Tråd vurdering:
  • 0 stemme(r) - 0 gennemsnitligt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rensdyrjagt i Grønland
#1
For noget tid siden flyttede jeg til Grønland, og før jeg rejste fik jeg nogle gode råd herinde. I den forbindelse lovede jeg at vende tilbage med nogle af de oplevelser turen herop bød på. Så i al ydmyghed, vil jeg her beskrive en af de bedste jagtoplevelse jeg har haft.

I starten af september måned, tog en kollega og jeg en kort jagttur syd for Nuuk. Vi har begge små børn og for meget arbejde, så vi ville have mindst muligt fravær fra familien. Vi havde derfor aftalt at sejle afsted lørdag aften, og ville være tilbage søndag morgen. På den måde havde vi jo kun været væk i løbet af natten.

Lørdag kl. 19 sejlede vi afsted, men da vi ankom til det aftalte sted, kunne vi se at der allerede lå 3-4 både, og vi sejlede derfor lidt længere. Godt halvanden time fra Nuuk fandt vi en bugt, der så ud til at have læ, og uden andre beboere. Vi fandt en ankerplads, og fik sat den lille gummibåd i vandet, så vi kunne komme i land. Med os medbragte vi hver en drikkedunk, sovepose, let snack, riffel, kniv og et rygsækstativ (i håb om at der skulle bæres noget tungt ned til båden). Vi startede med en kort men hård tur, hvor vi skulle gå ca. 300 højdemeter, for at kom op på et plateau. Efter at være kommet op, delte vi op og aftalte at mødes ved båden senest kl. 10 dagen efter. Vi havde også radioer med, men altid godt med en back up plan. Det var efterhånde blevet mørk, og i erkendelsen af at et rensdyr kunne stå 15m fra mig uden at jeg ville opdage det, besluttede jeg mig for at rulle soveposen ud og få lidt søvn.

Natten kort beskrevet, omkring frysepunktet, stjerneklart med udsyn til mælkevejen... og som prikke over i'et - nordlys. 

Om morgenen lå jeg og tænkte, at en oplevelse som denne er helt fantastisk selvom der ikke  var set nogle dyr. Der var lidt rimfrost på soveposen, og maven knurrede, så jeg spiste en energibar mens jeg prøvede at få varmen. Efter nogle minutter gik jeg ned til elven, som lå ca. 30m fra hvor jeg sov, og drak lidt vand. Det var nu stadig koldt, og jeg tænkte at jeg lige ville op i posen og sidde lidt, før jeg gik på tur.

Der sad jeg så, med armene inde i posen, lynlåsen lukket og geværet på jorden lige til højre for mig. Ca. 30 meter fra mig kom et rensdyr frem, og kiggede nysgerrigt på den grønne pølse der lå på jorden (mig i soveposen). De næste 30sekunder gik med at få manøvreret ud af posen, og få fat på geværet uden at lave for meget postyr. Rensdyret havde stadig ikke rigtig indset hvad jeg var, men begyndte dog at luske væk. Da jeg var klar (så klar man nu kan være i en halvt knælende, med det ene ben stadig i soveposen) var den på ca. 50m og gjorde et kort holdt, hvilket gav mig mulighed for at skyde. Skuddet vurderede jeg til at være fint, men han løb uden at tegne, så jeg nåede at tænke det er noget lort. Jeg kom op i en stående, og dyret lavede et kort holdt på en klippeafsats, og afgav skud nr. to. Dyret stejler en gang, og faldt ned bag klippen. Det sidste skud vurderede til 70-80 meter.

Pulsen er lidt oppe, og jeg får ikke tænkt mit eftersøg igennem, og det tog derfor lidt tid at finde ham. Jeg var dog ikke i tvivl om at dyret var ramt godt i det sidste skud. Det viser sig er begge skud var OK. Det første lidt bagtil, men med virkning i vitale organer. Det andet var et bladskud.

Dyret blev fundet, og jeg skal så forsøge at brække dyret på den grøndlandsk mådet. Først bliver dyret brækket, derefter tages pelsen af og dyret deles ved at skære ryggen over nederst på ryggen. Det var første gang, så det tog lidt tid. Derefter skulle det hele pakkes i bærestativet, og så ellers ned til båden. De samlede små 1500meter, med omkring 40kg på ryggen, er nok noget af det hårdeste jeg har prøvet.

Vi var hjemme omkring middag. Men det blev tilgivet, da der jo var kød til fryseren.

Jagten heroppe er noget særligt. Her er der ingen sixpence eller knæstrømpe - men kæmpe naturoplevelser. Og en følelse af at jagten er på naturens præmisser.

[Image: V4fXSRt]
Svar
#2
Thumbs Up 
Lyder som en fed tur. 
Jeg håber at du får flere af dem.

Du er godt nok heldig, at du kun skulle gå, 1500 meter. (Og det, ned ad bakke)  Big Grin
Min sidste jagt, var "kun" 2500 meter, i fugleflugt, men først 200 meter op, og så, 200 meter ned... og grundet terræn/buskads, så blev spadsereturen hjem, på omkring 5 km.
For en fed mand, på dengang 145 kg, der kan det bestemt mærkes. Godt, at vi var 3 mand, og kun 3 dyr (Handyr + hundyr + føl).

Det fedeste tidspunkt at være på jagt, i Nuuk Området, efter min mening er, når den første nattefrost(start September), har været der, for så forsvinder 90% af myggene.
Og der er dage, i September, med SUPER vejr.

Jeg håber også, at du kommer ud, at fiske.
Glædelig Jagt fra Grønland

Jesper Rex
If you can't do it with a 30-06, it likely can't be done...(Men det ER nu kedeligt kun med en gøb....(skriver manden med 9+))
Svar
#3
Ved ikke helt hvorfor lige den tur var så hård. Vi var efterfølgenede i Fiskefjorden, hvor jeg havde et dyr på ryggen med 4-5km i fugleflugt - turen tog godt to timer, men var slet ikke så hård. Jeg tror det var terrænet der var meget vanskeligt.

Fiskeriet... uha, det jo også i en liga for sig selv heroppe. Jeg troede ikke fiskeri kunne være lige så godt som jagt - men det kan det.
Svar
#4
Vidunderlig beretning. Tak for den
Venligst
Klokker
Alt kød under 400 gram er at betragte som pålæg
Svar


Forum spring:


Brugere der kigge i denne tråd: 1 gæst(er)