, hvis de ellers har samme form.
Svar
#5
@ TRG-S... Du har sikkert ret, og jeg sætter pris på at lærer noget. Kan du ikke forklarer disse formler for som jeg læser den indgår kuglens masse når BC skal beregnes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ballistic_coefficient
Mvh.

Yeti
Svar
#6
Jeg må nu også holde på at kuglevægten betyder noget for BC.

Massen var vist er væsentlig årsag til, at genladningsinstruktøren kunne fremvise en kugle med en BC på 1,05... (en boattail ting på omkring 55 gram til en 50BMG)

.....nu også ejer af en pumpehagler :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
.....ualmindelig velinformeret i forhold til min alder ... :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
Svar
#7
Lad os da bare lege lige med tanken imens TRG-S tænker. Hvis vi nu tager 2 "projektiler" af samme form og størrelse - en bordtennisbold og en golfkugle. Så giver vi dem det samme los med en træsko (vi skal jo ikke have nogle brækkede tæer). Bordtennisbolden får højest udgangshastighed, men alligevel vil golfbolden flyve længst.
Mvh.

Yeti
Svar
#8
Uh, hvor er det en spændende opgave, at finde den ideelle kugle [Wink]

Den findes nok ikke, men kom til at tænke på at Lapua har to kugler:

Mega til korte hold, hvor kugleformen ikke betyder så meget og Mira der er meget mere velflyvende.

Mira har blot ikke fået meget opmærksomhed, mig bekendt.

Men jeg tror de har fat i noget af det rigtige. En robust kugle, der kan tåle en del knubs pga. højere anslagshastighed ved kort hold.

En velflyvende kugle til lange hold, der sikkert er mere letekspanderende, pga. lavere hastighed.

Og så er der alle superkuglerne der ekspanderer "næsten ens" i et større hastighedsspekter.

Men jeg vælger som tommelfingerregel en så tung kugle til kortholdsjagt, (tryk/drivjagt) som kaliberet kan bære. (Gerne flad/rundnæset)

Og det gøres udfra tyskernes: Ein hochwildpatron muss masse haben [^]

Og så noget mere velflyvende grej til de længere hold.

K&B Clax [Wink]

[Image: hunt-an3.gif]

Det er bedre at være kompleks, end at lide af dem ...

Man behøver ikke være tosset for at være her, men det hjælper ...
K&B Claxel Wink




Svar
#9
Se det var nogle input jeg kunne bruge til noget, tak for det.

Jeg skal kun bruge kuglerne til og skyde hul i pap, på forholsvis lange hold, så skid værre med anslagsenergi og ekspansion, lige i dette tilfælde, bare de ikke kommer under supersonisk hastighed.

Med det i baghovedet smider jeg lige et nyt spørgsmål op i luften. Den tungeste kugle vil dermed altid være bedst? Højere kuglevægt, større BC (lavere vindmodstand) og ikke så vindfølsom. Jeg er godt klar over, at man begynder og skal have specielle stigninger for og stabilisere kuglerne osv. da de har en tendens med og blive lidt lange i det.

Pt. køre jeg med en stigning på 1:12 i min .308'er og 1:10 i min .338'er. Ind til videre har jeg primært brugt Lapua Scenar 167 grains, som jeg er meget glad for i min .308'er. Jeg har dog også prøvet nogle Sierra eller Hornady (kan sku ikke huske hvilken det var) i 155 grains med rød polymer spids, de samlede fuldstændig sindsygt godt på 100m, faktisk bedre end Lapua. Jeg kender flere i england, der skyder med netop denne kuglevægt, da de åbenbart går rigtig godt i en .308'er med 1:12 stigning.

I .338'eren må jeg indrømme, at jeg ikke var imporneret af Lapua's fabriksladet, synes faktisk ikke de samlede ret godt. Den pågældend dag, var Sierra Mach King i 250 grains langt det bedst, da hastigheden blev sat ned til omkring 800m/s (eller noget i det lau). Jeg har nogle mono metal kugler fra USA i 245 grains med en BC på 0.869, som jeg er meget spændt på og få testet. Venter også svar fra andre leverandøre, så det bliver lidt spændende og se hvad det ender med.....Alternativ er der også Sierra Mach King i 300 grains, som jeg har hørt meget godt om.

Mvh.

Kelle
Svar
#10
Til lange hold rykker 300gr. kuglerne i .338.
Lapua har for øvrigt en 300gr. Scenar på vej, der lyder meget lovende.
Nej, den tungeste kugle har ikke nødvendigvis den højeste BC.
Når man tager et ekstremt eksempel som sammenligning mellem en bordtennis bold og en golfkugle har vægten naturligves stor indflydelse på BC, men ved sammenligning af riffelprojektiler har vægten mindre betydning. Længden betyder mere.
Eks.:
.308
Lapua Scenar 167gr. BC .470
Lapua Scenar 155gr. BC .508
Den højere BC for den lettere kugle skyldes at den er længere.
(den har kortere blykerne end 167gr'eren)
Vægten har stadig ingen indvirkning på vindafdrift, hvorfor den lette kugle i dette tilfælde har mindre vindafdrift.
Den kan samtidig lades til højere V0.
I min 24" pibe kan jeg holde den supersonisk ud til 1100m, hvilket jeg ikke kan med 167gr.
Jeg har skudt 1000m med den i blæsevejr uden problemer, så det er mit førstevalg til .308 på lange hold.
Svar
#11
@ TRG-S Du skal altså læse det jeg skrev i første omgang en gang til for vægten er helt afgørende for BC under de forhold.

Jeg skrev:

"Hvis kuglerne er fysisk ens i størrelse og form"

Eller sagt på anden måde de er udformet på samme måde, har samme længde, diameter og overflade. Der er altså alene forskel i vægt - hvilket fx kunne skyldes at den ene var fyldt med luft og den anden med bly (eller den ene var lavet af ren kobber mens den anden havde en kerne af noget tungt). Her vil den tungeste altid have den bøjeste BC. I de formler jeg linkede til er det udtrygt som at den kugle der er lavet i det tætteste materiale (målt som SD) vil have højest BC.

Når der så er forskel på de to Lapua kugler du nævner med fordel i BC til den letteste så er det fordi de udover at adskille sig i vægt også adskiller sig i form - herunder længde. Og du har helt ret i at hvis man holder vægten ens på to projektiler og så lader formen være forskellig, så vil det mest arrodynamiske projektil have den højeste BC, men det er altså to forskellige faktorer der BEGGE spiller ind på BC. I mit indlæg forsøgte jeg blot at issolerer den vægten og så lade jer andre tage jer af de andre.

Hvis man ikke issolerer faktorerne så ender man med at skulle både de enkeltes effekt og samtidigt deres indbyrdes afhænigheder. Og når man snakker om arrodynamiken så bliver det rigtigt langhåret, for som det har været nævnt i tidligere tråde om samme så ændres dennes effekt på BC alt efter hastigheden på projektilet. Det er noget med turbolensen, og jeg kan ikke forklarer det nærmere, men det er der måske andre der kan.
Mvh.

Yeti
Svar
#12
Citat:quote:

Originally posted by yeti

@ TRG-S Du skal altså læse det jeg skrev i første omgang en gang til for vægten er helt afgørende for BC under de forhold.

Jeg skrev:

"Hvis kuglerne er fysisk ens i størrelse og form"

Eller sagt på anden måde de er udformet på samme måde, har samme længde, diameter og overflade. Der er altså alene forskel i vægt - hvilket fx kunne skyldes at den ene var fyldt med luft og den anden med bly (eller den ene var lavet af ren kobber mens den anden havde en kerne af noget tungt). Her vil den tungeste altid have den bøjeste BC. I de formler jeg linkede til er det udtrygt som at den kugle der er lavet i det tætteste materiale (målt som SD) vil have højest BC.

Når der så er forskel på de to Lapua kugler du nævner med fordel i BC til den letteste så er det fordi de udover at adskille sig i vægt også adskiller sig i form - herunder længde. Og du har helt ret i at hvis man holder vægten ens på to projektiler og så lader formen være forskellig, så vil det mest arrodynamiske projektil have den højeste BC, men det er altså to forskellige faktorer der BEGGE spiller ind på BC. I mit indlæg forsøgte jeg blot at issolerer den vægten og så lade jer andre tage jer af de andre.


Jeg har læst dit indlæg og giver dig også ret.
De to Scenar projektiler ser helt ens ud bortset fra et par mm i længden.
Min pointe er at længden har stor indflydelse på BC, men vægten har minimal indflydelse.
Vi snakker her sammenligning mellem næsten ens projektiler og ikke mellem golfkugler og bordtennisbolde.
Det er oftest den tungeste kugle der har højest BC, men ikke altid.
Det er længden der er den afgørende faktor.
6,5mm projektiler har typisk højere BC end .308 selvom de er lettere. De er bare lange i forhold til kaliber.
Svar
#13
Det med længden er sikkert det samme som gør sig gældende for både, hvor det gælder om at have en land vandlinie.

Er der forøvrigt nogensinde gjort forsøg med dråbeformede projektiler - altså med den tunge-afrundede ende forrest ? Det skulle jo være en meget arrodynamisk form...
Mvh.

Yeti
Svar
#14
Citat:quote:

Det med længden er sikkert det samme som gør sig gældende for både, hvor det gælder om at have en lang vandlinie

Meget fin sammenligning
Svar
#15
SUPER tråd...
Svar
#16
det med dråbeform skulle kun gælde for klart subsoniske forhold. Når vi kommer højere op og har trykbølger at skubbe til er det det spidse der gælder (der er en hel info på L. Möller hjemmeside om low drag designs)

[Image: wolf.jpg]
Scout for a blind dog - and throw him a bone

Scout for a blind dog - and throw him a bone
Svar
#17
TRG-S
Er lidt interesseret i og høre hvad du har af udgangshastigheder på .308 og .338'eren. Kan simulere enhver tænkelig situation på PC'eren ud til 3000m det fede er, at det stemmer overens med virkeligheden...til en vis grænse selvfølgelig ;-)

Min 308'er går 820m/s ved Vo med Lapua Scenar 167 grains og der sidder også en 24" pibe på. Måske man skulle prøve nogle 155 grains.

Mvh.

Kelle
Svar
#18
Ballistiske programmer er lige så nøjagtige som de data man putter ind.[Wink]
Lapua opgiver hele 6 forskellige BC'er ved forskellige hastighedsinterval for deres .338 kugler.
Hvis dit software understøtter det, så læg dem alle ind.
Det er specielt på meget lange hold du får meget mere præcise data.
Husk også at skrive de faktiske atmosfæriske forhold ind i programmet.
Det har betydning.

155gr. Scenar sender jeg afsted med 865m/s v/20°C
Jeg har opgraderet .338'eren med en der kan skyde lidt længere[Wink]
Svar
#19
ja sådan er det jo med sådan noget sw haløj :-)

....og din .338? den er jeg også lidt interesseret i og høre mere om, hvis det er top hemmeligt kan du bare sende en PM ;-)

Mvh.

Kelle
Svar
#20
Ahhhh så faldt 10øren....den skulle lige ind og vende et par gange....

Er dog stadig interesseret i og høre dine erfaringer med .338'eren...Alternativt PM

Mvh.

Kelle
Svar


Forum spring:


Brugere der kigge i denne tråd: 1 gæst(er)