Tråd vurdering:
  • 0 stemme(r) - 0 gennemsnitligt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glade grise i Sverige
#21
Køddet fra en keiler kan nu sagtens spises, selvfølgelig er det ikke optimalt fra én i brunsttiden, der kan det være lige så uspiseligt som køddet fra en brunsthjort.

Dem som så ikke kunne drømme om at spise en steg fra en keiler, får sommetider lavet forskellige slags pølser ud af dem.

Jeg hjalp i mange år en skytte på et gods i sydsverige med afskydningen af vildsvin, i den tid oplevede jeg kun én gang at en keiler var uegnet til videresalg - det var skytten på godset der kasserede den pga lugten.

Så jeg tror at det mest er en skrøne med folk der kun skyder dem for tændernes skyld.

Jeg tror at det var noget med tilberedningen eller evt modningstiden der gjorde at din so ikke var mør.
Svar
#22
Nu ved jeg ikke rigtigt om rolin synes vi er ved at dreje hans fine oplevelse ud på et sidespor, men hvor lang er egentlig modningstiden for vildsvin?
Med hjort/rådyr bruger jeg op til 40 graddage, hvis dyret er mere end et par år gammelt og 'klinisk' slagtet, men jeg har ikke indtryk af at man modner svin. Det gør de da så vidt jeg ved ikke på slagterierne.
Jeg tror nu ikke det har noget med tilberedningen at gøre - jeg har lige skudt en grissebasse på 40 kg - og den er helt anderledes lækker.
- Men vildsvine frikadeller smager nu også godt [Wink]
Svar
#23
Flot gris
Tillykke
Svar
#24
Citat:quote:

Originally posted by Leo

Nu ved jeg ikke rigtigt om rolin synes vi er ved at dreje hans fine oplevelse ud på et sidespor, men hvor lang er egentlig modningstiden for vildsvin?
Med hjort/rådyr bruger jeg op til 40 graddage, hvis dyret er mere end et par år gammelt og 'klinisk' slagtet, men jeg har ikke indtryk af at man modner svin. Det gør de da så vidt jeg ved ikke på slagterierne.
Jeg tror nu ikke det har noget med tilberedningen at gøre - jeg har lige skudt en grissebasse på 40 kg - og den er helt anderledes lækker.
- Men vildsvine frikadeller smager nu også godt [Wink]


Ifølge en slagtemester jeg kender, skulle svinekød blive bedre op til 5 dages modning - ved kølerumstemperatur vel at mærke.
Hvis vi regner lidt på det, så får den vel 15 graddage det første nedkølingsdøgn og 3-4 graddage pr. efterfølgende døgn. Det giver ialt 27 til 31 graddage. Sa de 40 graddage er nok lige i overkanten.
Den skal selvfølgelig være slagtet hygiejnisk.

Generelt er so-kød lækkert og mørt, hvor en orne godt kan risikere at være en noget sej fornøjelse og lugten......[xx(]
Men igen, så lugter de normalt kun i brunsten, som desværre godt kan være hele året hvis der er blandet for meget tamsvin i dem.

Nu gælder ovenstående for slagtesvin, så der kan godt være forskel til vildtsvin, men jeg tror det ikke.

Asbjoern
------------------------------
Tikka M695, 6,5 "træls"
Sako 75 Stainless, "Dirty old six"
Tikka M695, 338 "Pind-is"
Asbjoern
------------------------------
Tikka M695, 6,5 "træls"
Sako 75 Stainless, "Dirty old six"
Svar
#25
Min jagtkammerat og jeg har i Bededagsferien været i Sverige hos Rolin fra Torsdag til Søndag. Det blev til 3 dejlige og indholdsrige jagtdage med godt kammeratskab og masser af hyggelige jagtstunder.
Det blev til i alt 4 svin hvor jeg ”kom” til at skyde de 3…..
Første aften/nat skød både min jagtkammerat og jeg et svin hver. Min var en lille dame-gris på 24,5 kg brækket – mit første svin for øvrigt så jeg var godt og grundigt glad…. Skudt med en 30.06 og 13 grams mega lige bag bladet. Den rendte 25 meter ind i tæt buskads, men Rolin´s hund fandt den uden problemer.

Det blev til en lang jagtsnak i Rolin´s jagtstue, så den blev 4 næste morgen inden min kammerat og jeg gik i seng.

Næste aften på en ny foderplads var det desværre ikke det bedste vejr, men ved 12-tiden kom der en lille opklaring i skyerne, og dermed nok lys til at jeg pludselig på 70 meter kunne se 3 ”humlebier” komme fouragerende hen over græsmarken. Efter lidt problemer med at få styr på et svin i den rigtige position, stod den der pludselig, og jeg kunne tydeligt mærke de mange træningsskud, for skuddet faldt helt pr. automatik, og mit 2. svin var en realitet. Skudt lige foran boven på halsen, så den faldt meget fornuftigt på stedet.

[Image: 2Vildtsvin.jpg]

Den sidste dag synes jeg næsten at jeg havde fået skudt nok, og regnede ikke med at jagtiveren ville få tag i mig igen. Men da tiden nærmede sig hvor vi skulle ud, begyndte rastløsheden alligevel at trække i mig – en fed fornemmelse….
Min kammerat fik selvfølgelig lov at vælge først, da jeg havde skudt 2 stk´s og han ”kun” en. Så selvom der var flere alternativer valgte jeg alligevel at sidde det samme sted som aftenen før. Jeg har taget nogle billeder af udsigten fra tårnet.

[Image: 1udsigt.jpg]

[Image: 2udsigt.jpg]

Ud aver en buk som markerede sit område særdeles aktivt skete der ikke rigtigt noget før kl. 2 om natten, men så skete der til gengæld noget. Der kom en flok på 3 stykker gående på præcis samme rute som dagen i forvejen. Ud over det, så må der have gået en so med unger i skyggerne på den anden side, for sikke en leben der kom da jeg lod skuddet gå. De 3 svin havde ændret retning lige mod tårnet, og jeg kunne først få hold på en af dem da de kun var 20 meter fra mig. Den faldt i knaldet.
Jeg havde faktisk dømt det til at være 3 25-30 kg´s svin, men jeg måtte erfare at mørket kan snyde temmelig meget. Min jagtkammerat sms´ede mig om det var mig der havde skudt og om han skulle komme og hjælpe. Det mente jeg nok selv at kunne klare, MEN stor var min overraskelse da jeg kom ned og så at det var en Keiler på 84 kg……… Behøver jeg at sige at jeg hentede min jagtkammerat???

[Image: Keiler.jpg]

Han havde tænder på 10,2 cm. Den morgen kom vi meeeeeeggeettt sent i seng…….
Keileren stod for øvrigt lidt skråt, så kuglen gik ind bag øret og ud igennem boven i modsatte side. Det kalde jeg sgu en kugle der vil noget – mega 13 grams i 30.06. Jeg kommer ikke til at skyde med andet fremover.

På turen hjem så vi på 60 meters afstand Elg – det er vildt betagende.

[Image: elg.jpg]

Alt i alt en super tur med god mad - alt for god ifølge min vægt – behagelige mennesker, og en yderst behjælpsom vært i form af Rolin. Vi var - ud over min kammerat og jeg - også 2 andre jægere (behagelige mennesker), som desværre ikke skød noget, men de så svin.

Asbjoern
------------------------------
Tikka M695, 6,5 "træls"
Sako 75 Stainless, "Dirty old six"
Tikka M695, 338 "Pind-is"
Asbjoern
------------------------------
Tikka M695, 6,5 "træls"
Sako 75 Stainless, "Dirty old six"
Svar
#26
Super beretning tusinde tak for den og så tillykke med den første og de efterfølgende grise.
Svar


Forum spring:


Brugere der kigge i denne tråd: 1 gæst(er)