Tråd vurdering:
  • 0 stemme(r) - 0 gennemsnitligt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ka' de sataner leve på mennesker
#21
Jeg skal da lige love for at de er hurtige på skadedyrlaboratioret! Jeg fik en mail idag,og de underlige dyr er Lusfluer.http://www.dpil.dk/dpil2005/sporgom.htm
Dem har jeg godt nok ikke hørt om før,men har tidligere set dem,både på råvildt,men også på ænder.Hilsen Ulrik
Hilsen Ulrik
Svar
#22
Uuuh en läskig side...[:0]...hvis der er nogen der finder bolværksbiller i deres underbukser bedes de undlade at bringe billeder af de forvoldte skader...

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret!


Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Svar
#23
[:p]

Mange hilsener

Fruen

[Image: 32.jpg]
Spænd lige emhætten ...
Mange hilsener

Fruen


Spænd lige emhætten ...
Svar
#24
Citat:quote:

Originally posted by Høgh

Uuuh en läskig side...[:0]...hvis der er nogen der finder bolværksbiller i deres underbukser bedes de undlade at bringe billeder af de forvoldte skader...



faktisk er det uskadeligt med et billede...

så her er et, hvor 745 biller har været i aktion... det tog 31 timer...

[Image: skelet025.gif]

Wildcatters does have more fun...

Et æble om dagen holder Doktoren væk...
hvis du kan ramme mig!

Dr. Strangelove


Wildcatters does have more fun...

Dr. Strangelove
Svar
#25
Høgh,nu skriver du godt nok bolværksbiller,men vi er nogle der frygter PÆLEorm meget mere....[Big Grin][Big Grin]
Hilsen Ulrik
Svar
#26
Lidt mere konkret info - tak til kima!

http://www.jeger.no/php/art.php?id=341749

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.


Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Svar
#27
Lidt billeder og facts
AAADDDWWW

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Svar
#28
Jeg har i mange år taget hvidløgspiller og ta'r en ekstra dosis før jagtdagen (og under, når jeg er ude længere end et par dage) og har aldrig vrøvl med flåter og andre kropsdyr, selv om jeg har jagt i det stærkt flåteplagede Blekinge. Jeg ved ikke, om der er videnskabeligt belæg for, at hvidløg skræmmer flåterne væk, men for mig hjælper det da. Jeg fik en bekræftelse på min praksis, da jeg sidste år læste, at man i visse kommuner deler hvidløgspiller ud til gartnere og andre udendørs medarbejdere netop for at undgå, at de får flåteproblemer.

En mere praktisk bekræftelse fik jeg endnu en gang, da jeg i august var i Småland. Mine tre jagtkammerater havde flåter (og elglus ?) kravlende over hele kroppen, men på mig kunne der ikke findes en eneste.

. . . . . . men det kan selvfølgelig være, at jeg blot i almindelighed lugter og smager dårligt ! En anden antagelse er, at da hvidløgsindtagelse fortynder blodet, er flåterne ikke særlig interesseret.

Det ku' måske være værd at forsøge for de af jer, der ofte er udsat for plagen. Jeg går ud fra, at naturligt hvidløg tilsat maden har samme virkning - men det holder jo så også på godt og ondt ens medmennesker på afstand.
Svar
#29
Rødvin har samme effekt (og så er det lidt mere fornøjeligt end hvidløgspiller [xx(]


Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Gri5A.jpg]
Svar
#30
Har hørt om en der kom hjem fra jagt i Sverige, med konstant rejsning hvorfor han konsulterede sin læge. Det var jo til tider ret ubehageligt.
Nå men - af med tøjet og op på briksen. Efter nogen undersøgelse udbrød lægen: AHA - hvorefter han med en pincet, fjernede en elglus fra de ædlere dele - HER HAR VI SYNDEREN.
Tusind, tusind tak doktor. Hvad skylder jeg ?
Skylder ?? Ingenting. Bare jeg må beholde elglusen......[Big Grin][:o)]

JPL
JPL
Svar
#31
Den får et fornemt 0 på Høghs humorskala!

[center][Big Grin][/center]

Tallet angiver hvor mange starköl jeg skal drikke, for at jeg synes det er sjovt!!!

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.


Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Svar
#32
Hjortelusflua er farlig for elg
(09/03/2007)

I grensetraktene mellom Akershus, Østfold og Värmland er skogeierne bekymret over hvordan det skal gå med elgbestanden. Mange elger har blitt avlivet eller er funnet døde etter massive angrep av hjortelusfluer.

Alle spør seg om det er elgene, lusfluene eller klimaet det er noe galt med. Veterinærinstituttet i Oslo og Stanes Veterinärmedisinska Anstalt i Sverige tar jegernes bekymring alvorlig. De samler mest mulig prøver av de avkreftede elgene, men har foreløpig ikke noe svar på hvorfor elgene nettopp i 2006 var utsatt for så massive parasittangrep. Norges Skogeierforbund følger utviklingen og forskningen nøye for å kunne gi best mulig informasjon til sine medlemmer, forteller rådgiver Vidar Holthe. Han orienterer videre om problemet:

Hjortelusflua ble første gang konstatert her i landet i Halden i 1983. Den går som oftest på elg, men kan også slå seg til på rådyr. Mennesker og hunder opplever også å bli ”overfalt”, men her holder den seg bare i kortere tid, og den kan ikke formere seg her.

Flua har nå spredd seg til hele Østfold og Akershus og også kommet over på vestsiden av Oslofjorden. Den er vanlig i det sørlige Hedmark, og i vinter er det avlivet to elger helt nord i Rendalen med alle symptomer (arrdannelser og irritasjon i huden) på lusflueangrep, men uten at det ble funnet fluer på elgene.

Lusfluene er en spesiell artsgruppe, kjennetegnet på en hard og flat kroppsform med sprikende, utstående bein. De slipper vingene når de har funnet seg et egnet vertsdyr. Flere av artene holder seg til fugl, mens sau, hest og hjortedyr har hver sin art av lusflue.
Fluene suger blod en eller flere ganger. For oss mennesker oppleves det som forferdelig plagsomt. Kort tid etter at den har landet på et menneske, en elg eller et annet dyr, kaster den vingene og suger en porsjon blod. Selve bittet merkes sjelden, men mange utvikler en kraftig allergireaksjon på bittstedet en tid etterpå. En væskende og kløende knute i huden kan bestå i flere uker etter bittet.

Først mistenkte man hjortelusflua for å kunne overføre enkelte sykdommer, som TVAR som angrep o-løpere for en del år siden. Senere trodde man at hjortelusflua ikke kunne være noen smittespreder siden den er en enverts parasitt. Nå har man visst en stund at den kan være bærer både av en blodparasitt i slekten som Trypanosoma (malaria) (dog regnet for å være ufarlig) og en Bartonlla bakterie.

Fluene er avhengige av å suge blod for å formere seg, men kan ikke gjøre det på mennesker med det livsmiljøet vi kan by dem. Eggene utvikles til larver inne i kroppen til hunnen, og disse er ferdig utviklet når de kommer ut. De forpupper seg da straks, men klekker først til nye fluer i juli – august året etter at de har svermet. Flest fluer finner en i september til begynnelsen av oktober. Det er antatt at hver hunnflue kan produsere opptil 30 avkom, men overlevelsen er svært forskjellig de enkelte år og på de enkelte lokalitetene.

Mange jegere og sopplukkere sier at det er enkelte terrenger hvor de ikke kan eller vil oppholde seg på tidlighøsten på grunn av hjortelusplagen. Når et menneske kan bli overfalt av 50–100 fluer på en kort skogtur, kan en forstå at en elg som er på skogtur hele tiden kan bli angrepet av tusenvis av fluer. Dårlige flyvere som hjortelusflua er, ser det ut til at orienteringsløpere rekker å komme seg ut av skogen før de blir angrepet. Spredningen av hjortelusfluene fra et distrikt til et annet ser ut til å skje med vertsdyrene.

De elgene som er blitt avlivet eller er funnet døde i høst og vinter, har til dels vært ganske hårløse over store deler av kroppen. Huden har da vært full av arrdannelser og fortykket. Dette er varige forandringer hvor hårsekker og talgkjertler er ødelagt, og det er grunn til å tro at det ikke vil kunne komme pels tilbake. Reaksjonene synes å komme direkte fra fluebittene, og ikke av at elgen har skubbet eller klødd seg etterpå. Det er klart at disse hardt angrepne "nakenelgene" lider ikke bare av flueangrepene, men også fordi de har problemer med å holde varmen vinterstid. Av dyrevernhensyn er det derfor viktig at man kontakter kommunal viltmyndighet eller distriktsveterinær dersom man støter på elg som tydelig er hardt angrepet av hjortelusfluer og derfor har unormal adferd. Så kan man spørre seg hvorfor plagen er så ille her i landet?

Hjortelusflue kom til Norge sørfra og østfra, fra områder som har hatt den sammen med elg, hjort og rådyr "i alle tider". Hvorfor slår den så hardt ut hos oss nå i 2006 og 2007??
Den såkalte Älvsgorgsjukan i Sverige og beinskjørheten på elg på Sørlandet for noen år siden viste seg mest sannsynlig å ha sin årsak i en elgbestand som var svekket av allmenn næringsmangel. Det er ikke noen grunn til å tro at noe tilsvarende er tilfellet med elgene i grensen mellom Østfold, Akershus og Sverige.

Parasitt og vertsdyr burde være tilpasset hverandre (altså at angrepene ikke blir så harde at de fører til dødelighet), eller er det som da reveskabben angrep rødrever som til da var friske, men ikke motstandsdyktige her i Norge-Sverige omkring 1980, og som i det neste tiåret slo ut mye av den norske revebestanden?

Altså har klimaendringene gjort det mulig for hjortelusflua å spre seg til nye områder som nå værmessig har åpnet seg for fluene. Og at den her har truffet på "uskyldsrene" elger?? Har værforholdene sommeren 2006 vært så spesielt gunstige for klekking og overlevelse hos hjortelusflua at den lokalt har kunnet angripe elgene i et tidligere ukjent omfang, og hvorfor har det vært slik i Rømskog og ikke tilsvarende i Hobøl og Vestby??

Ja, det er spørssmålstillinger en kan spekulere på. Veterinærinstituttet har satt forsker Bjørnar Ytrehus på oppgaven, og han har nær kontakt med andre fagmiljøer, også klimaforskere som i våre dager er svært etterspurte.

Skogeierne er engstelige for hva det skal bli av årets elgjakt og om det er noe de kan gjøre i den nåværende situasjonen. Vi vil derfor følge utviklingen som best vi kan og bistå Veterinærinstituttet og andre forskningsmiljøer etter beste evne, sier Vidar Holthe i Norges Skogeierforbund.

Veterinærinstituttets hjemmeside

[Image: dralflogoKim1.jpg]
Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Svar


Forum spring:


Brugere der kigge i denne tråd: 1 gæst(er)