Tråd vurdering:
  • 0 stemme(r) - 0 gennemsnitligt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merkel
#1
Merkel B3
Lättviktare för snabba skott

Merkel har länge för knippats med traditionella tyska brytvapen av stål och trä. På senare tid har dock nya vindar dragit genom företaget och det finns numera Merkelvapen i modern design med moderna material. Dubbelstudsaren Merkel B3, som är månadens testvapen, är en lätt skapelse med låda av aluminium.

Merkelvapen har tillverkats och sålts sedan 1800-talet från fabriker i tyska Suhl. Det finns en lång och grundmurad tradition och digra kunskaper i Tyskland om hur man tillverkar brytvapen. De flesta förknippar nog Merkel med olika typer av brytvapen, men på senare tid har även studsare tagits upp i produktionen.
Merkels brytvapen har varit av traditionellt snitt med gamla beprövade typer av låsningar och designer. För en tid sedan började det dyka upp helt nya vapen från Merkel som inte riktigt liknade de traditionella vapen som till stor del sattes ihop av ”gubbarna med filar”. Det är brytvapen med lådor i lättmetall, till stora delar tillverkade i datorstyrda maskiner. Även låsningen är av en helt ny typ med ett löst block som sitter mellan piporna och baskylen.

Nytt
Dessa nya vapen är helt annorlunda både till konstruktion och känsla jämfört med de gamla traditionella vapnen. I dag tillverkas den äldre typen av vapen parallellt med de nya lättviktarna.
De flesta äldre jägare vet vad en ”Merkelåtta” är för typ av vapen och den återfinns än i dag i produktkatalogen även om den numera inte har samma namn. Månadens testvapen är inget hagelvapen utan en dubbelstudsare i bockutförande. Modellen heter B3 och har en lättmetallåda med det tidigare nämnda stålblocket som agerar baskyl och extra låsning. Bruket av lättmetall i själva lådan gör vapnet lätt. En Merkel B3 dubbelstudsare väger knappt tre kilo beroende på kaliber och träkvalitet.

Smidig
Ett vapen som endast väger tre kilo och som är avsett för storvilt har givetvis en ganska bitsk rekyl om man väljer att förse piporna med kraftiga patroner. Testvapnet var i kaliber 8x57 JRS så den låga vikten var inte så besvärande under testskjutningarna. Går man upp till nästa kaliber, 9,3x74 R, som är den kraftigaste för modellen, blir nog rekylen ganska påtaglig.
En gummibakkappa tämjer rekylen en aning men den kunde nog fått vara lite tjockare om vi fått råda. Dubbelstudsaren vi testade i 8x57 JRS var väldigt bra balanserad och det gick att träffa mål på 20-30 meter med snabba dubbelskott utan större problem. Vi utförde alla provskjutningar med öppna riktmedel eftersom vi vid testen inte hade tillgång till något kikarfäste till vapnet.

Ingen säkring
Eftersom Merkel B3 har en uppspänningstangent för mekanismen på kolvhalsen saknar den traditionell säkring. Hanarna spänns upp ungefär på samma sätt som man spänner slagstiftet på Blasers studsare i 93-serien. Tangenten är som sig bör stor och lätt att få tag på. Uppspänningen går snabbt och lätt, även med handskar på. Med hjälp av en tangent på ”uppspännaren” kan man slacka mekanismen. Merkel har även försett B3-modellen med extra uppfångarhak på hanarna. Denna finess har en sinnrik konstruktion som frigör upphaket när man drar i avtryckaren.
Man känner ett lätt glapp i avtryckaren när man börjar pressa den vid avfyrning. Det är ingenting som stör skyttet. Med hjälp av rejäl utväxling på frigörningsmekanismen blir detta glapp lätt och kort. Sannolikheten för att man ska råka avlossa ett vådaskott utan att själv trycka på avtryckaren med uppspänd mekanism är inte stor på en Merkel B3.

Enkeltryck
B3 har ett enkeltryck som skiftar pipa utan hjälp av rekylkraften, som på många hagelbockar. Detta är ingen dum lösning på en dubbelstudsare då man som jägare kan hamna i situationer där det verkligen är viktigt att vapnet fungerar. Det som skulle kunna hända är att första pipan klickar av någon anledning. Då är ett trycke som växlar om utan rekyl en värdefull hjälp. I ärlighetens namn är patroner som klickar en extremt ovanlig åkomma nuförtiden, men det faktum att det endast behövs ytterligare ett drag i avtryckaren för att avfyra andra pipan är ingen nackdel.
Trycket var skapligt på testvapnet, kanske i hårdaste laget och med aningen släp, men fullt godtagbart med tanke på vad vapnet kan komma att användas till. Vi ser nog en dubbelstudsare i första hand som ett vapen på korta håll och för stort vilt. Det visade sig dock att just denna dubbelstudsare hade en precision som räcker väl till många ”finjobb” jaktligt sett.

Knepig kolv
Kolvens design med svinrygg är kanske ingen favorit för oss, men det fungerar hyggligt bra. Vad vi däremot inte alls kan förmå oss att gilla är kolvhalsens utformning. Halsen på B3 är väldigt hög och dessutom blir den tjockare, som en kil, när den böjer av ner mot bakkolven och pistolgreppet. Man får inget riktigt bekvämt grepp runt halsen och det ser inte bra ut. Kolven får ett klumpigt och konstigt utseende med denna märkligt utformade hals.
När vi är i gång och gnäller om utseendet kan vi passa på att ifrågasätta nätskärningens utformning. Rent tekniskt är nätskärningen mycket väl utförd, men varför i hela friden har Merkel valt att ge panelerna den konstiga rundade designen? Vi tycker att det ser väldigt underligt ut och med tanke på att det sannolikt rör sig om en maskinskuren nätskärning hade det ju gått att välja ett snyggt mönster utan att det inneburit tidskonsumerande handarbete.

Lödda pipor
Merkel har trots den moderna tekniska lösningen när det gäller mekanismen valt att löda piporna med spänger på traditionellt sätt. Detta innebär att regulering av pipornas samskjutning inte låter sig göras på ett enkelt sätt. Vapnet levererades med Lapuas Naturalis-patroner och samsköt väldigt bra med dessa. Solida kopparkulor brukar inte riktigt vara vapensmedernas favoriter när det gäller att regulera dubbelstudsare med lödda pipor, men här verkar det fungera utan problem.

Bra träffbild
Vapnet visade sig samskjuta mycket bra. Vi lyckades skjuta serier om fyra skott runt 40-50 millimeter på 70 meter och det är vi helt nöjda med. Ett gammalt mått på samskjutning brukar vara hylsans längd och det klarar Merkel B3 utan problem. En dubbelstudsare är ju inget vapen man skjuter flerskottsträffbilder med. Vi får konstatera att precisionen är mycket bra med mycket bra samskjutning. Vi testsköt på 70 meter eftersom de öppna riktmedlen var utformade för snabba skott på nära håll. En rejäl U-skåra i kombination med ett pärlkorn som hade en svart ring av stål runt en röd plastkärna förde inte direkt tankarna till bänkskytte när vi testade precisionen. Riktmedlet är dock utmärkt när det går snabbt på nära håll.

Bra men inte så vacker
Ska vi sammanfatta våra intryck av Merkel B3 blir det en blandning av ris och ros. Vapnet har bra balans och skjuter bättre än vad man kan kräva för denna typ av vapen. Konstruktionen är väldigt säker och stabil, det kommer sannolikt inte att bli några problem på den fronten. När det kommer till de mindre bra detaljerna hamnar nog kolvens utformning överst. En slankare kolvhals hade lyft vapnets utseende såväl som ergonomin i pistolgreppet.
Nätskärningens design får nog även den tåla en del skäll. En annan sak som vi absolut tycker hör hemma på en dubbelstudsare är ejektorer. Detta saknas på B3 och dessutom sticker överpipan ut bakom hylsans bakplan. Detta gör att det inte är någon snabb procedur att ladda om vapnet när piporna väl är tomma. En av dubbelstudsarens förtjänster är snabbheten, men den bromsas upp utan ejektorer.
Med ett slankare pistolgrepp och ejektorer hade denna dubbelstudsare varit ett självklart val för den som letar efter ett lätt storviltsvapen av denna typ.

Fotnot: 8x57 J, JS och JRS
Patronens ursprungliga beteckning är 8x57 I som i Infanterie då kalibern 1888 blev tysk armépatron med beteckningen 8 mm Mauser. Kalibern var då 0,318 inch med en rundnoskula på 226 grain och 2 095 fot per sekund (fps). 1905 ändrades kalibern till 0,323 inch med en spetskula på 154 grain och 2 880 fps vilket var en häpnadsväckande hastighet på den tiden. Patronen fick då beteckningen 8x57 IS.
Att I blev ett J är nog mera en översättningsfråga.
Den som till äventyrs har en 8x57 I eller J ska under inga förhållanden skjuta ammunition med beteckningen 8x57 IS eller JS.
Patronen finns också som randpatron och har då beteckningen JRS.

Merkel B3

Vikt: 3 kg
Totallängd: 100 cm
Piplängd: 55 cm
Kaliber: 8x57 JRS och 9,3x74 R
Säkring: Separat kulspännare
Trycke: Enkel avtryckare
Pris: 31 950 kr
Generalagent: Classic Vapen AB

**** Helhetsintryck: Lätt och smidig med utmärkt balans.
***** Precision: Mycket bra för en dubbelstudsare.
***** Trycke: Mycket bra trycke och säkerhet.

5 - mycket bra 4 - Bra 3 - Godkänd - 2 - Hyfsad 1 - Dålig

THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
Jaktjournalen

Flyttet fra Danske nyheder 2006

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Svar
#2
Stærk og sikker kombi

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Svar
#3
Mere B3 kombi

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Det er muligt at jeg har alle de våben jeg behøver, men jeg har ikke alle de våben jeg ønsker.
Svar
#4
Citat:quote:

Originally posted by Kima

Merkel B3
Lättviktare för snabba skott

Merkel har länge för knippats med traditionella tyska brytvapen av stål och trä. På senare tid har dock nya vindar dragit genom företaget och det finns numera Merkelvapen i modern design med moderna material. Dubbelstudsaren Merkel B3, som är månadens testvapen, är en lätt skapelse med låda av aluminium.

Merkelvapen har tillverkats och sålts sedan 1800-talet från fabriker i tyska Suhl. Det finns en lång och grundmurad tradition och digra kunskaper i Tyskland om hur man tillverkar brytvapen. De flesta förknippar nog Merkel med olika typer av brytvapen, men på senare tid har även studsare tagits upp i produktionen.
Merkels brytvapen har varit av traditionellt snitt med gamla beprövade typer av låsningar och designer. För en tid sedan började det dyka upp helt nya vapen från Merkel som inte riktigt liknade de traditionella vapen som till stor del sattes ihop av ”gubbarna med filar”. Det är brytvapen med lådor i lättmetall, till stora delar tillverkade i datorstyrda maskiner. Även låsningen är av en helt ny typ med ett löst block som sitter mellan piporna och baskylen.

Nytt
Dessa nya vapen är helt annorlunda både till konstruktion och känsla jämfört med de gamla traditionella vapnen. I dag tillverkas den äldre typen av vapen parallellt med de nya lättviktarna.
De flesta äldre jägare vet vad en ”Merkelåtta” är för typ av vapen och den återfinns än i dag i produktkatalogen även om den numera inte har samma namn. Månadens testvapen är inget hagelvapen utan en dubbelstudsare i bockutförande. Modellen heter B3 och har en lättmetallåda med det tidigare nämnda stålblocket som agerar baskyl och extra låsning. Bruket av lättmetall i själva lådan gör vapnet lätt. En Merkel B3 dubbelstudsare väger knappt tre kilo beroende på kaliber och träkvalitet.

Smidig
Ett vapen som endast väger tre kilo och som är avsett för storvilt har givetvis en ganska bitsk rekyl om man väljer att förse piporna med kraftiga patroner. Testvapnet var i kaliber 8x57 JRS så den låga vikten var inte så besvärande under testskjutningarna. Går man upp till nästa kaliber, 9,3x74 R, som är den kraftigaste för modellen, blir nog rekylen ganska påtaglig.
En gummibakkappa tämjer rekylen en aning men den kunde nog fått vara lite tjockare om vi fått råda. Dubbelstudsaren vi testade i 8x57 JRS var väldigt bra balanserad och det gick att träffa mål på 20-30 meter med snabba dubbelskott utan större problem. Vi utförde alla provskjutningar med öppna riktmedel eftersom vi vid testen inte hade tillgång till något kikarfäste till vapnet.

Ingen säkring
Eftersom Merkel B3 har en uppspänningstangent för mekanismen på kolvhalsen saknar den traditionell säkring. Hanarna spänns upp ungefär på samma sätt som man spänner slagstiftet på Blasers studsare i 93-serien. Tangenten är som sig bör stor och lätt att få tag på. Uppspänningen går snabbt och lätt, även med handskar på. Med hjälp av en tangent på ”uppspännaren” kan man slacka mekanismen. Merkel har även försett B3-modellen med extra uppfångarhak på hanarna. Denna finess har en sinnrik konstruktion som frigör upphaket när man drar i avtryckaren.
Man känner ett lätt glapp i avtryckaren när man börjar pressa den vid avfyrning. Det är ingenting som stör skyttet. Med hjälp av rejäl utväxling på frigörningsmekanismen blir detta glapp lätt och kort. Sannolikheten för att man ska råka avlossa ett vådaskott utan att själv trycka på avtryckaren med uppspänd mekanism är inte stor på en Merkel B3.

Enkeltryck
B3 har ett enkeltryck som skiftar pipa utan hjälp av rekylkraften, som på många hagelbockar. Detta är ingen dum lösning på en dubbelstudsare då man som jägare kan hamna i situationer där det verkligen är viktigt att vapnet fungerar. Det som skulle kunna hända är att första pipan klickar av någon anledning. Då är ett trycke som växlar om utan rekyl en värdefull hjälp. I ärlighetens namn är patroner som klickar en extremt ovanlig åkomma nuförtiden, men det faktum att det endast behövs ytterligare ett drag i avtryckaren för att avfyra andra pipan är ingen nackdel.
Trycket var skapligt på testvapnet, kanske i hårdaste laget och med aningen släp, men fullt godtagbart med tanke på vad vapnet kan komma att användas till. Vi ser nog en dubbelstudsare i första hand som ett vapen på korta håll och för stort vilt. Det visade sig dock att just denna dubbelstudsare hade en precision som räcker väl till många ”finjobb” jaktligt sett.

Knepig kolv
Kolvens design med svinrygg är kanske ingen favorit för oss, men det fungerar hyggligt bra. Vad vi däremot inte alls kan förmå oss att gilla är kolvhalsens utformning. Halsen på B3 är väldigt hög och dessutom blir den tjockare, som en kil, när den böjer av ner mot bakkolven och pistolgreppet. Man får inget riktigt bekvämt grepp runt halsen och det ser inte bra ut. Kolven får ett klumpigt och konstigt utseende med denna märkligt utformade hals.
När vi är i gång och gnäller om utseendet kan vi passa på att ifrågasätta nätskärningens utformning. Rent tekniskt är nätskärningen mycket väl utförd, men varför i hela friden har Merkel valt att ge panelerna den konstiga rundade designen? Vi tycker att det ser väldigt underligt ut och med tanke på att det sannolikt rör sig om en maskinskuren nätskärning hade det ju gått att välja ett snyggt mönster utan att det inneburit tidskonsumerande handarbete.

Lödda pipor
Merkel har trots den moderna tekniska lösningen när det gäller mekanismen valt att löda piporna med spänger på traditionellt sätt. Detta innebär att regulering av pipornas samskjutning inte låter sig göras på ett enkelt sätt. Vapnet levererades med Lapuas Naturalis-patroner och samsköt väldigt bra med dessa. Solida kopparkulor brukar inte riktigt vara vapensmedernas favoriter när det gäller att regulera dubbelstudsare med lödda pipor, men här verkar det fungera utan problem.

Bra träffbild
Vapnet visade sig samskjuta mycket bra. Vi lyckades skjuta serier om fyra skott runt 40-50 millimeter på 70 meter och det är vi helt nöjda med. Ett gammalt mått på samskjutning brukar vara hylsans längd och det klarar Merkel B3 utan problem. En dubbelstudsare är ju inget vapen man skjuter flerskottsträffbilder med. Vi får konstatera att precisionen är mycket bra med mycket bra samskjutning. Vi testsköt på 70 meter eftersom de öppna riktmedlen var utformade för snabba skott på nära håll. En rejäl U-skåra i kombination med ett pärlkorn som hade en svart ring av stål runt en röd plastkärna förde inte direkt tankarna till bänkskytte när vi testade precisionen. Riktmedlet är dock utmärkt när det går snabbt på nära håll.

Bra men inte så vacker
Ska vi sammanfatta våra intryck av Merkel B3 blir det en blandning av ris och ros. Vapnet har bra balans och skjuter bättre än vad man kan kräva för denna typ av vapen. Konstruktionen är väldigt säker och stabil, det kommer sannolikt inte att bli några problem på den fronten. När det kommer till de mindre bra detaljerna hamnar nog kolvens utformning överst. En slankare kolvhals hade lyft vapnets utseende såväl som ergonomin i pistolgreppet.
Nätskärningens design får nog även den tåla en del skäll. En annan sak som vi absolut tycker hör hemma på en dubbelstudsare är ejektorer. Detta saknas på B3 och dessutom sticker överpipan ut bakom hylsans bakplan. Detta gör att det inte är någon snabb procedur att ladda om vapnet när piporna väl är tomma. En av dubbelstudsarens förtjänster är snabbheten, men den bromsas upp utan ejektorer.
Med ett slankare pistolgrepp och ejektorer hade denna dubbelstudsare varit ett självklart val för den som letar efter ett lätt storviltsvapen av denna typ.

Fotnot: 8x57 J, JS och JRS
Patronens ursprungliga beteckning är 8x57 I som i Infanterie då kalibern 1888 blev tysk armépatron med beteckningen 8 mm Mauser. Kalibern var då 0,318 inch med en rundnoskula på 226 grain och 2 095 fot per sekund (fps). 1905 ändrades kalibern till 0,323 inch med en spetskula på 154 grain och 2 880 fps vilket var en häpnadsväckande hastighet på den tiden. Patronen fick då beteckningen 8x57 IS.
Att I blev ett J är nog mera en översättningsfråga.
Den som till äventyrs har en 8x57 I eller J ska under inga förhållanden skjuta ammunition med beteckningen 8x57 IS eller JS.
Patronen finns också som randpatron och har då beteckningen JRS.

Merkel B3

Vikt: 3 kg
Totallängd: 100 cm
Piplängd: 55 cm
Kaliber: 8x57 JRS och 9,3x74 R
Säkring: Separat kulspännare
Trycke: Enkel avtryckare
Pris: 31 950 kr
Generalagent: Classic Vapen AB

**** Helhetsintryck: Lätt och smidig med utmärkt balans.
***** Precision: Mycket bra för en dubbelstudsare.
***** Trycke: Mycket bra trycke och säkerhet.

5 - mycket bra 4 - Bra 3 - Godkänd - 2 - Hyfsad 1 - Dålig

THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
Jaktjournalen

Flyttet fra Danske nyheder 2006

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.

Jeg har i oktober returneret min Merkel B3 lux dobbeltriffel i 9,3x74R med singletrigger. Blev træt af at begge løb gik af samtidig [xx(]. Var 2 eller 3 gange retur til fabrikken, 3. gang blev basculen skiftet ud til dobbeltaftræk, men så viste det sig at riflen nu ikke lukkede tæt forneden ! Men ellers er det et extremt lækkert våben [Smile]


Svar
#5
RX Helix Explorer Jaktia Edition
[Image: Dralf.jpg]
Politisk korrekthed: Adfærd eller synspunkter, der er styret af frygt for andres mening.
Svar


Forum spring:


Brugere der kigge i denne tråd: 1 gæst(er)